Bilal Yeşil
Takograf! Veri indirme periyotu kısaldı!
Takograf! Veri indirme periyotu kısaldı!
AETR Sözleşmesi ve 21 Mayıs 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmelik uyarınca, takograf verilerinin 90 günde bir, sürücü kartı verilerinin 28 günde bir indirilmesi ve 12 ay süre ile araç sahibi firmalar tarafından saklanması gerekmekteydi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 8 Ocak 2018 tarihinde yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde, indirilen takograf verilerinin her ayın 25 nci gününe kadar Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine (TOBB) gönderme zorunluluğu getirmiştir. Uygulamanın 1 Ocak 2020 tarihinde başlayacağı duyurulmuştur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 15 Kasım 2019 tarihinde Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ilgili hükmünü aşağıdaki şekilde değiştirmiştir.
‘’Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine her taşıt için 2 uyarma verilir.’’
Bu şu anlama gelmektedir; 1 Ocak 2020den itibaren, firmalar her ay (30 günde bir) takograf verilerini indirmek ve indirdikleri verileri, bir sonraki ayın sonuna kadar TOBB takograf veri bankasına yüklemek zorundadırlar. Yani, Ocak ayında indirdikleri verileri Şubat ayı sonuna kadar, Şubat ayında indirdikleri verileri Mart ayı sonuna kadar yükleyeceklerdir. Bu değişiklikten, Ocak ayı içinde Aralık 2019 verisi istenecek midir, net olarak anlaşılmamaktadır, firmaların bu konudaki gelişmeleri takip etmeleri önerilir.
Doğrusu, bilgilendirme toplantılarının çoğu yapılmışken, bu toplantılarda firmalara takograf verilerini 90 günde bir indirecekleri bilgisi verilmişken, neden son anda, değişiklik yapılma ihtiyacı duyuldu, merak ediyorum. Kalan sürede firmalar bu değişikliğe uyum sağlayabilecekler mi? Bu değişiklik ile elde edilmek istenen fayda nedir ve bu fayda kimin içindir? Araç takip sistemi tedarikçilerinin konuya herkesten önce vakıf olmalarını takdir etmemek mümkün değil. İlgililer bu konuda bizleri aydınlatabilirlerse çok mutlu olacağız.
Taşımacılar
Bilal Yeşil
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.