Göksal Purtuloğlu

Göksal Purtuloğlu

Ne diyorsak o !

Kent içi toplu taşımacılık sektörüne 1982 yılında girdim. 2004 yılın da ise Hüseyin Karabulut’un tavsiyesi üzerine spor alanında başlayan yazarlık serüvenim ilerleyen yıllarda toplu taşımanın güncel sorunları ile beraber devam etti. 11 yıldır köşemde esnafımızla bilgi ve birimlerimi paylaşıyorum. Kent içi toplu taşımacılık sektörünün bir adım ileriye gitmesi için yapılması gereken plan ve projeleri anlattım ve anlatmaya da devam ediyorum.

Tecrübe yaşayarak öğrenilir. Bugün İETT yetkilileri, köşemden dile getirdiğim birçok projeyi gecikmeli de olsa hayata geçirdi. Bu da benim için övünç ve gurur kaynağıdır. Demek ki, tespitlerimiz doğru. Bu doğrularımızı arttırabilir miyiz? Elbette arttırırız!.. Biz söyleyeceğiz.
Ne demiştik zamanın da? Dar bölge olsun dedik. Dar bölge oldu!.. Ne dedik? Havuz sistemi kurulsun dedik. Evet havuz sistemi kuruldu!.. Ne dedik? İETT’nin başına bu sektörü bilen, deneyimli bir yöneticinin gelmesi gerektiğini söyledik ve Mümin Kahveciyi işaret ettik. Mümin Kahveci İETT’nin başında!.. Tabi ki icraatlarını yaşayıp göreceğiz. Ne dedik? Araçlar yıllardır boşu boşuna teknik muayene için İETT garajlarına gidiyor. O süreç içerisinde araçlar hatlardan çekiliyor. Yolcular mağdur oluyor. Araçlar hatlarda, duraklarda muayene yapılmalı dedik. Şuanda araçların muayenesi hatlarda, duraklarda yapılıyor, yolcularda mağdur olmuyor!.. Aklın yolu bir, doğrusu da buydu!..

Yıllardır dile getiriyoruz. Özel halk otobüs işletmecileri kamu görevi yapmasına rağmen yakıt konusunda destek alamıyor. ÖTV ve KDV indirimi yapılmalıdır diye yazıp çizdik. Bu sektöre en büyük darbeyi yakıt vuruyor. Ancak mazotun dünya piyasasında büyük düşüş göstermesiyle son bir aydır özel halk otobüs işletmecilerinin cebine 2-3 bin TL gibi bir rakam girmeye başladı akaryakıt fiyatlarının düşmesi neticesinde!.. Yakıt indirimi bu güne kadar ne İETT ne de özel halk otobüs yöneticileri tarafından yapılmadı.

Şimdi ne diyoruz? Otobüs duraklarına EDS sistemi konmalıdır. Mutlak suretle EDS sistemi konulması lazım. Otobüsler duraklara yanaşamıyor!.. Defalarca yazdım yine yazıyorum. Birinci şeridi taksiler işgal etti. İkinci şeritte dolmuşlar var!.. Otobüs de yol bulabilirse ancak 3’üncü şeritte durabiliyor. Ha birde kaldırımlar; onlar için de daha önce ne demiştik? Kaldırımlar çarşı Pazar demiştik!.. İşportacılardan yolcular fırsat bulup da otobüslere binemiyor!.. Yani bunun düzene girmesi lazım. Özel halk otobüslerinin İstanbul gibi metropol bir kentte reklam pastasından pay alması lazım!.. Bunu defalarca söyledim, yazdım, çizdim yine yazıyorum. Mutlak suretle otobüslere reklam alınmalıdır!.. Birçok konu var ama daha sonra bunları yine köşemde işleyeceğim. Yani ömrüm vefa ettiği ve esnaf bize destek verdiği sürece yazmaya devam edeceğim.

Son olarak; Tek çatı olması gerektiğinin altını çiziyorum!.. Özel halk otobüs işletmecileri, lütfen ama lütfen tek çatı altında toplanmalı!.. Güç birliği yapmalı! Bir İETT’nin kapısından girdiğiniz de orada bir değişim görüyorsunuz!.. Gençler proje üretmenin peşinde!.. fotoğrafçısı çekim yapmanın peşinde!.. Turistler gelmiş içeriye, İETT’nin geçmişini, yaptığı hizmetleri araştırmanın peşinde!.. Genel müdür sağa-sola koşturmanın peşinde!.. Etrafında ki danışmanları onu yönlendirmenin peşinde!.. Lakin dönüp bizim şirketlere baktığınız da maalesef bu hareketliği göremezsin!.. Daha önce yazdığım gibi hepsi koltuk peşinde!.. Şirket yöneticilerine ve esnaf arkadaşlarıma sesleniyorum: gün bu gündür!.. Artık halk otobüs işletmecileri de projeler üretmeli!.. Birileriniz şimdi çıkıpta şirketlerimiz proje üretiyor diye bilir!.. Ancak bu projeler yeterli değildir. Yeterli projeler üretelim!.. Güç birliği yapalım. Projelerimizi birleştirelim!.. Ortak hareket edelim!.. Büyük Şehre gidelim, İETT’ye gidelim, Ankara’ya gidelim ama arkamızda kitle bir güçle gidelim. Salı günleri Ankara’ya gittim geldimlerden bahsetmiyorum. Tüm esnafın arkasında olduğu bir güçten bahsediyorum. Bu gücü siyasilere hissettirebilirsek emin olun ki, Göksal Purtuloğlu olarak bunun sözünü veriyorum; her türlü desteği alırız!.. Yeter ki güçlü olalım. Güçlü olmanın da yolu, yazıyorum, söylüyorum tek çatıdır!.. Şirketler ise bölge temsilcisi olacak. Tüm esnaf, yıpranmamış yeni bir başkan veya CEO etrafında toplanacak!.. Gün kavga değil, birleşme günüdür!.. Ey şirket yöneticileri, unutmayın kendinizde esnafsınız!.. Esnafı az düşünüyorsanız çatı şirket konusunda duyarsız kalmayın!..

Bizim Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde 2015 yılının ilk günlerinde son 40 yılın en şiddetli bir fırtınası yaşandı. Burada ne oldu biliyor musunuz? Tam 110 evin çatısı uçtu!.. Ey esnaf kardeşim, size tavsiyem; çatı şirketi kurarken ustayı iyi seçin ki sizinde çatınız yerle bir olmasın!..

Göksal Purtuloğlu

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum