Afet Treyleri ürettik

Afet Treyleri ürettik

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat depreminden hemen sonra harekete geçen Türk treyler sektörü temsimcisi TREDER depremlerden sonra sağlık, hijyen, barınma, beslenme, enerji gibi temel ihtiyaçları karşılamak için Afet Treyleri’ni üretti.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentük, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından TREDER olarak seferber olduklarını belirterek “İş makinesi ve prefabrik evlerin taşınması için araçlarını tahsis ettiklerini ve akdi ile nakdi yardım gerçekleştirdiklerini söyledi. Son olarak da Hatay’da iki okulda ‘Robotik Kodlama Sınıfı’ açtıklarını belirten Şentürk, yardımlara devam edeceklerini kaydetti.

afet-treyleri-7.jpg

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Afet Treyleri’nin dünyada benzeri yok

Başkan Şentürk, Afet Treyleri Projesi’nin amacı hakkında şunları söyledi: “Ülkemiz corafik yapısı itibariyle ciddi afetlere maruz kalıyor. Son deprem felaketi gösterdi ki afetlere yeteri kadar hazır değiliz. Afetlere hızlı bir şekilde müdahale etmek ve oradaki ihtiyaçları karşılamak için bu ülkenin sanayicileri olarak tamamen yerli ve milli imkanlarla böyle bir projeye imza atmaya karar verdik. Gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen projede TREDER üyesi firmalar ve tedarikçiler yer aldı. ‘Afet Treyleri’ni örnek olsun diye geliştirdik. Dünyada bir benzeri daha yok. Afet Treyleri sayısını arttırabiliriz. Belediyeler, organize sanayi bölgeleri bunları bir çok ihtiyacı için bünyelerine katabilir. Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesinde, aracımızı sergiledikten sonra devletimizden gelecek talep üzerine Afet Treyleri’ni ilgili kurumlara bağışlayacağız.”

afet-treyleri-11.jpg

Sağlık, hijyen, barınma, beslenme, enerji ve ulaşım ihitayçlarını tek merkezden karşılıyor

Projenin başındaki isim olan Afet Treyleri Projesi Yöneticisi ve Özünlü Damper CEO’su Ufuk Özünlü ise treylerin sağlık, hijyen, barınma, beslenme, enerji ve ulaşım ihitayaçlarını tek merkezden karşıladığını belirterek şu bilgileri verdi: “Afet Treylerini tasarlarken, deprem bölgesinde ortaya çıkan ihtiyaçları belirlemeye çalıştık. 5 projenin birleştirilmesinden ortaya hibrit bir proje çıktı. Bunun sonucunda… Aracımızda 4 tane tuvaletimiz, 2 tane banyomuz var. Tuvaletler uçaklarda ve yatlarda kullanılan vakum sistemi ile çalışıyor. 4 kişilik bir yatakhanemiz var. Bir tane doktor muayene odamız var. Burada ilaçları muhafaza edebileceğimiz ekipmanlarımızda hem ısıtıcılar hem soğutucular mevcut. Mutfak kimseye ihtiyaç duymadan sadece ekmek ve çorba pişiriyor. Tam otomatik, saatte 600 ekmek ve 600 kişilik çorbayı üretiyor. Makine, ekipman odamız var. Delici, kırıcı aklınıza ne geliyorsa yani gaz maskesine kadar yangınla mücadeleye kadar her türlü ekipmanı içine koyduk. Önünde bir tane jeneratörümüz var. Treylerimizin çatısı tamamen güneş enerji panellerinden oluşuyor. Kendi enerjisini kendi üretiyor. Üretemediği durumda ne yapacağız? Treylerin tabanına komple elektrik depo olarak tasarladık. Mut- fağımızın içme suyu treylerin altında. Kullanma suyu treylerin altında. Yakıt deposu treylerin altında. Dışarıya da bir enerji ihtiyacı olursa diye 50 kWh jeneratör koyduk. 20 kişilik telefon şarj ünitesi var. 22 tane malzeme dolabı var. 2 ton atık su, 2 ton temiz su deposu var. Açılır paneller sayesinde treylerin kapalı hacmi iki katına çıkıyor. Anlaşıldığı üzere felaketlerde ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek adına tüm özellikleri tek treylerde bir araya getirdik.”

afet-treyleri-8.jpg

Özünlü, afetle mücadele konusunda öncülük yapıp farkındalık yaratmak istediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kullanılabileceği bir sürü yer var. Treyleri devletimizin göstereceği bir kuruma hibe edeceğiz. Açıkçası biz üniversitelerde afetle mücadele dersinin, organize sanayi bölgelerinde de mesleki yeterlilik için afetle mücadele sertifikasının zorunlu hale getirilmesini, bunun dışında belediyelerin bu treylerden en az 1 tane tutması, orada da halka açık şekilde sürekli afetle mücadele eğitimi olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu treyleri yaparken amacımız, afetle mücadeleyi hiçbir zaman unutturmamak ve sürdürülebilirliğini sağlamak."

afet-treyleri-9.jpg

Afet Treyleri’nin öne çıkan özellikleri
- Tam otomatik, saatte 600 ekmek ve 600 kişilik çorbayı üretiyor.
- 22 tane malzeme dolabı var. 2 ton atık su, 2 ton temiz su deposu var.
- Tuvaletler uçaklarda ve yatlarda kullanılan sadece 0.5 kuvvetli bir vakum sistemi ile çalışıyor.
- Doktor muayene odası ve burada ilaçların muhafaza edebileceği ısıtıcılar, soğutucu- lar mevcut.
- Treylerin çatısı 20 kWh güneş enerji panellerinden oluşuyor.
- Dışarıya da bir enerji ihtiyacı olursa diye ilave 50 kWh jeneratör var.
- 20 kişilik telefon şarj ünitesi var.
- Makine, ekipman odasında: Delici, kırıcı, gaz maskesi, yangınla mücadele gibi her türlü ekipman yer alıyor.

afet-treyleri-6.jpg

afet-treyleri-1.jpg

afet-treyleri-0.jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.