Hurda teşvikine treylerin de eklenmesi gerek
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) ‘Hurda Teşviki Sürekli Olsun’ önerisine katıldıklarını belirten TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, treylerin de hurda teşviki kapsamına alınmasını önerdi.
Türkiye’de TÜİK verilerine göre 335 binin üzerinde treylerin varlığından bahseden Başkan Şentürk, bunların 85 bin adedinin 15 yaş ve üzeri olduğunu vurguladı. Her yıl trafikten silinen treyler adedinin 1500 gibi çok az sayılabilecek bir adet olduğunu vurgulayan Şentürk, hurda teşviki kapsamına treylerin dahil edilmesiyle bu rakamın 20 bin adetlere ulaşmasını beklediklerini söyledi.
TREDER’in Hurda Teşviki argümanları neler?
1) Treyler envanterinde önemli bir yer tutan 15 yaş ve üzerindeki araçların bertaraf edilmesi gerekmektedir. Gerek karayolları güvenliği açısından gerekse ekonomik şartlar açısından artık bu araçların tasfiyesi mecburidir.
2) Hurda desteği-teşviki uygulaması ile bir yandan eski araçlar geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılırken bir yandan da yenileme alımları ile imalatçıların biraz olsun nefes almaları sağlanabilir. Yenileme alımlarının yolunun açılması, kullanıcıların yatırım yapmaları konusunda cesaretlendirilmesinin de yolunu açacak, yeni araçlarla iş yapmaları sayesinde maliyetlerini düşürerek rekabette güçlenmelerini sağlayacaktır.
3) Sadece ekonomik anlamda değil, trafik güvenliği anlamında da eski model araçların yarattığı bir çok risk ortadan kalkmış olacaktır. Nakliye sektöründe asıl yükü taşıyan treyler kısmıdır. Dolayısı ile asıl yük treylerin sırtında. En çok yıpranan ve en fazla dayanıklılık gerektiren unsur treylerdir.
4) Ticari araçlar için çeşitli kampanyalar, teşvikler, iyileştirmeler yapılırken her defasında treyler kapsam dışı kalıyor. Gerekçe olarak bazı kötü niyetli olayların yaşanmış olması veya treylerin motorlu olmaması gösteriliyor.
5) Her sektörde olduğu ticaret ahlakı sahibi olmayan birilerinin kanunsuz işlemleri treyler sektöründe de olabiliyor. Dernek olarak bunların yakın takipçisiyiz. Kimin neyi-nasıl yaptığını belgelerle ortaya koyuyor, sektörümüzü korumaya çalışıyoruz. Tekrarlanmaması için gereken önlemleri, çözüm yollarını ilgili makamlara önerdik ve bu konularda önemli mesafeler kat ettik.
6) Aynı zamanda treylerin tescili ve ruhsatı var. Ticari araçlarda olduğu gibi treylerin de finansal olanaklardan, kredilerden yararlandırılması mümkün.
7) Yurtiçindeki pazarda sürdürülebilir bir yapıya kavuşursa, dünya ile entegre olan, 68 ülkeye ihracat yapan treyler sektörü de daha rekabetçi bir yapıya kavuşacaktır.
TREYLER SANAYİCİLER DERNEĞİ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.