Elektrikli araçlara özel lastikler geliştiriliyor
Akıllı lastik prototipini ilk kez 2018 Cenevre Uluslararası Motor Show’da sergiliyor
Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Chris Delaney, “2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerde yaşaması beklenirken, kentsel çevrelerde taşıma ağlarına yönelik olan talepler de çok ciddi bir şekilde artacaktır. Daha akıllı, daha yeşil altyapı ve taşıma, kentsel mobilite ve bunu geliştirmenin zorluklarını belirlemede çok önemli olacaktır. 120 yıldır yenilikçi ürünler sunan mirasa sahip bir şirket olarak, Goodyear’ın geçmişte Cenevre’de sunduğu diğer konsept lastikler gibi, yeni konsept lastiklerimiz de akıllı, güvenli ve geleceğin sürdürülebilir mobilitesinin daha da ileriye taşınmasına destek olacaktır” dedi.
Goodyear, akıllı lastiğinin prototipini yolda test ediyor
Cenevre Motor Show’da tanıtılan Goodyear’ın akıllı lastik prototipi; mobil bir uygulama sayesinde, filo operatörleri ile gerçek zamanlı iletişim sağlamak amacıyla birlikte çalışan lastik, sensörler ve bulut bazlı algoritmaları kapsayan lastik bilgi sistemini içeriyor. Paylaşımlı mobiliteye olan ilginin artmasıyla, önümüzdeki yıllarda araç başına gidilen kilometrenin ciddi oranlarda artacağını öngören Goodyear’ın akıllı lastiği, gerçek zamanlı veri paylaşımı sunarak, daha güvenli ve düşük maliyetli bir mobilite ve azami süre için en uygun lastik kullanımı sağlıyor.
Goodyear’ın akıllı lastiğinin içindeki sensörler, araç ve üçüncü parti bilgisi ile birlikte, Goodyear’ın tescilli algoritmaları için gerçek zamanlı veri sağlar. Bu algoritmalar sayesinde, aşınma, sıcaklık ve basınç dahil olacak şekilde lastik kimliği ve durumu hakkındaki bilgi, sürekli olarak güncellenir ve filo operatörleri ile paylaşılır.
Paylaşımlı mobilite, maliyetlerin düşürülmesi ve tüketiciler için uygunluğun artmasına bağlı olarak büyümeyi sürdürmektedir. 2015 yılında, küresel olarak gidilen kilometrelerin yüzde 4’ü paylaşımlı mobilite kapsamında gerçekleşmiştir. Bu rakamın, 2030 yılında yüzde 25 seviyelerine çıkması öngörülmektedir.
Geleceğin Elektrikli Sürüş Teknolojisi Goodyear’la şekilleniyor
Elektrikli Sürüş Teknolojisi ile geliştirilen EfficientGrip Performance prototip lastik, Goodyear’ın, elektrikli araçlara özel lastikleri geliştirmedeki en yeni adımı olarak öne çıkıyor.
Goodyear tarafından yapılan testler; elektrikli motorların güçlü ve anlık tork momenti ile ağır bataryaların neden olduğu ilave araç ağırlığına bağlı olarak, elektrikli araç lastiklerinin standart lastiklere göre yüzde 30 daha hızlı yıprandığını göstermiştir.
Lastiğin dayanıklılığı için gerekli olan özelliklere ek olarak, araç üreticileri, elektrikli araçların yuvarlanma direncinin daha da geliştirilmesini talep ediyorlar. Birçok ülkede elektrik şarj etme altyapısının henüz yeteri kadar gelişmiş olmaması nedeniyle, tüketicilerin en büyük önceliği artan çeşitlilik olarak öne çıkıyor. Öne çıkan bir diğer nokta ise; lastiklerin sessizliği ve konforu. Elektrikli araçlar, düşük hızlarda standart araçlardan kaynaklanan gürültünün yarısını yaratıyor.
Bu zorlukları karşılamak üzere, Elektrikli Sürüş Teknolojisi ile geliştirilen EfficientGrip Performance prototip lastiği aşağıda belirtilmiş olan performans çözümlerini sunuyor:
İnovatif Sırt Deseni İle Daha Yüksek Kilometre: Lastik sırtında bulunan ince kanallar, geleneksel radyal kanallara göre yol yüzeyinde daha geniş bir kauçuk temasını sağlar. Yol ile daha fazla kauçuk teması sayesinde lastik, ıslak koşullardaki performansını korurken ortaya çıkan yüksek tork seviyeleri ile daha iyi bir şekilde başa çıkabiliyor. Sırt deseni ayrıca, ses dalgalarının oyukların/kanalların içine girmesini engelleyerek hem iç hem dış lastik gürültüsünü azaltıyor.
Ağır Yük Taşıma Yapısı : Lastiğin oyuk şekli, yüksek performans için en uygun sırt izini korurken, bataryalardan kaynaklanan ilave araç ağırlığını desteklemek üzere optimize edilmiştir.
Genişletilmiş Sürüş Çeşitliliği: Sırt hamurunun malzeme özellikleri, yüksek tork seviyeleriyle daha iyi başa çıkarak araç çeşitliliğini genişletmek amacıyla ultra düşük yuvarlanma direncine göre ayarlanmıştır. Buna ek olarak, lastiğin yanakları, aerodinamik sürtünmenin azaltılması ve daha az kütlenin dönmesini sağlaması için tasarlanarak, enerji tüketiminin azaltılması da sağlanmıştır.
“Oxygene” ile daha temiz ve sürdürülebilir kentsel mobilite
Goodyear’ın Oxygene konsepti, havanın kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen bir sürüş çözümünü içeriyor. Oxygene konsepti, lastiğin yanak kısımlarının içinde yaşayan yosun içerme özelliği ile eşsiz bir yapıya sahip. Bu açık yapı ve lastiğin akıllı sırt deseni, nemi ve yol yüzeyindeki suyu absorbe edip yayarak fotosentez oluşumuna izin verir. Böylece, oksijeninin havaya aktarılmını sağlar.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliğinin ölçümlendiği kentsel alanlarda yaşayan insanların yüzde 80’inden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü limitlerini aşan hava kalite seviyelerine maruz kalıyor.
Goodyear’ın Oxygene konsepti; atık madde, emisyon ve enerji kayıplarının azaltılmasına odaklanarak ve döngüsel ekonominin prensiplerinden ilham alarak, geleceğin kentsel oluşumlarıyla kusursuz bir şekilde entegre olacak ve çeşitli performans çözümleri içerecek şekilde tasarlanmıştır:
Soluduğumuz Havayı Temizliyor: Oxygene konsepti, yoldaki nemi eşsiz sırt hamuru sayesinde absorbe eder, havada bulunan CO2’i çekerek yanaklarında bulunan yosunun beslenmesini sağlar ve fotosentez aracılığıyla da oksijeni salar. Bu; Paris benzeri ve yaklaşık 2,5 milyon aracın bulunduğu bir şehirde, yılda yaklaşık 3,000 ton oksijen üretimi ve 4,000 tondan fazla karbondioksidin emilimi demektir.
Yıpranmış Lastiklerin Geri Dönüşümünü Sağlıyor: Oxygene konsepti, yeniden kazanılmış lastiklerden elde edilen kauçuk tozu ile 3-boyutlu olarak basılmış havasız bir yapı içeriyor. Hafif ve emici yapı, lastiğin kullanım süresini uzatırken, servis sorunlarını da azaltmayı hedefleyerek uzun süreli, patlamadan giden bir çözüm ve mobilite sunar. Lastiğin sırt bölgesindeki suyun absorbe edilmesine yardım ederek ıslak zemin yol tutuş performansını iyileştiren lastiğin açık yapısı ayrıca ilave güvenlik sunar. Kendi Elektriğini Üretiyor: Oxygene konsepti, fotosentez sırasında üretilen enerjiyi, içine yerleştirilmiş olan sensörler ve yapay zeka işlem birimi ile lastiğin yanaklarında bulunan renkleri değiştirerek hem yoldaki sürücüleri, hem de yayaları, şerit değişimi veya frenleme gibi manevralar hakkında uyarır. Konsept, bu verileri, kişiye özel olarak uyarlanma özelliğine sahip ışık şeridini de kapsayan elektronik yapının çalıştırılması için saklar.
Işık Hızında İletişim Kuruyor: Oxygene konseptinde, ışık hızında yüksek kapasiteli mobil bir bağlantısallık için, açık ve görünür bir ışık iletişim sistemi veya LiFi kullanılmaktadır. LiFi, nesnelerin internetine bağlantıyı gerçekleştirerek, akıllı mobilite yönetim sistemleri için son derece önemli olan araçlar arasında ve araç ile altyapı arasında verilerin değişimini sağlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.