‘Trafik Dedektifleri’ Trafikte Farkındalık Yaratmak İçin Yollara Çıkıyor
OPET, ‘Trafik Dedektifleri’ projesi ile 3 yılda, 81 ilde 3-17 yaş arasındaki 1,5 milyon çocuk ve gencin trafik konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor. Projenin amacı trafik kuralları konusunda farkındalık yaratmak…
Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer alan trafik kazalarını önlenmek için, pek çok kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve bireyin birlikte çalışacağı ve daha bilinçli nesiller yetiştirmeyi amaçlayan ”Trafik Dedektifleri” projesi, trafik sorununa kalıcı bir çözüm getirmek amacıyla hayata geçiriliyor. OPET’in desteğiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma- Yardımlaşma Derneği (Pekay) ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye ortaklığında uygulamaya alınan proje ile bu kez işe ‘çekirdek’ten başlanıyor.
Projeye katılım ve ilgi yoğun
‘Trafik Dedektifleri Projesi’ ile 1,5 milyon çocuk ve genci trafik konusunda eğitecek ve böylelikle trafik konusunda duyarlı ve bilinç düzeyi yüksek yepyeni bir gelecek inşa edilecek. Projenin tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Arzu Kılıçlar, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ve OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca katıldı.
‘Trafiği insan odaklı bir yaklaşımla yeniden tanımlıyoruz’
Toplantıda; trafikten kaynaklanan sorunları çözmek, kazalardan doğacak maddi ve manevi zararları en aza indirmek amacıyla bugün işe “çekirdekten” başladıklarını belirten OPET Yönetim Kurulu Üyesi ve sosyal sorumluluk projelerinin fikir lideri Nurten Öztürk, ‘Atalarımızın ‘Ağaç yaşken eğilir’ söylemleri üzerinden biz de yavrularımıza küçük yaştan itibaren trafik kavramını öğretmek, ailelerinde farkındalık yaratmak ve trafiği insan odaklı bir yaklaşımla yeniden tanımlamak istiyoruz’ dedi.
‘Farkındalığı arttırarak kazalara dur diyebiliriz’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise konuşmasında şunları söyledi: ‘Bakanlık olarak Trafik Dedektifleri Projesini çok önemsiyoruz ve bu projenin destekçisi olmaya talibiz. Çocuklarımızı sağlam bir şekilde yetiştirip toplumun bilinçlenmesine önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Toplum bilinci yükseltip farkındalığı arttırarak kazalara dur diyebiliriz. Çocuklarımız bu konuda toplumun vicdanı olacak’ dedi.
‘Çağdaş bir trafik anlayışını bilinçlere yerleştirmeliyiz’
Türkiye’de 23 milyon sürücü ve 17 milyonun üzerinde de kayıtlı araç bulunduğunu hatırlatan İçişleri Bakanı Muammer Güler; ‘Kazaları önlemek için daha çağdaş bir trafik anlayışını bilinçlere yerleştirmek gerekiyor. Çocuklarımızın yeni trafik alışanlıkları edinmeleri için eğitime önem vermeliyiz’ dedi.
Tüm Çocuklar ‘Trafik Dedektifi’ Olacak
Trafik Dedektifleri Projesi; 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenlere, daha sonra çocuklar ve gençlere 9 ana konuda verilecek eğitimlerle, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması hedefleniyor. Ancak klasik bir eğitimden farklı olarak çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri bekleniyor. Bu doğrultuda verilecek eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor.
www.tasimacilar.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.