Karla Mücadele Sadece Belediyenin Görevi mi?

Karla Mücadele Sadece Belediyenin Görevi mi?

Avrupa'da Kış Lastiği kullanımı "Trafik güvenliği" temel amacı dışında iki nedenden dolayı teşvik edilmekte ve yılın belli aylarında zorunlu tutulmaktadır.

Ekonomik neden: Kar yağdıktan sonra karın tuz, kimyasal ve makine kullanarak tamamen temizlenmesi yüksek maliyet getirdiği için kritik yokuş veya ana caddeler dışında kar zeminden tamamen temizlenmez, sürücülerin araçlarına Kış Lastiği takarak karlı zemin üzerinde hareket etmeleri beklenir. Bol karlı yerlerde tuz yerine küçük taneli mucur dökülür ve buzlu zemin üzerinde Kış Lastikleri için yeterli bir "tutunma" elde edilir.
                                                  
Çevreci neden: Karla mücadele sırasında kullanılan tuz ve kimyasalların çevreye zarar verdiği bilinmektedir. Tuzun ve özellikle tuzlu su buharının metallerde yüksek oranda korozyona yol açtığı bilinmektedir. Motorlu araçlar ve çelik köprüler bu korozyondan zarar görürler. Korozyon sadece ekonomik ve ekolojik kayıp değil, aynı zamanda araçlar için potansiyel bir tehlikedir. Fren diskleri üzerindeki korozyon ertesi gün frenlerde ani bir zayıflamaya da yol açabilir. Çevre duyarlılığı o noktaya ulaşmıştır ki, bazı ülkelerde buzlanma riski olan yollar ve köprüyollar zeminden ısıtma yöntemiyle ısıtılmaktadır. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasında yayınlanan 1 Şubat 2012 tarihli Basın Bülteninde: “Ana arterlerde 2.406 personel 870 araç ile karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Son 24 saatte 10.251 ton tuz, 277 ton solüsyon kullanıldı.” haberi yer almaktaydı. AKOM’dan verilen bilgiye göre Karayolları ekipleriyle birlikte 80 bin ton tuz kullanılmış. Yaklaşık bir haftayı bulan Karla Mücadele sırasında milyonlarca Lirayı bulan bu tedbirleri öğrendikten sonra akıllara iki soru geliyor.

• "Karla Mücadele sadece belediyenin görevi mi?"
• “Yollar Yaz Lastiği ile gidilebilecek şekilde mi temizlenmeli?”

Karla mücadele sadece belediyenin değil tüm araç sürücülerinin katılmaları gereken ortak bir sorumluluk ve harcama olmalı.

Belediyelerin görevi kar yağdığında yolları özel araçların Yaz Lastiği ile değil, Kış Lastiği ile gidebilecekleri şekilde temizlemek olmalı. 1 Şubat 2012 Çarşamba sabahı İstanbul’da akşamdan kardan temizlenmiş yolda yola çıkan yaz lastikli araçlar, sabah saatlerinde aniden bastıran kar yağışında hareketsiz kalmış ve yolları tıkamışlardır. Bu araçlar Kış Lastiği takmış olsalardı ani bastıran kar yağışında yolda kalmayacaklardı.

Belediyeler Karla Mücadele önceliğini Anayolların, Köprüyolların, Köprülerin açık olması ve Toplu Taşıma araçlarının (Metrobüs dahil) çalışmasına vermeli. Toplu Taşıma araçları (Belediye otobüsleri, Halk Otobüsleri, Minibüsler, Okul/Personel Servis Araçları) ve Kamu Hizmet Araçları (Ambulans, İtfaiye ve Polis/Jandarma) Kış Lastiği ile donatılmalıdır.

Zaman geçirmeden Trafik ve Sigorta mevzuatlarında gerekli düzenlemeler yapılarak;

- Kış Lastiği tanımının mevzuata girmesi,
- Kış lastiğinin belli tarihlerde ve belli coğrafi bölgelerde zorunlu olması,
- Kış Lastiğinin kışın karlı ve buzlu yollarda sigorta şirketleri tarafından istenmesi,
- Kışın Kış Lastiği kullanmayan ve trafiği tıkayan araçlara Trafik Cezası verilmesi gereklidir.

"Karla Mücadele Trafik Güvenliği içindir”
"Karla Mücadele önceliği toplu taşımadır”
"Karla Mücadele görevi sadece belediyenin değildir”
"Karla Mücadele en ekonomik ve en çevreci şekilde yapılmalıdır”
"Karla Mücadele görevi Kış Lastiği kullanılmadığı sürece başarılı olamaz”
“Karla Mücadele hedefi yolların Yaz Lastiği ile gidilecek hale gelmesi değildir”


Alpay LÖK
Makine Yüksek Mühendisi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.