Hükümetten destek turuna çıkıyorlar
Bölge odalarını ziyaret ederek destek isteyen Hatay Ro-Ro A.Ş. yetkilileri, hükümetin Mısır ile karayolu anlaşmasını yenilemesini ve ro-ro taşımlarının eskiden olduğu gibi sübvanse etmesini istiyorlar.
Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi kriz, nakliyecilerin yanı sıra, ihracatçılar arasında da sıkıntı yaratmaya başladı. Ro-Ro şirketi kurarak sıkıntıları aşmayı planlayan Hataylı nakliyeciler, Mısır ile yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle yeniden zora düştü.
Sorunun aslında bölge ekonomisi için önemli bir sorun olduğunu, bu durumun ihracatçının, üreticinin aleyhine sonuçlar doğuracağını söyleyen Hatay Ro-Ro A.Ş. yetkilileri, ihracatın devam edebilmesi için çevre illerdeki oda ve ihracatçıların da soruna sahip çıkmasını istiyorlar.
Hatay Ro-Ro A.Ş’nin yöneticileri Yusuf Hatay, Adem Canpolat, Mehmet Ezer, Mustafa Yılmaz ve Mine Kaya’dan oluşan bir heyet, geçtiğimiz hafta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut’u ziyaret ederek, bölgedeki odalar, ihracatçılar, turizmciler ve nakliyeciler olarak hükümete birlikte talepte bulunma isteğinde bulundular.
Hatay Ro-Ro A.Ş. Başkan Yardımcısı Yusuf Hatay, “Mısır ile ikili Karayolu Anlaşması Nisan ayında bitecek. Üstelik Mısır’ın anlaşmayı yenilemeyeceğini öğrendik. Bu durum sorunları daha da arttıracaktır. Dolayısıyla söz konusu anlaşmanın yenilenmesi bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından çok önemlidir. Eskiden olduğu gibi araç teşviki yine ayrı bir öneme sahiptir. Anlaşmanın olmaması durumunda ise, Süveyş Kanalı geçişinin de çok pahalı olması nedeniyle hükümetin eskiden olduğu gibi bu hattı sübvanse etmesi gerekir. Aksi halde tüm Ortadoğu pazarını kaybedebiliriz” diye konuştu.
Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunların sadece ihracatçı ve nakliyeciye yansımadığını vurgulayan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da, bu sorunun ülkedeki her vatandaşa bir şekilde yansımaya başladığını vurgulayarak, “Nakliyeci oralara gidemiyorsa, bu ihracatçı olarak beni de ilgilendirir, üreticiyi de ilgilendirir, sıradan vatandaşı da ilgilendirir. Sorunun çözümü için Ortadoğu’ya ihracat yapan bölge illerindeki tüm odalar, ihracatçılar, turizmciler ve nakliyeciler olarak toplu ses çıkarmalıyız. Hep birlikte talepte bulunmalıyız. Çünkü bize yansıyan sorun giderek büyüyor” dedi.
Hatay Ro-Ro A.Ş. yöneticileri, önümüzdeki günlerde Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Urfa ve Konya illerindeki ticaret ve sanayi odalarıyla ihracatçı birliklerini de ziyaret ederek ro-ro taşımalarının teşvik edilmesi konusunda destek isteyecekler.
Hatay Ro-Ro Line Inc. A.Ş. geçen yıl haziran ayında, Hatay’da faaliyet gösteren 55 nakliye firmasının bir araya gelmesiyle kuruldu. İbrahim Güler’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirket, 2 ro-ro gemisi kiralayarak, İskenderun Limanı ile Mısır Port Said limanı arasında sefere başladı. Ancak maliyetlerin çok yüksek olması ve yaşanan siyasi krizler nedeniyle taşıma hizmetleri sıkıntı içine girdi.
Kriz öncesi durum
Bilindiği gibi söz konusu hat, sadece Türkiye ile değil, AB ülkeleri ile birlikte Rusya ve BDT ülkeleri ile de ticareti geliştirebilecek bir konumda bulunuyor. Türk ihraç ürünlerinin hızlı teslimatı sayesinde Ortadoğu’daki Pazar kaybının da önüne geçmek mümkün olabilecek. Özellikle, raf ömrü kısa olan gıda ve yaş sebze/meyve ürünleri pazara bozulmadan, en hızlı şekilde ulaşabilecek.
Ancak Suriye sınır kapısının kapanması ile birlikte gerek ihracat, gerekse taşımacılık sektörü kan kaybetmeye başladı. 2010 yılında Suriye ve Suriye üzerinden yapılan TIR taşımaları 100.000 sefer iken, bu rakam 2011 yılında 83.519 sefere, 2012 yılında 12.000 sefere kadar geriledi. 2010 yılındaki taşımalarla toplam 5 milyar dolarlık bir döviz kazancı ortaya çıkarken, bugünkü kayıpların da boyutu ortaya çıkıyor.
Öte yandan, RO-RO hattındaki teşvik uygulamasının kalkması ile birlikte bu hattın kullanımı da giderek düştü.. 2013 yılında RO-RO ile Mısır ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımaları 6862 iken, bu rakam 2014 yılında 4.000’e geriledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.