TOFED’ten Sarp’a Çıkarma
Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunların çözümü için bölgeye giden TOFED heyeti, bölgeye hizmet veren firmalarla görüşerek fikir alışverişinde bulundu. Ardından Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk’ü ziyaret eden heyet, taleplerini iletti.
Türkiye’nin en çok yaya giriş çıkışına sahne olan sınır kapılarının başında gelen Sarp Sınır Kapısı’ndaki problemler bir türlü bitmiyor. Kapıda yaklaşık 5 kilometreyi bulan otobüs kuyrukları olu şurken, yolcular da araçlarına binebilmek için uzun saatler otobüslerin sınırı geçmesini beklemek zorunda kalıyor.
Bölgede yaşanan problemleri yerinde incelemek ve çözüm önerilerini görüşmek üzere Türkiye Otobüsçüler Federasyonu adına bölgeye giden Genel Başkan Birol Özcan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarı ve Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Yüksel Kurnaz önce bölge firmaları ile görüştü. Ardından Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk’ü ziyaret eden heyet, Valiliğe taleplerini iletti.
Fiziksel Değişim Şart
Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk bölgedeki fiziki yetersizliklerin uzun kuyrukların oluşmasında etkili olduğunu ve genişletme çalışmalarının projelendirilme aşamasında olduğunu belirtti.
Otobüsler ve Yolcular İçin Yetersiz
Bölgeye giden TOFED heyeti problemleri yerinde inceleyerek bir kez daha taleplerini iletti. Otobüslerin sınır kapısında boşaltılarak gümrükten boş geçirildiğini ve yolcuların 8 saate varan süreler boyunca otobüslerinin gümrükten geçmesini beklediğini belirten TOFED Genel Başkanı Birol Özcan; “Türkiye’den gelişte gişe sayısının az olması nedeniyle kapıda uzun kuyruklar oluşuyor. 5 km’ye varan uzun kuyruklar nedeniyle otobüslerimiz belirlenen zaman tarifesine uymakta güçlük çekiyor. Bu nedenle de Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen bin 475 TL cezaya çarptırılıyorlar. Ayrıca sınır kapısında yolcuların beklemesi için yeterli ve gerekli hiçbir ortam yok. Başlıca ihtiyaçlar; tuvalet, yeme, içme olmak üzere hiçbir ihtiyaçlarını giderebilecekleri ve otobüsün sınırdan geçmesini bekledikleri uzun saatler boyunca dinlenebilecekleri bir alan yok. Bunların bir an önce iyileştirilmesi gerek. Bizim talebimiz yolcuların otobüslerden indirilmeden, araçlarının içinde sınırdan geçmeleridir.” dedi.
Günlük ortalama karşılıklı 800-900 aracın Sarp Sınır Kapısı’ndan geçtiğini belirten Başkan Özcan, “Bu otobüslerin yaklaşık 100 kadarı B1 belgesi ile belirli bir ücret ve zaman tarifesine göre, otobüs ile düzenli yolcu taşımacılığı yapıyor. Asıl ağırlıklı olan grup taşımacılığı yapan B2 yetki belgeli otobüsler. Günde 4 defaya kadar giriş çıkış yapma hakkı olan bu grup taşıması yapan yaklaşık 700 otobüs sınır kapısında ki trafiğin sıkışmasına sebep oluyor. Bizim talebimiz B2 yetki belgeli otobüslerin günlük 1 giriş ile sınırlandırılması ve trafiğin rahatlatılmasıdır.” dedi.
Bir başka talebin de otobüslere de TIR’lara verilen 550 litre mazot imkânının sağlanması olduğunu belirten başkan Özcan, başlıca taleplerinin; otobüslere geçişte kolaylık sağlanması, boş giden otobüslerin günde 1 sefer ile sınırlandırılması, dolu giden otobüslere öncelik tanınması ve 2’li çıkış yapmalarına imkân sağlanması olduğunu belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.