Karaismailoğlu, EİT 11. ulaştırma bakanları toplantısına katıldı

Karaismailoğlu, EİT 11. ulaştırma bakanları toplantısına katıldı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Ulaştırma Bakanları toplantısının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Ulaştırma Bakanları toplantısının açılışına online olarak katıldı. EİT Transit Ulaştırma Çerçeve Anlaşması bağlamında, yıllardır görüşülen en önemli konunun karayolu taşımacılığından alınan ücretler, kotalar, sürücü vizeleri olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Biz, gerek ikili görüşmelerimizde gerekse tüm çok taraflı platformlarda taşımacılıktan alınan ücretlerin kaldırılması gerektiğini hep savunduk. Keza, taşımacılığın daha etkin hale getirilmesi ve bölgesel kalkınma için ikili ve transit taşımalarda kota uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede, ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi yönündeki her türlü çalışmayı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜRÜCÜLERE VERİLEN VİZELER KOLAYLAŞTIRILMALI

Sektörde yaşanılan ve kısmen çözüm sağlanabilen bu kısıtlamalara ek olarak, salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte tüm ülkelerce ilave kısıtlamalara gidildiğini anımsatan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemiz de salgının başında halk sağlığını korumak amacıyla, uluslararası taşımacılığı etkileyen düzenlemeler uygulamak durumunda kalmıştır. Gerek ülke ekonomilerinin ayakta kalması gerekse covid-19 ile mücadelenin devam edebilmesi için tedarik zincirinin kesintisiz sürdürülmesi önem arz etmektedir. Halihazırda EİT ülkelerinin bazılarında da uygulanan PCR testi uygulaması, aktarma zorunluluğu gibi uygulamaların gözden geçirilmesini temenni ediyorum. Bu kısıtlayıcı ve ek maliyet getiren önlemler yerine taşımacılık belgelerinde dijitalleşmeye gidilmesi gibi tedbirlerle uluslararası ticaretin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. EİT eşgüdümünde ve üye ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları ile işbirliği halinde yürütülen sürücülere verilen vizelerin kolaylaştırılması yönündeki çalışmanın önümüzdeki dönemde sonuçlandırılmasını umuyorum.”

whatsapp-image-2022-02-02-at-11-39-36.jpeg

“İSTANBUL-TAHRAN-İSLAMABAD KARAYOLU KORİDORU” KARAYOLU ULAŞTIRMASINDA EN ÖNEMLİ BAŞARILARDAN BİRİ

“İstanbul-Tahran-İslamabad Karayolu Koridoru”nda taşımacılığın başlamasının 2021 yılı karayolu ulaştırması açısından en önemli başarı olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “İstanbul-Tahran-İslamabad Karayolu Koridoru’ndaki ilk TIR sevkiyatı 24 Eylül 2021 tarihinde Pakistan’dan yola çıktı. Taşıtların İstanbul'a ulaşması sonrasında Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nde düzenlenen tören ile koridor kamuoyuna duyuruldu. Ülkemizden alınan dönüş yükleri de başarılı bir şekilde Pakistan'a ulaştırıldı. Koridorun bölge ülkeleri için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ÖNEM KAZANAN “DEMİR” KORİDORLAR BÖLGEMİZİN REFAHINA KATKI SAĞLAYACAK

Konuşmasında demiryolu taşımacılığına da değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son yıllarda Türkiye olarak demiryollarına önemli yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.   Yüksek hızlı tren hatları, Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars gibi büyük yatımlarımız, sadece Türkiye için değil EİT bölgesi ve kıtalararası bağlantısallığa da hizmet eden projelerdir. Diğer EİT ülkelerinde de demiryollarına önemli yatırımların yapıldığını memnuniyetle takip ediyorum ve giderek önem kazanan demir koridorların bölgemizin refahına katkı sağlayacağına inanıyorum. 2021 yılının demiryollarındaki en önemli başarılarından biri olarak, ‘İstanbul-Tahran-İslamabad Yük Trenini’ tekrar işletmeye açtık. Bildiğiniz gibi, ‘İstanbul-Tahran-İslamabad Yük Treni’ 2009 yılında işletmeye alınmış ancak seferler hattın rekabetçi olmaması nedeniyle durdurulmuştu. 21 Aralık 2021 tarihinde İslamabad’dan yola çıkan trenimiz, yaklaşık 6 bin kilometrelik parkurunu 13 günde tamamladı. Bizler de Ankara Garı’nda düzenlediğimiz tören ile trenin tekrar işletmeye açıldığını kamuoyuna duyurduk. Demiryolu idarelerimizin çalışmaları ile tekrar işletilmeye başlanan tren için yük çeşitliliğin artırılması, taşıma sürelerinin kısaltılması ve karşılıklı yük taşınması için çalışmalar devam ediyor. Hattın tüm bölge ülkeleri için hayırlı olmasını diliyorum.”

whatsapp-image-2022-02-02-at-11-39-37.jpeg

TÜRKİYE, DENİZCİ BİR ÜLKEDİR

Denizcilik alanında EİT uhdesinde yürütülen çalışmaların ana gündem maddesinin deniz bağlantısı olmayan üye ülkelerin taşımacılık altyapısının güçlendirilmesi olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, bugün EİT üyesi 10 ülkeden sadece üçünün (Türkiye, İran, Pakistan) açık denizlere kıyısı bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin, uluslararası trafiğe açık ve neredeyse tamamı özel sektör tarafından işletilen 194 liman tesisiyle denizci bir ülke olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Çin ile Avrupa arasındaki taşımacılıkta önemli bir rol üstlenen ülkemiz, denize kıyısı olmayan üye ülkelerin lojistik bağlantılarının güçlendirilmesi adına büyük fırsatlar sunmaktadır. Trabzon ve Mersin limanlarımız başta olmak üzere tüm lojistik altyapımızla EİT ülkelerine destek vermekten memnuniyet duymaktayız. Denizcilik alanındaki işbirliklerimizin ele alındığı ‘Denizcilik İdareleri Başkanları Toplantısı’nın 6.sı geçtiğimiz Nisan ayında Türkmenistan’ın başkanlığında çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Denizcilik alanındaki tüm işbirliklerimizin üst seviyede ele alındığı bu platformun düzenli olarak toplanması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

TEDBİRLER VE DESTEKLERLE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN SALGINDAN EN AZ ZARARLA ATLATMASI YÖNÜNDE ADIMLAR ATTIK

Dünya genelinde salgından en çok etkilenen sektörün “havacılık” olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, bugün dünyadaki birçok havayolu şirketinin uçuşların durması neticesinde iflasın eşiğine geldiğini söyledi. “Biz, ilk günden bu yana aldığımız tedbirler ve destekler ile havacılık sektörünün bu süreci en az zararla atlatması yönünde adımlar attık” diyen Karaismailoğlu, “Hizmet sunduğumuz tüm ulaşım modlarında olduğu gibi, havacılıkta da bulaş riskinin azaltılmasını teminen iletişim teknolojilerinin ve dijital çözümlerin kullanımını hızla artırıyoruz. Türkiye olarak, havacılık sektörünün toparlanmasına yönelik çalışmalarda EİT kapsamında tecrübe paylaşımına ve işbirliğine hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu bağlamda, ‘Sivil Havacılık Çalışma Grubu 1. Toplantısı’ ülkemiz başkanlığında 2020 yılında düzenlenmişti. Toplantının 2.’sini bu yıl içinde düzenleyecek İran’a teşekkür ediyorum. Birinci toplantı sonrasında, talep eden ülkelere sivil havacılığın farklı alanlarında eğitim verebileceğimizi belirttik. Bu çerçevede, Özbekistan sivil havacılık idaresinden yetkililer ‘İnsansız Hava Araçları’, ‘Havalimanlarının Belgelendirilmesi’, ‘Uçuş Operasyonlarının Belgelendirilmesi ve Uçuş Operasyonlarının Gözetim ve Denetimi’ alanlarında ülkemizden eğitim talebinde bulundu. Bu konuda arkadaşlarımız irtibat halindeler. Yine diğer ülkelerden eğitim talebi gelmesi durumunda, imkanlarımız ölçüsünde bu talepleri karşılamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta düzenlenen EİT Bölgesel Planlama Konseyi 32. Toplantısı ile 2022 yılı faaliyet takviminin belirlendiğini anımsatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Önümüzde yapacak çok işimiz var. İnşallah bölgemiz için somut çıktıları olan, sonuç odaklı çalışmaları hayata geçireceğiz” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.