Vali Abdil Celil Öz: Trabzon ve Sochi ilişkileri Karadeniz Havzasını olumlu etkileyecek
Trabzon TSO Meclis Başkanı ve Aynı zamanda DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’a Rusya Federasyonu’nun Sochi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından odanın en büyük ödülü madalya verildi.
Rusya Federasyonu’nun Sochi kenti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Pavlovich Levchenko tarafından TTSO Meclis Başkanı Ulusoy’a altın nişan düzenlenen törenle takıldı. Törende konuşan Levchenko, Sochi Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1992 yılında kurulduğunu, Trabzon ile kardeş oda protokolü imzalandığını ve Ulusoy’un ilişkilerin başlangıcından bugüne aradan geçen 21 yılda iki ülke, şehir ve oda arasındaki ilişkilere büyük desteği bulunduğunu söyledi.
Sochi Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni düzenlediği nişanın altıncısının Ulusoy’a verildiğini belirten Levchenko, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası kuruluşumuzdan beri bizim kardeş odamızdır. Ve bizim gerek kuruluşumuz gerekse yapılanmamıza büyük katkıları bulunmuştur. Levchenko, “ Odamızın personelleri Trabzon TSO’da staj yaparak deneyim kazanmıştır. Kardeş odamız ile çok güzel bir ilişkimiz bulunmaktadır” dedi.
Levchonko, Sochi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki gerek kardeşlik gerekse diğer ilişkilerin gelişmesinde Ulusoy’un yanı sıra bugün aramızda olmayan rahmetli TTSO Başkanı Mazhar Afacan’ın da bir kez daha andıklarını kaydetti. Afacan’ın kaybından sonra ilişkilerin gelişmesine daha sonra başkan M. Şadan Eren ile devam edildiğini bugünde Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ile devam ettirildiğini vurguladı.
Vali Abdil Celil Öz: “Trabzon Ve Sochi İlişkileri Karadeniz Havzasını Olumlu Etkileyecek”
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’de madalya töreni sonrasında yaptığı konuşmada görünen o ki Trabzon ve Sochi arasında ilişkiler, ticaret ve işbirliği çok eskiye dayandığını söyledi. İki ticaret odasının ilişkilerinin çok sıcak ve eskiye dayandığını vurguladı. “Bu madalya da bunun bir göstergesidir. Önümüzdeki süreçte de bu ilişkilerin geçmişteki gibi artarak devam etmesi için zaman zaman kesintiye uğrasa da ilişkilerin daha artarak devam etmesi turizmde, sporda ve ticari alandaki ilişkilerin gelişmesi için bu iki odamızın işbirliği iki ülke ve şehir arasındaki ilişkilere de yansıyacaktır. Onun için bu gün ev sahipliğinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ve en kısa sürede Trabzon’da kendilerini ağırlamak için bekliyoruz” diyerek iki şehir arasındaki ilişkilerin gelişmesi, bölgeler arası ve havza bazında birbirini olumlu yönde etkileyeceğine işaret etti.
Sochi TSO Başkanı Levchenko: ‘İmkânlarımızı Daha Çok Değerlendirmeliyiz’
Sochi kenti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Pavlovich Levchenko, ticari ilişkilerin zamanla azalıp yavaşladığına vurgu yaparak, şu anda yavaşlamış gibi gözüken ilişkilerin canlandırılması için hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Levchonko, ileriye yönelik hedeflerin konulması gerektiğini belirterek, “ Biz biraz aramızdaki ticareti hızlandırmak istiyoruz. Türkiye’yi biz en açık ortak olarak görüyoruz. İmkânlarımız çok ama nedense biz bu imkânlarımızı çok iyi değerlendiremiyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkiye ile ilişkileri hızlandırmak için İstanbul’a gideceğim ve bir dizi programı kapsamında görüşmelerde bulunacağım. Trabzon’da bizim için çok önemlidir. Hatta İstanbul’dan da daha önemlidir. Trabzon ve Sochi arasında çok büyük projelere gerek yok, küçük projelerde olsa ticaret yapılsın. Bunun için bir fuar düzenleyerek karşılıklı üyelerimizi, iş adamlarımızı tanıştıralım. Bu görüşmelerden farklı ticaretler doğabilir. Sochi çok değişti. Özellikle Krasnaya Polyana Kayak merkezi bölgemiz çok farklı oldu. Kış turizmi tanıtılmalı ayrıca kültür iletişimi de geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.
Sochi TSO Meclis Üyesi Sergey, Türk-Rus İlişkilerinin Trabzon-Sochi ilişkileri ile başladığını ve Türkiye’ye yayıldığını anımsattı. Bu iki şehrin ilk sınır ticareti ile yol gösteren bir rol oynadığını kaydederek, “Her iki tarafta yapılan dikkatsizlikler sonucu ilişkiler yavaşladı. Hem Sochi hem Trabzon hem de ticaret yapanlar olarak bizler bu durumdan zarar görüyoruz. Neden Trabzon ve Sochi arasındaki ticaret İstanbul’a veya başka bölgelere kaydığını hepimiz düşünmeliyiz. Trabzon neden kenarda kaldı? Şu anda Sochi’ye 2014 kış olimpiyatları için çok ciddi yatarımlar yapılıyor. Rus ticareti Karadeniz Bölgesinde sıfıra indi. Karadeniz bölgesinde ticareti yeniden hareketlendirmek için yeni teklifler yeni ticaret alanlarına ihtiyacımız vardır.
” Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Ocak ayında Trabzon’da Karadeniz’de başlatılacak olan kruvazör turizm toplantısının gerçekleştirileceğini belirterek Sochi heyetini bu toplantıya davet etti. Trabzon, Batum, Sochi , Yalta ve Odesa hattında geliştirilecek olan kruvazör turizmi hareketinin zamanla bir ticaret hareketi de yaratacağını vurguladı. Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin de bu projeyi desteklediğini ifade etti.
Karadeniz’de kruvazör turizminde büyük bir potansiyel olduğunu dile getiren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, uluslar arası etkinliklerde Karadeniz’de ki hatta büyük bir iğlinin bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Bu hattın öne çıkması ile Trabzon’a gelen 22 adet geminin bir yılda 34 âdete çıktığını aktaran Kaldırım, “ Dolayısıyla Karadeniz havzasındaki komşu liman kentleri arasında kruvazör turizmi işbirliği çok önemli hale gelmiştir. Liman kentleri arasında ilk toplantıyı Trabzon7da yapacağız. Bu toplantı gelecekte kurumsal bir işbirliğine dönüşebilir. Zamanla büyük kruvazör turizmi firmalarını bölgeye davet ederek bir sempozyum gerçekleştirilmesi de yapılabilir. Kruvazör de yapılacak olan işbirliği farklı sektörlere de yansıyabilir” şeklinde konuştu.
Hayati AKBAŞ / Trabzon
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.