Avrupa Birliği ülkelerine taşıma yapan şirketler için, en ciddi kusurlar
Takograf kullanımında yapılan 8 önemli kural hatası.
1. Geçerli yola uygunluk belgesi olmadan seyahat etmek veya önemli bir teknik eksikliği olmak, bunlar arasında fren sistemi, direksiyon sisteminde sızıntılar, tekerlekler/lastikler, askı donanımı veya şasi gibi karayolu trafik güvenliğini ihlal eden ve aracın trafikten men edilmesini gerektirecek riskler.
2. Taşımacının , taşınması yasak edilen tehlikeli maddeleri taşıması. Bu tür maddelerin yasak olan veya bu tür maddelerin saklanması için onaylanmamış kapların içinde taşınması veya araçta tehlikeli maddelerin olduğu belirtilmeden taşınması, bu şekilde canlıların hayatını ve çevreyi, araç trafikten men edilecek şekilde tehlikeye atmak.
3. Üzerinde sahtecilik yapılmış bir sürücü kartı ile araç kullanmak, veya sürücünün kendine ait olmayan bir sürücü kartı kullanması veya kartın yanlış olan beyan veya sahte belgelerle alınmış olması veya farklı ülkelerden olmak üzere birden fazla kart alınması.
4. Takograf ve/veya hız sınırlandırıcı takmamak, hız sınırlandırıcı ve/veya analog takografın kayıtlarını değiştirebilen veya dijital takograftan ve takograf sürücü kartından indirilen verileri değiştirebilen manipülasyonu cihazları kullanmak.
5. Azami müsaade edilen yüklü ağırlığı 12 tondan fazla olan araçlar için, Taşınan yükün ağırlığının, azami müsaade edilen ağırlığı %20 ve daha fazla aşması veya azami müsaade edilen yüklü ağırlığı 12 tondan az olan araçlar için ise, %25 ve daha fazla aşması.
6. Doğru olmayan bilgilerle ‘’Etkinlik Belgesi’’ düzenlenmesi. Bu belgenin örneği AETR sözleşmesinin ekinde bulunmaktadır.Etkinlik belgesi düzenlenirken, analog takograf kayıtları ile sürücü kartından indirilen veriler incelenmeli, kaydı olmayan etkinlikler için (Yıllık izin, hastane, kapsam dışı bir araç kullanma, diğer izin, diğer çalışmalar vs..) etkinlik belgesi düzenlenmelidir.
7. Geçerli bir sürücü belgesi olmadan yolcu ve eşya taşımak veya geçerli bir taşıma lisansı olmayan bir firmaya taşıma yaptırmak.
8. 6 günlük (6 X 24 Saat) veya iki haftalık azami sürüş süresini %25 veya daha fazla aşmak. Günlük çalışmada, azami günlük sürüş süresini %50 veya daha fazla aşmak , 4,5 saat kesintisiz sürüşten sonra yeterli mola veya kesintisiz 45 dakika mola vermemek, 6X 24 saat çalışmadan sonra yeterli haftalık dinlenme vermemek. Verilen yüzde değerleri, ortalama değerlerdir. AB içinde ülkeden ülkeye değerlerde farklılıklar olabilmektedir. Bilal Yeşil www.tasimacilar.com