Göksal Purtuloğlu

Göksal Purtuloğlu

Zam Başbakan’da

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakırken, özel halk otobüs işletmecilerinin kaderini değiştirecek umutlarla yeni yıla girdik.

Önümüzdeki süreçlerde her ne kadar zam imkansız görünse de iyileştirmelerle bu beklentinin karşılanacağı ümidiyle, 3 önemli konuya değinmek istiyorum.

Bunlardan ilk ki Transist 2013 etkinlikleri... İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT işbirliği ile 25–26 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde 6. Uluslararası Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı yapıldı. Etkinliğin ana temasını ise toplu ulaşımda 4M başlıkları oldu. Yani; Management (Yönetim), Mobility (Hareketlilik), Maintenance (Bakım), Manufacture (Üretim) temasıdır. İlgili bürokrat ve birim amirleri, konunun uzmanları ve otobüs üreticilerinin bir arada bulunduğu Transist 2013'ün özel halk otobüs işletmecileri açısından oldukça verimli geçtiği kanaatindeyim.

Bir diğer konu ise yıllar sonra Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sektöre bakış açısıdır. İstanbul'daki özel halk otobüs şirket yöneticileri, esnafın yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini içeren dosyayı Ankara'da Sayın Başbakanımız ile yaptığı görüşmede kendilerine bizzat takdim etmeleri ve İstanbul'da yapılacak toplantıya katılım sözü vermesidir. Bu gelişmenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'da ilgili birim amirlerinin hazır bulunduğu toplantıda özel halk otobüs şirket yöneticileri ile görüştü. Belediye ile yapılan görüşmede konuyla ilgili neler yapılabilir, alınacak önlemler nedir masaya yatırıldı. Yatırılması da gerekiyordu zaten. Nedenine gelince, Sayın Başbakan İstanbul'da özel halk otobüs işletmecilerinin organize ettiği ve benimde bir milat olarak nitelendirdiğim toplantıda esnaf ile bir araya gelecek. Haliyle Sayın Başbakan'ın burada esnafa coşkulu bir konuşma yapabilmesi için İBB'nin, İETT'nin ve Ulaştırma Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilgi toplayıp, konuşma metinleri hazırlatması gerekiyor. Özel halk otobüs şirket yöneticileri de iyi bir organizasyon yapmalı ve bunu bir gövde gösterisi haline getirmelidir. Başbakan'ın bu toplantıda ben sizi mağdur etmeyeceğim diye söz vermesini sağlamalıdır.

Hep kurumsallaşma deniyor. Bunun alt yapı çalışmalarının çok iyi yapılması gerekir. Yapılan çalışmalar, iyi bir sunumla dile getirilmelidir. İstanbul'da yapılacak iyileştirmeler, tüm Türkiye geneline emsal teşkil edecek çalışmalar olmalıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yapılan toplantıda toplu alımlar, akaryakıt destekleri gibi konular gündeme geldi. Araç yenilemelerinde 5 yıl rusum bedellerinin alınmaması zikredildi. Zaten araç yenilemelerinde 3 yıl rusum bedeli alınmıyor. 2 yıl daha uzatılması esnafa ortalama 20 bin TL kazanç sağlar. Asıl burada üzerinde durulması gereken konu araç alımlarında sıfır faizli kredi olmalıdır.

Üçüncü konumuz ise yerel seçimlerdir. Yerel seçimlerin çok iyi kullanılması ve esnafın mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Siyasiler seçim öncesi vaatler verir. Önemli olan bu vaatleri icraata dökmektir. Burada da yine görev özel halk otobüs şirket yöneticilerine düşüyor. Sözler hava da uçup gitmesin. Başbakan eğer bir söz verirse, mutlak bu sözünü yerine getirir. Önemli olan bu sözü kendisinden almaktır.

Zam beklemek bu dönemde hayal olur. Olsa bile yapılan yüzde 10 veya yüzde 20'lik zam esnafı kurtarmaz. Şuanda esnaf zarar ediyor. Yüzde 50 zam yapılmayacağına göre, iyileştirmeler çok dikkatli analiz edilmeli ve bu şekilde esnaf desteklenmelidir. 

Göksal Purtuloğlu

www.tasimacilar.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.