“AB ve MA”
Bulmacaların klasik sorusu "eski dilde suyun" cevabı "AB" ya da "MA" dır. Su, insan yaşamı için çok önemlidir. İnsan vücudunun ağırlığının yüzde 11'i oranında su kaybedilmesi sonucunda olası ölüm riski olabilir.
Bir yetişkinin günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekmektedir. İhtiyacımız olan suyu, yediğimiz besinlerden ve içtiğimiz sudan alıyoruz. İçtiğimiz suyun iki temel kaynağı, musluktan akan su ve pet veya damacana halindeki ambalajlı veya şişelenmiş sulardır.
Ambalajlı Su üreticileri Derneği SUDER'e göre 2011 yılında kişi başına 133 litre (2007'de 115 litre) şişelenmiş su tüketilmiş (46 litresi pet ve 87 litresi idamacana) ve bu pazarın 2011 yılındaki büyüklüğü ise 3,6 Milyar TL ve 9,9 Milyar litredir (2007 yılında 2,5 Milyar TL ve 8,1 Milyar litredir.)
İnsan için bu kadar önemli olan suya, biz gerekli önemi veriyor ve özeni gösteriyor muyuz?
SUDER'in web sayfasında, şişelenmiş suyun “5-15 santigrat derecede”, “güneş ışığından uzak” ve “%50'den az nem oranında” saklanması gerektiği belirtiliyor ve "şişelenmiş suyun saklama koşulları" suyun kullanma ömrünü etkileyen 4 önemli faktörden birisi olarak gösteriliyor.
Su, kaynağındaki dolumundan sonra içildiği ana kadar bütün lojistik süreçlerden geçiyor. Pet veya Damacana, dolum öncesi ve sonrası dolum tesisinde depolanıyor ve dolum sonrası ana bayilere dağıtılıyor.
Ana bayilere gelen şişelenmiş sular, evinize damacanayı getiren küçük bayilere (mahalle bayileri) veya pet şişeleri satın aldığınız marketlere veya bakkallara veya büfelere veya lokantalara vb. son tüketim noktalarına dağıtılmadan önce ana bayilerde depolanıyor ve daha sonra dağıtılıyor.
Küçük bayilerde depolanıyor ve evinize getiriliyor. Marketlerde, bakkallarda, büfelerde, lokantalarda, raflarda veya küçük odalarda depolanıyor ve satışa sunuluyor.
Siz veya ben, pet şişeyi satın aldıktan sonra arabamızda veya çantamızda depoluyoruz. Ve damacanaların toplanması ve tekrar kullanılmasıiçin dolum tesislerine geri getirilmesi. Bu lojistik süreç ve akışta SUDER'in belirttiği saklama özelliklerine dikkat ediliyor mu? Bu özellikler, temin ediliyor mu? Depolar ve nakliye araçları, şişelenmiş suyu saklamaya uygun mu? Ne kadar uygun?
Suyu, en çok güneşin bizi kavurduğu günlerde tüketiyoruz. Bu günlerde; suyun güvenliği için 5-15 santigrat derece ve %50'den az nem ortamı, depolarda ve suyun taşınması esnasında sağlanabiliyor mu?
Su, bir gıda maddesidir. Hatta belki de en önemlisidir. Et, süt, sebze ve diğerleri olmadan da insanın hayatını sürdürmesi mümkün olabilir ama su olmadan imkânsızdır.
İnsan için çok önemli olan suyu içtiğimiz ana kadar geçen geçtiği bütün lojistik adımlara, çok daha fazla özen göstermeliyiz. Güvenli su için, güvenli ve güvenilir lojistik ortamı sağlamalıyız.
Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.