Oruç Kaya
Köprüden Geçti Gelin
Herkesin bir şekilde mırıldandığı köprü ile ilgili türküler vardır. Köprüden geçti gelin;… Köprüden geçemiyom, Halden bilmez diloy loy, Söz anlamaz ne fayda, Sen benden geçtin ama ben senden geçemiyom diloy loy…
Köprüden Geçemedim; Köprüden geçemedim, Sen benden vazgeçtiysen, Ben senden vazgeçemedim… Yarimi eller aldı ben kaldım köşelerde, Ben kaldım köşelerde yar…
Malabadi Köprüsü; Malabadi Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Orda başladı bitti, şu garibin öyküsü, Malabadi köprüsü aşka mezar olmuştu, Off garibim off, Off Garibim off…
Drama Köprüsü ; Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez, Soğuktur suları Hasan bir tas içilmez, Anadan geçilir bre hasan yardan geçilmez.
Köprüler, iki yakayı birleştirmek için yapılır. Ama yukarıdaki türkülerimizde ise ayrılık, hüzün, acı ve zorluk gibi olumsuz duygular vardır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde üç ay sürecek bir tadilat başladı. Tadilatın başlamasından sonra geçen ilk hafta için sanırım yukarıdaki türkülerdeki olumsuz duygular yaşandı.
Saatlerce yollarda kalındı, Zaman kaybı oldu, Geç kalmalar yaşandı, Sinirler gerildi, Para kaybı oldu. Şirketler, buna tedbir aldı mı? veya “ne yapılabilir” diye aksiyon planları oluşturuldu mu?
Örneğin; Dağıtım yapan firmalar içinde dağıtımı aksatmamak için özel çözümler (kendilerine göre karşı yakada geçici süreli ufak depo, bu depoya gece sevkiyatı ) planlayan var mı?
Dağıtım noktalarına gece yarısı sevkiyat yapmak için organize olan var mı?
Lojistik firmaları içinde müşterilerine özel çözümler üretenler (onlar adına kısa sureli depo alanı organize eden, deniz yolu ile karşıya geçiren) var mı?
Lojistik firmaları içinde müşterisi sormadan “köprü tadilatı olacak, buna karşı planlarımız budur” diyen oldu mu?
Çalışanlarının işe geç kalmaması için özel çözümler üreten (özel deniz taksi veya motor ile Boğazı geçirip onları kıyıdan almak ve iş yerine götürmek veya…) var mı?
Yöneticiler dahil iş yerine kendi aracı ile gelenler için kısa sureli ortak servis düzenleyen?
İşin durmaması için çok önemli ve kilit personeli tespit edip onları iş yerine yakın bir otelde veya kısa sureli kiralık bir evde ikamet ettirmeyi planlayan var mı?
Bu tadilatı önceden bilen ve dağıtım noktalarına kısa sureli de olsa daha fazla ürün gönderen var mı?
Üretimi aksatmamak için tedarikçilerinden özel uygulamalar (yakın yerde kısa sureli bir depo organize etmesini isteyen, sevkiyatları gece yapmasını isteyen…) isteyen var mı?
Ana firma sormadan “köprü tadilatı olacak, buna karşı planlarımız budur” diyen tedarikçi oldu mu?
Veya diğer farklı “Plan B” veya “aksiyon planları” yapanlar ve bunları uygulayan var mı?
Yapan varsa kazanan o dur.
İyi kaptan, fırtınaları denizde belli olur misali köprü açıkken işleri yapmak kolaydır.
Önemli olan; köprüde yaşan duruma rağmen, fırtınada gemisini limana getiren kaptan gibi müşteriye zamanında, tam, hasarsız mal sevk edebilmek veya lojistik hizmet sunabilmektir.
Rakipler, müşterilerine zamanında, tam, hasarsız mal sevk edemez veya lojistik operasyon sunamazken “Plan B” yapan ve tadilata karşı önemlerini alanlar, KAZANMIŞTIR.
Yunus Emre’den bir şatiye ile bitirelim;
Kıldan köprü yaratmışsın,
Gelsin kulum geçsün deyü,
Hele biz şöyle duralım
Yiğit isen geç a Tanrı
Ya da hepimiz tatile çıkalım!
Saygılarımla,
Şatiye: Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir.
Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62
www.o2lc.com
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.