Ertuğrul Tarhan
Gücünün Farkında Olmak
TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, bir toplantıda "Güçlü olan haklıdır" demişti
Ülkemizin iç ve dış ticaretinde söz sahibi bir diğer sivil toplum kuruluşu başkanın da karayolu taşımacılarına, gücünüzün farkında değilsiniz beyler dediğini biliyorum.
Güçlerinin farkında olan 4 ülkeden örnekler;
1-Fransa Karayolu Taşımacılar Derneği (FNTR)'nin girişimleri ile yalnız karayolu taşımacılarına özel olmak üzere 07.01.2006'da ödeme yasası çıkartması, ( Fransa'da karayolu taşımacıları için çıkan yasa ismi karayolu taşımacılık sektörünün talebi doğrultusunda, Taşımacılık Güvenliği ve Gelişimi Yasası, Ticaret Hukukuna nakliye için ödeme süresini azami 30 gün ile sınırlayan bir kuralı getirmiş oldu)
2-Türk firmalarının, İtalya'da İtalyan çekicilere römork çektirme karşılığında İtalya Geçiş Belgesi (bonus) hak edebilmek için çekici sahibi firmanın, İtalya Karayolu Taşımacılar Derneğine üye olma şartı olması; (KUGM'nin dağıtım talimatı) Yine İtalya'da 13 Aralık 2007 tarihinde, sektörünün hükümetten istenen hakların 4 yıldır yerine getirilmemesi üzerine ülkede trafiğe çıkan 610 bin TIR şoförü toplu halde greve giderek eylemler yapması sonucu karayolu taşımacılarının 3 günlük çalışmamasının İtalya'ya maliyetinin 3 milyar Euro olduğu;
3- 26.11.2007 tarihinde Sırbistan Sınır Kapılarında, Gümrük Yetkili makamları ve Sırp Taşımacılar Derneği Medunarodni Transport arasında gümrük prosedürlerinin işleyişi ile ilgili müzakerelerinin başarısız olarak sonuçlanması sebebiyle 30.11.2007 Cuma gününden itibaren özellikle Macaristan'dan ülkeye giriş kapısı başta olmak üzere Sırbistan'ın tüm sınır ve iç gümrüklerinde 24 saate varan beklemeler yaşatması;
4-IRU'dan alınan bilgiye göre; İngiliz Derneği FTA İngiltere'de gelecek günlerde bazı nakliyeci ve çiftçilerin belirli bölgelerde protesto yapabileceği konusunda bilgi vermiştir. Sebebi mazot vergilerinin düzeyi olan protesto ana mazot dağıtım terminallerinde 15 Aralık 2007 Cumartesi günü yapılması;
UND Başkanı Sayın Tamer Dinçşahin'in bir ülkenin sanayisinin ve üretiminin lokomotifi sayılan karayolu taşımacılarının sorunlarını anlattığı Şubat ayındaki basına toplantısında, KUGM sektöre kapılarını kapattı sözü üzerine 29 Şubat'ta Sayın Ulaştırma Bakanımız, "Böyle bir şey yok. Sektörle gayet iyi ilişkilerimiz. Ancak UND, tüm dikkatleri üzerine çekmek için böyle bir açıklama yapmış olabilir. Ayrıca kota konusu UND'nin veya bir başka sivil toplum örgütünün işi değildir. Kotalar bizim işimiz" diye cevaplamış, bir gün sonra Devlet Bakanımız Sayın Kürşat Tüzmen'in de katıldığı TİM'in UND ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Ankara'dan canlı bağlantı ile seslenerek UND'nin "Kotasız Avrupa eylemine"destek verdiklerini söylemiştir.
Ülkemizde ulusal ve uluslararası alanda, karayolu yolcu ve eşya taşımacıları üzerine web sitemizde de logolarını gördüğünüz önemli sivil toplum kuruluşlarının birlik görüntüsünden uzak olmaları sektörü güçsüz göstermektedir.
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün 2008 Geçiş belgeleri dağıtım esasları yönergesinin, amaç, kapsam, tanımlar bölümünde;
Sektör Kuruluşu: Üyeleri gerçek veya tüzel kişiler olan, asgari 100 üyeye sahip ve üyelerinin en az yüzde 80'i yetki belgesi sahibi olarak Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki faaliyetlerde bulunan dernek, vakıf, birlik ve benzeri sivil toplum kuruluşlarını, diye tanımlıyor.
Uluslararası taşımacılık alanında bu tanımlamaya uygun 4 adet sivil toplum kuruluşu bulunmakta, UND-RODER-UTİKAD-UKAT. Bu STK'lardan UND tüzüğü gereği üyelerinin tamamı yetki belgesine sahip firmalardan oluşmakta. Sektörümüz için önemli bu dört sivil toplum kuruluşu, ülkemizin dış ve iç ticaretinde taşmacılık ve lojistik faaliyette bulunan üyelerine ulusal ve uluslararası platformlarda yaptıkları ve yapacakları girişimlerle, ülkeye yararlı taşımacılık ve lojistik hizmetler sunmak üzere gönüllü üyelerden teşekkül etmekte.
UND-RODER-UKAT üyeleri ağırlıklı olarak karayolu taşımacılığı ile birlikte diğer taşıma modları, lojistik ve forwarder faaliyetleri iştigal etmekte, Utikad üyelerinin genel faaliyet alanı tüm taşıma modlarında forwarder ve lojistik hizmetlerden oluşmakla birlikte UTİKAD üyeleri arasında önemli bir sayıda karayolu taşımacıları da bulunmaktadır. Utikad üyeleri aynı zamanda ülkemiz dış ticaretinde ağırlıklı olarak uluslararası taşımalarda bu dört derneğe üye olan karayolu taşmacılarından hizmet almaktadır.
Ülkemiz dış ticareti için çok önem arz eden, UND'nin Şubat ayında yaptığı basın toplantısı ile başlatmış olduğu "Kotasız Avrupa eylemi" ne şu ana kadar Ulaştırma Bakanlığı, TOBB, TİM, TZOB, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, TÜSİAD, DEİK, TÜRKONFED, İKV gibi kurum ve kuruluşların doğrudan desteklerini bildirmelerine rağmen, uluslararası taşımacılık alanında RODER-UKAT ve UTİKAD'ın( aynı zamanda Fiata ve Clecat'ta karayolu taşımacıları başkanı olan Utikad başkanı Sayın Kosta Sandalcı'nın, vize ve geçiş belgeleri konusunda Fiata ve clecat nezdinde yaptığı olumlu çalışmalarına şahidim.) sessiz kalmalarına anlam veremiyorum.
"Dün ile bugün arasında takılıp kalırsak yarını kaybederiz" atasözüne atıfta bulunarak;
Yukarıda desteklerini açıklayan sivil toplum kuruluşlarının yanında, ulusal ve uluslararası karayolu taşıma derneklerimizi de kara yolcuların, güçlerini gösterme adına bir fırsat olarak gördüğüm, UND'nin 21- 22 Mart tarihlerinde yapacağı konferans ve genel kuruluna katılımları ile destek vermelerinin sektöre büyük kazanımlar getireceğine inanıyorum.
ANLAMLI SÖZLER:
"Başarı cesaretin çocuğudur"
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.