"Bütün yollar akıllı ulaşım sistemleri ile inşa ediliyor"

"Bütün yollar akıllı ulaşım sistemleri ile inşa ediliyor"

Adil Karaismailoğlu, bütün karayollarını Akıllı Ulaşım Sistemi ile inşa ettiklerine dikkati çekerek, “Birçok farklı Akıllı Ulaşım Sistemi elemanları ile trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı. Kazaların minimum düzeye düşürülmesi sağlandı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi açılış töreninde konuştu; “AK Parti hükümetleri olarak 19 yılı alnımızın akıyla geride bıraktık. Bu verimli süreçte, yerli ve milli üretim üssüne dönüştürdüğümüz ülkemizin, bugün dünyanın üretim ve lojistik üssü haline geldiğine hep birlikte şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.

2-6184ffcec84a5.jpeg

KUZEY MARMARA OTOYOLU ANA KONTROL MERKEZİ HAYATA GEÇEN EN ÖNEMLİ PROJELERDEN BİRİ

Son yıllarda küresel üretim ve tedarik zincirinde tüm dünyanın sorun yaşarken Türkiye’nin ardı ardına yeni yatırımlara sahne olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Yine tüm dünyada artan kentli nüfus özellikle istihdam ve altyapı alanında sorunlara neden olurken, Türkiye ekonomisi planlı altyapı yatırımları ile büyümeye devam ediyor. Bugün; Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 84 milyona yaklaşan nüfusumuzun yüzde 93’ünün il ve ilçe merkezlerinde yaşadığını görüyoruz. İl ve ilçe merkezlerindeki nüfus artışı doğal olarak yeni konut projeleri, ulaşım ve lojistik hizmetleri, etkin sağlık ve eğitim hizmetleri ve benzeri tüm konularda yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Artan nüfusun hızla değişen ve dijitalleşme ekseninde yoğunlaşan talepleri, ileri teknolojileri içeren çözüm arayışlarını da zorunlu kılıyor. Bu noktada bugün hem ülkemizde hem de dünyada birçok şehrin dijital dönüşüm sürecinden geçerek ve bu hızlı değişime uyum sağlamaya çalıştığını görüyoruz. Artık yapay zeka, nesnelerin interneti ve 5G gibi gelişmekte olan teknolojilerin dahi insanlık için olmazsa olmaz altyapılar olduğuna tanık oluyoruz. Bizim de bu teknolojileri kullanarak Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi’nin bu açıdan hayata geçen en önemli projelerden biri olduğunu memnuniyetle ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

3-6184ffe8495ba.jpeg

YOLLARI BÖLDÜK, GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRDİK

Karaismailoğlu, “2003-2020 yılları arasında taşıt hareketliliği yüzde 170 düzeyinde artarken, 100 milyon taşıt-kilometre başına can kaybı yüzde 81 düzeyinde azaldı. Bu başarının arkasında bilimsel çalışmalar ışığında yapılan doğru yatırımlar vardır. Tüm projelerimizin, çalışmalarımızın, uygulamalarımızın omurgasını oluşturan ‘önce insan’ diyen politikalarımız vardır. Öte yandan akademik çalışmalar gösteriyor ki; insan hatalarının trafik kazalarının oluşmasındaki payı yüzde 90’ların üzerinde. Bu nedenle birinci amacımız insanların bu hataları yapmasını önlemektir. Trafik güvenliğinin artırılabilmesi için davranış değişikliklerine gitmemiz şart. Bu değişikliğin tüm toplumumuzda yaygınlaşmasını sağlamak zorundayız. Bunun hemen ardından, ikinci amacımız; hatalar olsa dahi insanların hayatını kaybetmesini engelleyebilecek önlemleri almaktır. İşte bu noktada yine iktidarımız döneminde çok mesafe kat ettik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yollarımızı yeniledik; böylece seyahatlerin güvenli, konforlu ve daha kısa sürede yapılmasını mümkün kıldık. 2003 yılı öncesi mevcut 6 bin 100 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 28 bin 402 kilometreye çıkardık. Otoyol uzunluğumuzu 3 bin 532 kilometreye ulaştırdık. Köprü ve viyadük uzunluğumuzu 712 kilometreye çıkardık. 50 kilometre olan toplam tünel uzunluğumuzu 631 kilometreye yükselttik” ifadelerini kullandı.

ARTIK BÜTÜN YOLLARIMIZI AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ İLE İNŞA EDİYORUZ

4-6185000711678.jpeg

Trafik güvenliğini artırmak için başvurulan en önemli tedbirlerden birinin de hiç şüphesiz Akıllı Ulaşım Sistemleri olduğuna dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu noktada, bilişim teknolojilerindeki gelişimlere paralel olarak Akıllı Ulaşım Sistemlerini de hizmete almaya başladık. Akıllı Ulaşım Sistemlerimizle; trafiğin yoğun olduğu ana akslardan başlamak üzere tüm ülke sathına yayılmış bir yapı oluşturmayı hedefledik. Hatırlayın lütfen, geçen yıl 16 Aralık tarihinde Ankara-Niğde Otoyolu’nu Türkiye’nin en akıllı yolu olarak halkımızın hizmetine sunduk; Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz, seyahat süresini kısaltan, karayolu ulaşımımızın stratejik bir parçasını tamamladık. Orada, bugün açılışını yaptığımız gibi bir ana kontrol merkezi vasıtasıyla 1,3 milyon metre fiber optik ağ ve yol boyunca yerleştirilen 500 adet trafik sensörü ile yol güvenliği en üst seviyede yönetiliyor. Artık bütün yollarımızı Akıllı Ulaşım Sistemleri ile inşa ediyor; tüm karayolu ağımızda Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi tam da bu amaca hizmet eden çok güzel ve doğru bir örnek oldu.”

KUZEY MARMARA OTOYOLU; İSTANBUL ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİNİ VE BOĞAZ GEÇİŞİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE RAHATLATTI

5-6185001edb8f9.jpeg

Karaismailoğlu, “Bildiğiniz üzere İstanbul’un batısındaki Kınalı mevkiinden başlayıp, Sakarya ilinin doğusunda Akyazı ilçesi yakınlarında sona eren Kuzey Marmara Otoyolu; İstanbul şehir içi trafiğini ve boğaz geçişini önemli ölçüde rahatlattı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğinde seyahat süresinde yüzde 42 ye varan kısalma olmuştur. Ulusal ve uluslararası kara ulaşımı ile nakliye araçlarına kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir ulaşım imkanı sunuldu. ‘Önce insan’ yaklaşımımızın ayrılmaz bir parçası elbette doğanın, çevrenin korunması, sürdürülebilir, yaşanabilir bir dünyadır. Bu doğrultuda, otoyolumuzun çevreye katkılarını gururla ifade etmek isterim. Kuzey Marmara Otoyolu ile zamandan 3 milyar, akaryakıttan 518 milyon olmak üzere yıllık toplam 3 milyar 518 milyon TL tasarruf sağlanıyor. Ayrıca karbon emisyonu 198 bin ton azaltılarak trafikten kaynaklanan hava kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılmasına da katkı sunuluyor. Projemiz sayesinde elde edilen karbon salınımındaki düşüş, 16 bin ağacın oksijene dönüştürdüğü karbondioksit miktarına bedel” dedi.

YOL KULLANICILARININ SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULUYOR

“Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamında; 3,2 milyon metre fiber optik kablo altyapısı, 134 adet değişken mesaj işareti, 3 bin 46 adet kamera, 36 adet meteoroloji ölçüm istasyonu, 275 adet acil telefon altyapısı ile ücret toplama, olay algılama, trafik güvenliği ve iletişim ile haberleşme ağı altyapısı bulunmaktadır” diyen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüm bu altyapının yönetimi 53 bin 300 metrekare saha üzerine kurulu bu Ana Kontrol Merkezi yerleşkesinde; 24 saat çalışma sistemi ile 148 personel aracılığıyla gerçekleşmektedir. Otoyola entegre edilen Akıllı Ulaşım Sistemleri sayesinde; otoyol güzergahı boyunca kurulan tüm kameralar 24 saat takip ediliyor ve yönlendiriliyor. Güzergah üzerindeki meteoroloji sensörlerinden gelen bilgiler doğrultusunda trafiğin hava koşullarına göre dinamik bir şekilde idare sağlanıyor. Yine otoyol güzergahı boyunca, değişken mesaj işaretleri ve değişken trafik işaretleri görüntülenerek sürücülere, istenen mesajlar, uyarılar yapılabiliyor. Otoyol güzergahında bulunan trafo merkezlerindeki yüksek gerilim ve jeneratörlerle kontrol ediliyor. Sis uyarı sistemi, otomatik veya manuel olarak çalıştırılabiliyor. Sürekli izlenen olay algılama kameraları sayesinde, kaza, duran araç, yabancı cisim veya trafiği olumsuz etkileyebilecek diğer durumlarda anında müdahale ediliyor. Günlük trafik devriyelerinin sevk ve idaresi sağlanıyor. Trafik sensörlerinden gelen bilgiler ile trafik yoğunluğu, ortalama hız bilgiler takip ediliyor. Otoyol üzerindeki Gişe Kontrol Merkezleri izleniyor; gerektiğinde sürücülerin geçişleri ile ilgili düzeltici işlemler yapılabiliyor. Vatandaşlardan gelen talepler alınarak çağrı merkezi vasıtasıyla yol kullanıcılarının sorunları çözüme kavuşturuluyor” ifadelerini kullandı.

FARKLI AKILLI ULAŞIM SİSTEMİ ELEMANLARI İLE TRAFİK GÜVENLİĞİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILDI

6-618500359a1fc.jpeg

Karaismailoğlu, “Ayrıca otoyoldaki tünellerin içinde yer alan sistemlerle; sulu yangın söndürme sistemindeki pompalar, su seviyesi, vana durumları, akış durumu izlenebiliyor. Lüminans metrelerden gelen bilgiler görüntülenebilirken, aydınlatma kademeleri de otomatik ya da manuel olarak çalıştırılabiliyor. Tünel içi ve tünel önü DMİ ve DTİ’ler senaryolara göre otomatik veya manuel olarak kontrol/kumanda edilebiliyor. Kamu anons sistemi sayesinde sürücüler otomatik veya manuel olarak bilgilendiriliyor. Acil haberleşme telefonları ile görüşülebilmekte; kaldırılmaları durumunda ise hangi telefonun kaldırıldığı da görüntülenebiliyor. Tüm bu uygulamaların yanı sıra birçok farklı Akıllı Ulaşım Sistemi elemanları ile trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı. Kazaların minimum düzeye düşürülmesi sağlandı” dedi.

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZLA ÇEVREYE VERİLEN ZARARLARI AZALTMAYI AMAÇLIYORUZ

Ekim ayında 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nı uluslararası katılımla düzenlediklerini hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, “Hızla gelişen ve değişen dünyamızı, insan, yük ve data hareketliliğini ‘Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme’ odağında ele aldık. Akıllı Ulaşım Sistemlerine yönelik çalışmalarımızla; trafik güvenliğini artırmayı, seyahat sürelerini azaltmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanılmasını, mobiliteyi yani hareketliliği artırmayı, enerji verimliliğini yükselterek ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı ve çevreye verilen zararları azaltmayı amaçlıyoruz. Yine erişilebilirliği merkeze alan, verimli, sürdürülebilir, akıllı ve entegre hareketliliği sağlamak için çalışmalarımızda da hız kesmiyoruz. Çalışmaları devam eden ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’ ile 1 Ekim’de yayımlanan ‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı’ bu kapsamda üst düzey stratejimizi ve yol haritamızı belirlediğimiz iki önemli temel politikalarımızın metinleridir. Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı ile Bakanlığımızın mobilite, lojistik, dijitalleşme vizyonu çerçevesinde, ulaşım sistemlerinin mevcut ve ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara uygun hâle getirilmesine yönelik strateji ve politikalar geliştirilecek” dedi.

EMNİYETLİ, ÇEVRECİ, TEKNOLOJİK, YENİLİKÇİ VE YERLİ KAYNAKLARDAN YARARLANAN BİR AKILLI ULAŞIM AĞI KURUYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi kapsamında öncelikli olarak Trafik Kaza Veri Tabanı oluşturuyoruz. Toplanan ulaşım verilerini araştırma ve yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi için de kullanıyoruz. Birbirini takip eden sinyalize kavşaklarda durmadan sabit hızda geçişi sağlayan yeşil dalga uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi kapsamında ‘Trafikte Sıfır Can Kaybı Yaklaşımı’na uygun olarak hedefler belirliyoruz. Emniyetli, çevreci, teknolojik, yenilikçi ve yerli kaynaklardan yararlanan bir akıllı ulaşım ağı kuruyoruz. İnsanın rolünü azaltan ve yol boyunca araçlara yön, kaza önleme gibi konularda destek sunan akıllı yolları vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. En önemlisi ise akıllı yollarımız sayesinde vatandaşlarımızın hayatını kurtarıyoruz.”

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.