Hyundai’nin IONIQ markası altında sunduğu ikinci model IONIQ 6, Türkiye’de satışa sunuldu

Hyundai’nin IONIQ markası altında sunduğu ikinci model IONIQ 6, Türkiye’de satışa sunuldu

Hyundai Assan, tamamen elektrikli araçlara (BEV'ler) adanmış IONIQ markası altındaki ikinci modeli olan IONIQ 6’yı Türkiye’de satışa sundu

 D-sedan Segmentinde Konumlanan Ionıq 6, Markanın Özel E-gmp Platformuyla Üretilirken Aynı Zamanda Hyundai’nin Electrified Streamliner (aerodinamik Elektrikli) Ürün Gamına Da Uygun Bir Şekilde Geliştirildi. Elektrikli Mobilitenin Sınırlarını Yeniden Tanımlayan Ionıq 6, 0.21cd İle Türkiye’deki Elektrikli Otomobiller Arasında En Düşük Sürtünme Katsayısına Sahip Modellerden Biri.

1695842022-2023-hyundai-ioniq-6-1.jpg

Ionıq 6 İle İlgili Olarak Görüşlerini Dile Getiren Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “günümüzdeki Trend, Elektrikli Otomobiller. Hyundai Markası Olarak Bu Yönde Çok Önemli Yatırımlar Yaparak Değişime Öncülük Ediyoruz. Bugün Dünyadaki Elektrikli Model Sayısı 500 Adeti Geçti Ve Her Yıl Artarak Devam Ediyor. Biz De Hyundai Grubu Olarak 2030 Yılına Kadar 30’dan Fazla Elektrikli Modeli Tanıtacağız Ve Satış Hacmimizi De 3.5 Milyon Adete Çıkarmayı Hedefliyoruz. Amacımız, 10 Yıl İçinde Dünyanın İlk 3 Elektrikli Otomobil Üreticisinden Biri Olmak. Türkiye’de De Elektrifikasyona Geçiş Tüm Hızıyla Devam Ediyor Ve Biz De 3 Farklı Tamamen Elektrikli Modelimizle Tüketicilere Eşsiz Bir Mobilite Deneyimi Sunuyoruz. Önümüzdeki Yıl, Ürün Gamımıza Ionıq 7’yi De Ekleyerek Hem Ev Pazar Payımızı Hem De Sektördeki İddiamızı Artırmayı Hedefliyoruz. Satışa Sunduğumuz Her Yeni Ev Modelle Beraber Akıllara Gelen İlk Elektrikli Markalardan Biri Olmak, En Büyük Arzumuz” Dedi.

1695842021-2023-hyundai-ioniq-6-1.jpeg

Ionıq 6, Dünya Çapında Geçerli Olan Wltp Normlarına Göre Şarj Başına 519 Km'ye Kadar Bir Menzil Sunuyor. Bu Özelliğe Ek Olarak, E-gmp Sayesinde De Ultra Hızlı, 400 Volt/800 Volt Çoklu Şarj İmkanı Sunuyor. Hyundai'nin Bugüne Kadar Ürettiği En Aerodinamik Otomobil Olan Ionıq 6, “çift Renkli Ortam Aydınlatması”, “hıza Duyarlı İç Aydınlatma”, “ev Performans Ayarları” Ve “elektrikli Aktif Ses Tasarımı (e-asd)” Gibi Özelliklerle De Elektrikli Mobilite Deneyimini Bir Üst Noktaya Taşıyor.

1695842025-2023-hyundai-ioniq-6-2.jpg

Hyundai'nin Prophecy Ev Konsepti'nden İlham Alan Yeni Elektrikli Modeli Ionıq 6, Marka  Tasarımcılarının "duygusal Verimlilik" Olarak Tanımladığı Temiz Ve Basit Hatlar Üzerinde Yükselen Aerodinamik Bir Form İle Karakterize Ediliyor. Markanın Üstün Tasarım Stratejisini Ionıq 5 İle Birlikte Devam Ettiren Ionıq 6, Tek Bir Stil Yaklaşımı Yerine Farklı Yaşam Tarzlarını Da Göz Önünde Bulundurarak Hazırlanmış. 

1695842028-2023-hyundai-ioniq-6-3.jpg

Hyundai, Kapsamlı Aerodinamik Tasarım Ve Mühendislik Sayesinde Ionıq 6'nın Elektrikli Sürüş Menzilini De 519 Km Seviyesine Kadar Çıkarabiliyor. Teknolojik Aracın 0,21'lik Ultra Düşük Sürtünme Katsayısı, Markanın Ürün Yelpazesindeki En Düşük Değer Anlamına Geliyor Ve Ayrıca Otomotiv Dünyasında Da Bir Kaç Modelden Biri Olarak İlk 10 Elektrikli Otomobil Arasına Yerleşiyor.

1695842029-2023-hyundai-ioniq-6-4-001.jpg

Ionıq 6'nın Aerodinamik Görünümü, Estetik Harikası Tasarım Detaylarıyla Şekillendiriliyor. Aktif Hava Kapağı, Tekerlek Hava Perdeleri, Entegre Arka Spoyler Ve Tekerlek Boşluğu Azaltıcılar Gibi Çeşitli Tasarım Öğeleri, Modelin Aerodinamik Performansını Önemli Ölçüde Artırarak Onu Dünya Çapındaki En Zarif Araçlardan Biri Olarak Özelleştiriyor. Kısacası Ionıq 6, Hem Görsellik Hem De Pil Verimliliği Açısından Üst Düzey Bir Otomobil Olarak Dikkatleri Çekmeyi Başarıyor. Ionıq 6, Tasarımının Genelinde Marka Kimliğini Güçlendirmek İçin Akıllı Ön Aydınlatma Sistemi, Led Stop Lambaları, Ön Alt Sensörler, Havalandırma Izgaraları Ve Orta Konsol Göstergesi Gibi Çeşitli Yerlerde 700'den Fazla Parametrik Piksel Detaya Yer Veriyor. Sıradışı Teknolojik Otomobil, Premium Hissiyatı Güçlendiren 8 Farklı Gövde Rengiyle Satışa Sunuluyor. Ionıq 6, 4.855 Mm Uzunluk, 1.880 Mm Genişlik Ve 1.495 Mm Yükseklik İle Benzersiz Oranlara Sahip.

1695842031-2023-hyundai-ioniq-6-5-001.jpg

Ionıq 6'nın Koza Şeklindeki İç Kısmı, Hem Rahat Bir Oturma Alanı Sunuyor Hem De Günlük Kullanımda Hayatı Kolaştıracak Bir Çok Şık Detaya Yer Veriyor. Üstün Mobilite Deneyimini Ve Çevre Dostu Bir Yaşam Tarzı İçin De Pratik Özellikler Ve Sürdürülebilir Malzemelerle Geliştirilmiş. Otomobilde 2.950 Mm'lik Uzun Bir Dingil Mesafesi Dikkat Çekerken Aynı Zamanda Hyundai Tasarımcılarının Araç İçindekileri Rahat Ettiren Optimize Edilmiş Diz Mesafesi Kullanması Da Artı Puan Olarak Karşımıza Çıkıyor. 

1695842037-2023-hyundai-ioniq-6-7.jpg

Otomobilde Daha Fazla Ferahlık Yaratmak İçin İç, Ön Ve Arka Kısımları Genişleten Mühendisler, Kullandıkları Tamamen Düz Bir Zeminle De Tüm Yolculuklarda Maksimum Konfor Sunmuş Oluyorlar. Özellikle Arka Tarafta Oturanlar, Üst Düzey Genişlik Sayesinde Ultra Rahat Bir Yolculuk Deneyimi Yaşayabiliyor.

1695842032-2023-hyundai-ioniq-6-6-001.jpg

Modelin Kullanıcı Odaklı İç Mekanı İse Dikkat Dağınıklığını Azaltmak Ve Güvenli Sürüşü Teşvik Etmek İçin Merkezi Olarak Konumlandırılmış Ergonomik Bir Kontrol Ünitesi İle Öne Çıkıyor. Dokunmatik Ekranlı 12,3 İnç Gösterge Paneli Ve Yine 12,3 İnç Tam Dokunmatik Bilgi-eğlence Ekranı, Modüler Panelle Yeni Nesil Dijitalleşmeyi Vurguluyor. Köprü Tipi Orta Konsol Da Son Derece Kullanışlı Bir Saklama Alanı Sağlıyor.

1695842040-2023-hyundai-ioniq-6-8.jpg 

Çift Renkli Ortam Aydınlatması, Aracın İç Mekanına Genel Bir Aydınlatma Sağlıyor Ve Kabinin Kişiselleştirilmiş Görünümünü De Artırıyor. Kullanıcılar, Kendilerini Rahat Ve Konforlu Hissetmeleri İçin Hyundai Renk Uzmanları Tarafından Geliştirilen 64 Renk Arasından Seçim Yapabiliyor. Diğer Geleneksel Modellere Göre Yaklaşık Yüzde 30 Daha İnce Olan Rahatlatıcı Özellikli Konforlu Koltuklar Da Yalnızca Açı Değişimiyle Bile Araç İçi Konforu Zirveye Taşımış Oluyor.

1695842042-2023-hyundai-ioniq-6-9.jpg

Ayrıca, “akıllı İnteraktif Led Direksiyon”, “sanal Gösterge Paneli (head Up Display)”, “hafızalı Koltuk (sürücü)”, “elektrikli Koltuklar(sürücü & Yolcu)”, “koltuk Isıtma Sistemi (ön Ve Arka)”, “koltuk Soğutma (ön)” Ve “rahatlama Pozisyonlu Ön Koltuklar” Da Öne Çıkan Diğer Konfor Özelliklerinden.

Ionıq 6'nın Etik Benzersizlik Temasına Uygun Olarak, Günümüzün Çevre Bilincine Sahip Tüketicilerinden İlham Alan Tasarımcılar, Ömrünün Sonuna Gelmiş Lastiklerden Kaplamaya Kadar Bir Çok Malzemeyi Geri Dönüştürülmüş Olarak Kullanıyor. Pigment Boya Ve İç Mekandaki Bazı Yerler Dahil Olmak Üzere Tamamen Sürdürülebilir Malzemeler Kullanılmış. 

1695842043-2023-hyundai-ioniq-6-10.jpg

Ionıq 6’nın Sürdürülebilirliği Destekleyen Eko Deri Koltukları Başı Çekerken Aynı Aynı Zamanda Geri Dönüştürülmüş Pet Şişelerden Kumaş Koltuklar, Bio Ön Panel Ve Kumaş Tavan Kaplaması Elde Edilmiş. Kapılar İçin De Bitkisel Yağlardan Elde Edilen Bio Boya Ve Geri Dönüştürülmüş Atık Malzemeler Kullanılmış. Ionıq 6’nın Halılarında İse Atık Balık Ağlarından Yararlanılmış. 

Güçlü elektrik sistemi

Ionıq 6, Performanstan Ödün Vermeden Kullanıcıların İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Çeşitli Motor Ve Pil Paketleri İle Birlikte Sunuluyor. Kullanıcılar Tüm Dünyada Olduğu Gibi Türkiye’de De İki Farklı Batarya Seçeneği Arasından Tercihlerini Yapabiliyor. 

Tam 519 Km Gibi Uzun Bir Menzil Sunan 77,4 Kwh Batarya, İki Elektrikli Motor Düzeniyle Eşleştiriliyor. Arkadan İtişli (rwd) Veya Dört Tekerlekten Çekişli (awd) Olarak Tercih Edilebilen Ionıq 6, 77.4 Kwh’lik Versiyonda 239 Kw (325 Ps) Güç Ve 605 Nm Tork Gibi Değerler Sergiliyor. Bu Güçlü Seçenek Sadece Dört Tekerlekten Çekiş Ve 20 İnçlik Jantlarla Kombine Ediliyor. Spor Otomobilleri Aratmayan Ionıq 6, Sadece 5,1 Saniyede 0’dan 100 Km/s'ye Çıkabiliyor.

1695842046-2023-hyundai-ioniq-6-11.jpg

Ionıq 6, 18 İnçlik Aero Jantlarla Hareket Ederek Etkileyici Bir Performans Sergilerken Aynı Zamanda Son Derece Verimli Bir Enerji Tüketim Oranına Sahip. Dört Tekerlekten Çekiş Sistemine Ek Olarak, Rwd Yani Arkadan İtişli Single Motor Seçeneği İse 53 Kwh’lik Standart Bir Batarya İle 429 Km Yol Gidebiliyor. İdeal Bir Performans Değeri Sunan Bu Versiyonun Gücü 111 Kw (150 Ps), Enerji Tüketimi İse 100 Km’de 13,9 Kwh (wltp Birleşik). Bu Tüketim, Ionıq 6'yı Otomotiv Sektöründeki En Tasarruflu Elektrikli Araçlardan Biri Yapıyor.

Ultra hızlı 800 volt şarj ve Araç Güç Kaynağı (V2L)

IOnıq 6'nın Üstün E-gmp Mimarisi, Standart Olarak 400 Ve 800 Volt Şarj Altyapılarını Destekleyebiliyor. Otomobil, Ek Bileşenlere Veya Adaptörlere Herhangi Bir İhtiyaç Duymadan 400 Voltluk Şarjı Da Kullanabiliyor. Ionıq 6, Ultra Hızlı 350 Kw'lık Bir Şarj Cihazıyla Yalnızca 18 Dakikada Yüzde 10'dan Yüzde 80'e Şarj Olabiliyor Ve 15 Dakikalık Şarj İle 351 Km’lik Bir Menzile Ulaşabiliyor. Ionıq 6 Kullanıcıları, Aracın Dahili Pilini Kullanarak Elektrikli Bisiklet, Scooter Veya Kamp Ekipmanı Gibi Herhangi Bir Elektrikli Cihazı Şarj Edebiliyor Veya Anlık Olarak Dilediği Zaman Çalıştırabiliyor.

1695842047-2023-hyundai-ioniq-6-12.jpg

Güvenlik ve rahatlık

Ionıq 6, Markanın “gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri” Olan “hyundai Smart Sense” Teknolojisinin Bir Sonraki Seviyesi İle Donatılmış. Bu Üst Düzey Donanımlar Sayesinde Seyir Halindeyken Güvenlik Ve Rahatlık Sağlıyor. 

Ionıq 6’da, Park Sensörü (ön/arka/yan), Kör Nokta Görüntüleme Asistanı (bvm), Çevre Görüş Kamera Sistemi (svm), Arka Park Çarpışma Önleme Asistanı (pca); Arka, Güvenli Çıkış Uyarı Sistemi (sew), Dur Ve Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü (scc W/s&g), Şerite Kalma Asistanı (lka), Şerit Takip Aisstanı (lfa), Uzun Far Asistanı (hba), Akıllı Hız Limitleme & Tabela Okuma Asistanı (ısla), Ön Çarpışma Önleme Asistanı 2.0 (fca 2.0), Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (bca) , Arka Çapraz Çarpışma Uyarısı Ve Asistanı (rcca-w&a), Akıllı Park Yardım Asistanı 2.0 (rspa 2.0), Araç İçi Acil Çağrı Sistemi (e-call) Gibi Güvenlik Donanımları Ve Sürüş Yardım Sistemlerini Standart Olarak Sunuluyor. Hyundai Ionıq 6, Tüm Bu Gelişmiş Güvenlik Özelliklerinin Katkısıyla, Euro N-cap’ten 5 Yıldız Alarak Güvenlik Alanındaki İddasını İspatlamış Durumda.

Ionıq 6'nın Kişiselleştirilmiş Sürüş Deneyimi, Direksiyon Tepkilerini (spor, Normal), Güç Çıkışını (maksimum, Normal, Minimum), Gaz Pedalı Hassasiyetini (yüksek, Normal, Düşük) Ve Çekiş Sistemini (awd, Auto Awd, 2wd) Sürüş Modlarına Göre Adapte Ediyor. 

1695916237-hyundai-assan-genel-muduru-murat-berkel.jpg

Hyundai'nin elektrikli modellere özel markası: IONIQ

Hyundai Motor Company, 2020'de Bataryalı Elektrikli Araçları (bev) İçin Özel Bir Marka Kurmuş Ve Adını Da Ionıq Olarak Belirlemişti. Ionıq İsmi, Aslında 2016 Yılında Piyasaya Sunulan Hibrit, Plug-in Hibrit Ve Tamamen Elektrikli Bir Modelle Karşımıza Çıkmıştı. Hyundai, Elektrikli Mobilite Çağında Lider Olarak Yeni Bir Sayfa Açtı Ve Ionıq Ürün Grubu İçin Tamamen Markalaşmış Oldu. Markanın"insanlık İçin İlerleme" Vizyonu Doğrultusunda Hareket Eden Ionıq, Çeşitli Yaşam Tarzlarına Özel Çözümleriyle Dikkat Çekecek. 

Ionıq 5 İle Başlayan Bu Yeni Çağ, 2023 Yılında Ionıq 6 İle Devam Ederken 2024 Yılında Da Markanın Yeni Bir Suv Modeli Olan Ionıq 7 Otomobil Severlerle Bir Araya Gelecek. Ionıq Markasının Yaratılması, Hızla Büyüyen Pazar Talebini Karşılamaya Yönelik Çok Önemli Bir Hamle Olarak Nitelendiriliyor Ve Aynı Zamanda Hyundai'nin Küresel Ev Pazarına Da Liderlik Etme Planını Gözler Önüne Seriyor.

E-GMP platform

Ionıq 6, Hyundai Motor Grubu’nun Electric-global Modüler Platformunu (e-gmp) Temel Alan İkinci Hyundai Modeli. E-gmp, Markanın Yeni Nesil Bev Serisi İçin Temel Bir Teknoloji Olarak Hizmet Ediyor Ve Tüm Modellerde De Kullanılması İçin Fazlasıyla Esnek Bir Platform Olarak Dikkat Çekiyor. 

1695842021-2023-hyundai-ioniq-6-1.jpeg

Bev'ler İçin Özel Olarak Tasarlanan E-gmp, İçten Yanmalı Motorlar İçin Geliştirilen Platformlara Kıyasla Çeşitli Avantajlar Sağlıyor. 

Platformun Öne Çıkan Faydaları Arasında; Artırılmış Geliştirme Esnekliği, Güçlü Sürüş Performansı, Artırılmış Sürüş Menzili, Güçlendirilmiş Güvenlik Özellikleri, Oturma Pozisyonu Ve Yüksek Hacimli Bagaj Kapasiteleri Bulunuyor. E-gmp’yi, Sedanlar, Suv'ler Ve Cuv'ler Dahil Olmak Üzere Çoğu Araç Kullanabiliyor Ve Aynı Zamanda Modelin Geliştirilmesine De İzin Vererek Modülerleştirme Ve Standardizasyon Yoluyla Karmaşıklığı Azaltıyor. 

E-gmp, Yüksek Hızda İyileştirilmiş Viraj Performansı Ve Sürüş Stabilitesi De Sunuyor. Böylece, Ön Ve Arka Kısım Arasındaki Optimum Ağırlık Dağılımı Ve Alçak Konumlandırılmış Pil Sayesinde Muazzam Bir Yol Tutuş Elde Ediliyor. Tipik Olarak; Orta Ve Büyük Boyutlu Araç Segmentleri İçin Kullanılan Beş Bağlantılı Arka Süspansiyon Sistemi Sayesinde De Sürüş Konforu Ve Yol Tutuş Dengesini Artırılıyor.

Platform, Ultra Yüksek Mukavemetli Çelikten Yapılmış Bir Pil Destek Yapısı Aracılığıyla Pil Güvenliğini Sağlıyor. Preslenmiş Çelik Bileşenler, Ek Sağlamlık İçin Bu Yapıyı Çevreliyor. Gövdenin Ve Şasinin Enerji Emici Bölümleri, Olası Bir Çarpışma Esnasında Enerjiyi Etkili Bir Şekilde Sönümleyerek Hasarları En Aza İndirmeyi Amaçlıyor.

V2L araç güç kaynağı ve şarj 

Ionıq 6'nın Etkileyici Menziline Ek Olarak, Kamp Veya Herhangi Bir Açık Hava Eğlencesi Gibi Etkinlikler Esnasında Kullanılabilecek Elektrik Gereksinimleri İçin İdeal Bir Güç Aktarma Sistemi Bulunuyor. V2l Adı Verilen Araç Güç Kaynağı, Otomobili Devasa Bir Powerbank Gibi Çalıştırmış Oluyor. Mevcut Bir Aksesuar Adaptörü Kullanılarak Etkinleştirilen Bu Sistem İle Araç 220v Şehir Elektriğini Anında Sağlamış Oluyor. V2l İşlevi, 3,6 Kw'a Kadar Güç Sağlayabiliyor Ve Aynı Zamanda Bir Diğer Ev Aracı Da Şarj Edebiliyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.