Bilal Yeşil
Takograf! Bu Kargaşanın Nedeni Nedir?
Bugün , takograf verilerinin indirilmesi, arşivlenmesi ve bakanlık sistemine yüklenmesi ertelendi haberleri ile uyandık. Haber aşağıdaki gibi duyurulmuştu.
‘’10 Ocak 2020 tarih ve 31004 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 10 uncu Maddesi uyarınca;
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40’ncı maddesinin otuz birinci fıkrası gereği “Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine her taşıt için 2 uyarma verilir” hükümlerine uyma zorunluluğu uluslararası taşıma yapan yetki belgesi sahipleri için 1/1/2021 tarihine kadar, yurt içi taşıma yapan yetki belgesi sahipleri için ise 1/1/2024 tarihine kadar ertelenmiştir.’’
Bu habere söz konusu değişiklikte bir çok maddi hatta mevcuttur ve yanlış anlamaya sebep olacak şekilde bir ifade kullanılmıştır. Takograflardan veri indirme, (Analog takograf kağıtlarının toplanması ve arşivlenmesi) ve arşivlenmesi konusu, AETR Sözleşmesi (Kanun’dur) , Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Takograf Cihazları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bu yönetmeliklere göre, 16 Haziran 2010 tarihinden itibaren uluslararası nakliyatta çalışan firmalar, 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren de yurtiçi nakliyatta çalışan firmalar, takograf verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini ise en 28 günde bir indirip, 12 ay süre ile saklamak, bu verileri denetim otoriteleri istediğinde vermek zorundadırlar.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu kuralı , bir yönetmelik ile değiştiremez. Çünkü yönetmelik kanuna aykırı kural koyamaz, düzenleme yapamaz. Bakanlığın bunu bilmemesi mümkün olmadığına göre, yönetmelik değişikliğin ifade şeklinde bir hata olduğunu düşünmek daha doğru olur. Bu maddi gerecekleri göz önüne aldığımızda, ertelenen sadece indirilen takograf verilerinin, Bakanlık adına TOBB tarafından tesis edilen takograf veri bankasına yüklenmesidir. O halde, son zamanlarda arka arkaya yapılan açıklamalar ve yönetmelik değişikliklerini nasıl yorumlayacağız? Takograf konusundaki düzenlemeleri yaparken, sadece tedarikçileri dinleyip, düzenlemelerin hayatına dokunduğu sürücülerin ve taşıma, lojistik firmalarının temsilcilerinin görüşlerini almazsanız, sonuçlarına katlanırsınız!
Firmalar, takograf verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini en geç 28 günde bir indirerek, arşivlemeye ve 12 ay süre saklamaya devam etmelidirler. Bu verilerin kişisel veriler içerdiğini ve KVK kapsamında işlem yapılması gerektiğini de unutmamalıdırlar. İlerde doğacak ihtilaflarda, bakanlığın bu yönetmelik değişikliğine dayanarak, kendilerini savunmaları mümkün değildir, önemle hatırlatılır.
Bilal Yeşil
Taşımacılar.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.