Türkmenistan ihracat, ithalat ve lojistik çalışmaları
Orta Asya ve Türki Cumhuriyetleri arasında yer alıp Türkiye’nin bölge de en yoğun ikili ilişkiler ve ticari faaliyetleri içerisinde olduğu ülkelerden Türkmenistan ile ihracat ve ithalata dayalı lojistik çalışmalarımız uzunca bir geçmişe sahip bulunuyor
İki ülke arasında devam eden ağırlıklı ihracat ve kısmen ithalat alanlarında ki işbirliği çerçevesinde yürütülen kapsamlı lojistik çalışmaları gerek komple tır nakliyesi gerekse parsiyel nakliye şeklinde ilerlemekte, devam etmektedir.
Parsiyel nakliye çalışmaları taşıma şirketlerinin genellikle İstanbul’da bulunan depolarından çıkışlar yapılacak şekilde devam etmesinden dolayı İstanbul dışında bulunan illerimizden Türkmenistan’a gönderimi planlanan parsiyel ve kargo kapsamında yüklerinde yine iç nakliye yapılmak suretiyle İstanbul depolarına gönderilmesi gerekmektedir. Türkmenistan nakliye firmaları genel itibarı ile işleyişi bu şekilde oturtmuş olup tüm ihracatçı firmalarda bu işleyişe göre konum almaktadırlar.
Türkiye ile Türkmenistan arasında yapılan ticari çalışmalar genellikle yerli üretim ürünlerimizin ihracatı şeklinde ilerliyor olsa da transit yük kapsamında bulunan üçüncü ülke menşeili ürünlerin limanlarımız, antrepolarımız ve havalimanlarımız aracılığı ile gönderimi de Türk nakliye şirketlerinin imkanları dahilindedir.
Türkmenistan’a standart komple tır ve parsiyel yük gruplarının yanı sıra gabari dışı ağır nakliyat yükleri, soğuk zincir ürün grupları ve konteyner ile taşınması gereken ürün gruplarının nakliye işleri de yine Türkmenistan nakliye kapsamında yapılmaktadır. Türkmenistan’a lojistik hizmetlerinde alternatifli iki ayrı güzergah kullanılmaktadır. Genellikle kullanımda olan güzergah İran üzeri olan yol olsa da Gürcistan, Azerbaycan üzeri güzergahın kullanımı da sıklıkla yapılmaktadır.
Türkiye’den Türkmenistan’a standart dahilinde bulunan yük gruplarının nakliyesi yukarıda bahsettiğimiz her iki güzergah üzerinden de ortalama 10-12 günlük süre zarfında tamamlanabilmektedir. Standart yük gruplarını taşımakta olan tenteli tır olarak tabir ettiğimiz taşıma araçları ile maksimum 24 tona kadar olacak şekilde sevk edebilmekte iken gabari dışı durumunda bulunan ağır nakliye içerikli yük gruplarının tonaj limiti olmaksızın taşınmasına karayolu üzün belgesi ve eskort öncülüğünde izin verilmektedir. Ağır nakliyat yük taşımacılığında kullanılmakta olan lowbed dorse taşıma araçları ülkemizde ki bir çok lojistik firması bünyesinde yer almaktadır.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.