Trabzon’da 2011 yılı gelir ve kurumlar vergisi ile ihracat şampiyonları ödül töreni yapıldı

Trabzon’da 2011 yılı gelir ve kurumlar vergisi ile ihracat şampiyonları ödül töreni yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen 2011 yılı gelir ve kurumlar vergisi ile ihracat şampiyonları ödül töreni TTSO’da yapıldı.

Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanı sıra Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, vergi rekortmenleri ve işadamları katıldı.

Bakan Yazıcı; “İşadamlarının Önündeki Engelleri Kaldırmak İçin Uğraşıyoruz” Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, hükümet olarak işadamlarının önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını ve ticareti daha kolay hale getirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Hükümetin reel sektörün önünü açmak, girişimciye iyi bir rekabet ortamı hazırlamak için çalışmalar yaptığını kaydeden Bakan Yazıcı, “Hepimiz birlikte ülkemizi büyüteceğiz. Sizlerin işini kolaylaştıracağız, daha çok kazanacak, daha çok vergi ödeyeceksiniz. Hedefimiz Türkiye’yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek. Onun için tüccar ve sanayicinin önündeki engelleri kaldırıyoruz, formaliteleri basitleştiriyoruz. Ama bu yetmez. Bir hedefimiz de Türkiye’yi ticaretin en güvenli yapıldığı yer haline getirmek. Hem kolay hem güvenli ticaret hedefimiz” diye konuştu.


“En büyük zenginlimiz, kardeşliğimizdir”

Türkiye’nin en büyük gücü ve zenginliğinin, kardeşlik olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, “Bizim aslında en büyük zenginliğimiz geçen yıl itibarıyla 389 milyar dolarlık dış ticaret rakamları değil. Hiçbir rakamla ölçülmeyecek kardeşliğimiz en büyük zenginliğimiz. O kardeşliğimiz Hazreti Adem’den gelen kardeşliktir. Elbette etnik mensubiyetlerimiz önemli. Bu coğrafyanın kültüründe, temelinde bu var. Bizim inancımız içinde bunlar var. Bu zenginliğimizi, bu çok önemli özelliğimizi de her zaman göz önünde bulunduralım diyorum” dedi.

Vali Kızılcık; “2023 Hedeflerine İşadamlarımızla Birlikte Yürüyeceğiz”

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise konuşmasında Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada iş dünyasının önemine değindi.

Verginin ülkenin kalkınmasında büyük önem taşıdığının altını çizen Vali Kızılcık, “Trabzon’umuzda, ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın, özellikle de müteşebbislerimizin ihracata dayalı büyüme politikamız çerçevesinde ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi, yani 155 milyar dolardan 10 yıllık süre zarfında 500 milyar dolara çıkabilmek, kişi başına düşen milli geliri 11 bin dolardan 25 bin dolara çıkarabilmek için şu anda hem devlet yapılanmamızda hem de şirketlerimizin, müteşebbislerimizin yaptığı işin çok daha fevkinde, çok daha katma değeri yüksek hizmet odaklı ve bu anlamla da uluslararası alanda rekabet edebilen ürünlere yönelik çalışmalar yürütmeliyiz. Bu çerçevede global dünyada ülkemizin büyümede, istihdamda ve ihracatta gösterdiği göz kamaştıran performansın devam etmesi için, ülkemizin global bir oyuncu olabilmesi için özellikle dünya pazarlarında Doğu Karadeniz Bölgesi olarak, Trabzon olarak, bu bölgenin müteşebbisleri olarak daha rekabetçi olabilmemiz için Doğu Karadeniz Bölgemizde Trabzon’umuzun, bölgemizin lojistik merkezi olması uluslararası ticaretteki oyunda güçlü oyuncu olmamız için olmazsa olmazlardandır" diye konuştu.

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu; “Vergi rekortmenlerimizden bölgeye yatırım yapmalarını bekliyoruz”

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise vergi rekortmenlerinden bölgeye yatırım yapmaya devam etmelerini talep ederek, “Teşvik Yasası bir an önce hayata geçirilmelidir. Trabzon olarak iş kaybına uğrama noktasına yaklaşmış durumdayız. Demiryolu ise bölgemiz için olmazsa olmazdır. Bu konuda gereken adımlar atılmalıdır” dedi.


TTSO Meclis Başkanı Ulusoy; “Vergi vermek kutsaldır, iş âlemi için de gurur vesilesidir”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, törene katılanlara teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Vergi vermenin kutsal bir görev olduğunu kaydeden Ulusoy, “Gerçekten de vergi vermek çok kutsaldır. Vergi aynı zamanda iş alemi için, kazanan işadamı için de bir gurur vesilesidir” dedi.


TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu; “Vergi sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması için önemli bir araçtır”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, verginin ülkenin kalkınması, yatırım yapılması, refah seviyesinin yükseltilmesi ve geleceğe dönük sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Bölgenin kalkınması ve gelişmesi için bölge odaklı bir bakış açısına sahip olduklarını vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Sayın Bakanımızın bölgemize bakışını biliyoruz. Büyük projelerin hayata geçirilmesi konusunda sizlerle birlikte yapacağımız çok şey var. Trabzon ve Rize arasında bir yerde bir lojistik merkez kurulması ve kuzey-güney karayollarıyla Ortadoğu’ya kadar uzanması, bunun demiryolu bağlantısıyla desteklenmesi ve lojistik merkezin Rusya Federasyonu’na uzatılması, yeşil hat denilen basitleştirilmiş gümrük hattıyla birlikte ülkemizin kuzeye doğru ticaretinin çok daha fazla gelişeceği ve bunun bölgeye büyük katkılar sağlayacağı aşikardır. Bu doğrultuda ihtiyaç olan lojistik merkezin hayata geçirilmesi konusunda çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Fizibilite çalışmaları bittikten sonra proje tamamen hayata geçecek şekle gelecek ve bunu size sunacağız” dedi.

Vergi kanunlarıyla ilgili yapılan çalışmalara değinen Başkan Hacısalihoğlu, “Geçmişte olduğu gibi bir af niteliğinde olabilecek çalışmaların daha geniş kapsamlı olması, özellikle sermayede daralan şirketlerin sermayelerine katkı sağlayacak sermaye değerlendirme kurumlarının dikkate alınması ve paralelinde yurt dışındaki sermayenin yurt içine çekilmesi konusundaki gerçekten işadamlarının önünü açacaktır. Ülkemize şu dönemde biraz daha fazla nakdin girişini de sağlayacaktır” şeklinde konuştu.


“DOKA Bölgesindeki 6 ilin teşvikte aynı kapsamda değerlendirilmesi ve 5. bölgeye alınması yararlı olacaktır”

Taleplerinin şehir olarak değil bölgesel olduğunun altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Kanunu’nun uzatılmamasıyla ilgili şunları dile getirdi: “5084 sayılı kanunun uzatılmadığını ve bunun yerine yeni bir çalışma olduğunu biliyoruz. Bu çalışmada bazı şehirler arasında farklılıkların olduğunu da biliyoruz. Aynı kalkınma ajansı içinde 6 il var ve bunların bölgeleri farklı. Dolayısıyla olması gereken Rize’nin 4 yerine 5, Trabzon’un da 3 yerine 4. bölgede olmasıdır. Ya da DOKA içindeki 6 ilin tamamının 5. bölgeye alınmasıdır. Bakanlar Kurulu’nda bunları sizler değerlendireceksiniz. Bölge adına bunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Son verileri ele aldığımızda negatif verilerin olduğunu görüyoruz. Bunun uzatılmasında yarar var.”

Başkan Hacısalihoğlu konuşmasının sonunda ticaret hayatı içinde önemli risklerle görevini yerine getiren vergi rekortmenleri ve işadamlarını kutlayarak başarılarının devamını diledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, Vali Kızılcık, Ulusoy, Hacısalihoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından 2011 yılında en çok ihracatı yapan, en çok gelir ve kurumlar vergisi ödeyen, yeni teknoloji kullanan işadamlarına ve kuruluşlara plaket takdim etti.

Hayati Akbaş / TRABZON 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.