Yol Felaketlerimizi Karayolcu’dan Dinlemek 3

Yol Felaketlerimizi Karayolcu’dan Dinlemek 3

4'üncü Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumunda sunulan çok değerli bildirilerden birini, projeci bir Karayolları mühendisi Mahir Demir’in gözüyle sunmayı sürdürüyor ve kendisine candan teşekkürlerimizi tekrarlıyoruz.

3-) Karayollarının projelendirilmesi aşamasında; hiçbir uluslar arası standardın zorunlu olmaması, projelerin standart değil de, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yabancı standartlardan, keyfi değişiklikler yaparak aldığı standartlarla yapılması.

4-) Yolların en önemli geçiş noktası olan kavşak bölgelerinin; “hız azaltımına yönlendirmeyen kavşaklarla” düzenleniyor olması. (Bu kavşak tipleri Dünyanın hiçbir modern ülkesinde kullanılmamaktadır.)

5-) İşletmeye açılan bölünmüş yollarda, orta refüjlerin ticari tesis ve köy yolları geçişleri amaçlı parçalanması oluşan bu kaçak geçişlere Karayollarınca levha dikilerek yapılan kaçak geçişi meşrulaştırma işlemi, Karayollarında yapım, proje ve işletme safhalarında görülen temel sorunlardır.

Belediyeler ve İl Özel İdarelerince Yapılan Yollar

• Belediye ve il Özel İdarelerince yapılan yollar, çoğunlukla projesiz olarak üretilmektedir. Projesiz yapılan imalatlarda da genellikle taklit yoluna gidilir.
• Yolları ustalar, ya da alet operatörleri göz kararıyla yapar.
• Şehir içi yollar şehirlerdeki yapılaşmaya ya da imar planlarına göre yapılır.

İmar Planlarında İmar Yolları

• İnsanların büyük bir çoğunluğunun her gün üzerinden geçtiği yollar olan imar yolları şehir plancıları tarafından iki boyutlu çizimle tasarlanır.
• Tasarımda belediyelerin istekleri ön plana çıkar.
• Arazi yapısı ve arazi yapısından kaynaklanan trafik güvenliği düşünülmez.
• Şehirlerin büyümesine paralel olarak şehirlerin bir ucundan diğerine gidebilmek amaçlı standardı ve projesi çoğunlukla olmayan platform genişliği bile yolun her km sinde aynı olmayan yollar düzenlenmiştir.
• Şehir içlerindeki ana imar yollarına bağlanan ara imar yolları bu yollar için yapılan standart dışı kavşaklar şehirlerin en büyük problemlerindendir.
• Ayrıca şehirlerde ana arterleri ve çoğunlukla Karayollarının şehir geçişlerinin şehir ana arterleriyle bağladığı bölgelerde trafiği rahatlatmak adına yapılan farklı seviyeli kavşaklar yoldaki kapasite sorunun hız ile çözme anlayışının dayandığı son noktadır. =Şehirlerin ve güvenliğin talanı A.T.)


Resimde devlet yolu olarak kullanılan güzergahta yön levhaları kullanılarak, Devletçe meşrulaştırılmış, aslında gayrimeşru=yasak ve tehlikeli bir orta refüj aralığı görülmektedir. Bu orta refüj aralığından, sürücü sınavı esnasında sürücülerin dönüş yapmaları istenilmektedir.

Yani bir anlamda devlet, sürücülerine; illegal sürücülük tekniklerine dayalı bir sınavla sürücü belgesi vermektedir. (Sürecek) Ahmet TÜRKOĞLU

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.