Kurban Bayramı ve hayvanların lojistiği
Kurban Bayramı için Türkiye’nin her tarafından her tarafına, kamyonlar dolusu canlı hayvan taşınıyor.
Daha önceki yıllarda (sanırım 2010 ve 2011) gemilerle ve kamyonlarla hatta uçakla taşınan (business class) ithal hayvanlar olmuştu. Angus ile tanışmıştık. Hayvancıklar, şaşkındı. Hatta; bir tanesi köfteci dükkanına sığınmıştı (lojistikte buna self transportation denir. Böyle bir kavram yok literature katkım olsun diye ben uydurdum.)
Canlı hayvan taşımacılığı, lojistiğin pek bilinmeyen ve dikkat edilmeyen yanıdır. Hayvan denip, acınacak halde taşınırlar. Bu sevimli canlıların, lojistiği ve taşınması ile ilgili haber yapılmıyor veya bilgi verilmiyor. Hatta takip edebildiğim kadarıyla lojistik basını da buna pek değinmiyor.
Bu yazıma benzer yazıyı üç sene önce yazdığımda, Türkiye’de yurt içinde hayvan lojistiğini (livestocks) ve taşımacılığını düzenleyen mevzuatı araştırmıştım.
Karayolları Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nde “Eşya (yük), insandan başka taşınabilen canlı veya cansız her türlü nesne” tanımı ve evcil hayvanlar dışında başka bir şey bulamamıştım. Daha sonra; çok yeterli olmasa da “Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği”nde canlı hayvan taşıması ile ilgili bazı bilgilere ulaşmıştım.
Canlı hayvan taşımacılığını için yasal mevzuat yok diyerek serzenişte bulunmuştum. Sanırım devlet büyüklerimiz, bu serzenişimi (biraz da kendime pay çıkarayım) duymuş olacak ki “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik” adlı yönetmelik, 17 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış (14.05.2013′de revize edilmiş.)
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.15603&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=hayvan
Öncellikle; bu konuda serzenişte bulunan birisi olarak yasal gelişmeyi takip etmeyip, “Yiğidin Hakkını Yiğide Vermeyerek” hata yaptığım için özür dilerim. Öte yandan; bu yönetmelikte “Hayvanların yüklenmesi, boşaltılması ve taşınması ile ilgili diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir ve Bakanlık internet sayfasında yayınlanır.” diye bir ifade olmasına rağmen buna yönelik bir bilgilendirmeye rastlamadım. Yayınlandı ve benim gözümden kaçtı ise peşinen özür dilerim. Örneğin; “Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” içinde yer alan nakliye sırasında dikkat edilmesi ve uygulanması gereken bazı hususların, bu yönetmelikte de olması faydalı olacaktır.
Gerekli yasal düzenlemeler yapılmış ama pratikte canlı hayvanların taşınmasına çok önem verilmiyor. Ben; bu Kurban Bayramı için İstanbul’a getirilirken aşırı derece sıkış tıkış halde ve yeterli havalandırma yapısı olmayan araçlarda taşınan hayvanları yollarda gördüm.
Hayvan yerine “iki veya dört ayaklı yolcu” diye bakarsak çok daha farklı yaklaşabiliriz. Bunun içinde hayvanların yurt içinde taşınmasını düzenleyen kurallar ve mevzuat gerekli midir?
Kamyonetler (küçükbaş hayvanlar) ve kamyonlar (büyük baş hayvanlar), bayramın güzelliklerini her yere taşısın.
Kurban Bayramı, herkese büyük mutluluklar getirsin. Küsler, barışsın. Sevgiler artsın. Aman dikkat!!! Tatile gidenler (herkes), lütfen trafik kurallarına uyun. Bayram, bayram gibi olsun. Aman dikkat!!! Kurban etini ve üstüne tatlıları fazla kaçırmayın. Bir tavsiye: kurban eti kesildikten hemen sonra yemeyin. İştahınızı biraz körükleyin. Azıcık dinlenirse daha lezzetli olur.
Aman dikkat!!! Haberlere “acami kasap…” diye konu olmamak için “ben bunu da bilirim” diyerek hayvanı, siz kesmeye kalkmayın.
Lojistik ve Kurman Bayramı, sevgi ve mutluluğun gelmesine vesile olsun.
Saygılarımla,
Oruç KAYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.