Otobüs A.Ş ihalesine beklenenin üzerinde bir katılım sağlandı
İstanbul Otobüs A.Ş.’nin 149 Otobüs ve 32 hat Kiralama Hâsılat paylaşımlı toplu taşıma işinin ilk ayağı olan Anadolu Dar Bölge ihalesi İGDAŞ Müdürlüğü’nde beklenenin üzerinde bir katılım ile gerçekleştirildi.
Darbölge ihalesine Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürü Yakup Demirhan ve hat kiralama ihalesine teklif veren firmalar ve kişiler katıldı.
Otobüs A.Ş. tarafından 170 bin TL taban fiyatın belirlendiği ihaleye 149 araç için başvuru yapan bazı kişi ya da firmalar 15 araca kadar teklif verebileceklerinin bilinmesine rağmen katılımın 400’ü bulması oldukça dikkat çekiciydi. Otobüs A.Ş. Genel Müdür Abdullah Yasir Şahin ihalenin beklentilerinin üzerinde bir katılım ile gerçekleştirildiğini söyleyerek “Türkiye’de bu kadar çok katılımlı bir ihale var mı bilmiyorum” yorumunda bulundu.
600 TL üzerinde verilen teklif katılımcıları zora soktu
26 Mart tarihinde düzenlenen 350 Otobüslük Hat Kiralama İhalesi’nin ilk ayağı olan Anadolu Darbölge ihalesi 32 hat ve 149 otobüsün işletilmesi için yapıldı. Yapılan ihalede ilk defa CNG’li araçlar içinde de şartname eklendi.
İhaleye 312 kurum ve kişi katılırken toplam 485 teklif verildi. Teklif veren 485 kurum ve kişiden 149’u kabul edildi, kabul edilmeyen tekliflerin ise belge eksikliğinden dolayı geçersiz sayıldığı bildirildi. 15 yıl süreyle bir hat bedeli 425 bin 198,68 TL olarak tespit edildi. İhalede Garanti Evden Eve Nakliyat A.Ş 670 bin TL. ve Caferoğlu Gıda 600 bin TL olarak verdikleri teklifle ihalede göze çarpan firmalar oldu.
“Olması gereken 350 bin’li rakamlardı”
İhaleye beklentinin üzerinde bir katılımın olması, ihale hat bedelinin de gelen yüksek tekliflerin ortalamasıyla birlikte 387 bin TL’yi bulması ve taşıma işi yapma bedelinin de 425 bin TL’de olmasının şaşırtıcı olduğunu ifade eden Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “312 kişiden 485 teklif geldi. Bu bugüne kadar yapmış olduğumuz ihalelere göre çok fazla bir rakam. 485 teklif daha önceki ihalelerimizin toplam 3 bölgesinin tekliflerine neredeyse yakın bir teklif. Ben burada 170 bin TL yazıyorsam bu rakam bizim açımızdan yeterlidir. Benim burada gönlümden geçen rakam 350 bin’li rakamlardı. Bu işin idealinin de o olduğunu düşünüyorum ” diyerek işletmecinin işine sahip çıkıp, iyi planlanmış bir hesapla hareket ettiği takdirde 1 yıl içinde kendini amorte edebileceğini de sözlerine ekledi.
“Toplu taşımada CNG’ye doğru bir kayma söz konusu”
İstanbul Anadolu yakası ihalesine katılımın bu kadar yoğun olmasını karlılığı fazla olan bölge olmasına bağlayan Şahin, CNG’li araçlarında devreye girmesiyle de yakıt masrafının düşeceğini söyleyerek “Anadolu yakasına göreceli olarak baktığımızda karlılığı daha iyi gözüküyor. İnsanlar demek ki hesabını iyi yapıyor. En son CNG’li sıkıştırılmış doğalgazlı otobüsleri devreye sokmuştuk. Sıkıştırılmış doğalgazlı otobüslerimiz de takriben dizel otobüslere göre bizim yaptığımız inceleme neticesinde şu an için yüzde 29 ile 48 arasında ekonomik tasarruf sağlamakta. İhaleye giren arkadaşlar alacakları doğalgazlı araçları da o bölgede çalıştırmayı düşünüyordur. Bundan sonrada zaten benim şahsi öngörüm bu tarihten itibaren İstanbul’da dizel ile alakalı rekabet azalacaktır. Yüzde 80 CNG’li otobüs olacaktır. Diğer illerin belediye başkanları ile de görüşmelerimizden bunun böyle olacağını düşünüyoruz. Herkeste şu anda CNG’ye doğru bir kayma söz konusu.” dedi ve katılımın yoğunluğunu CNG araçların devreye girmesine de bağladı.
Otobüs A.Ş’nin amacı toplu taşımada en iyi hizmet
Otobüs A.Ş’nin 2014 yılında toplamda 1600 araçlık filo ile İstanbullulara hizmet vereceğini söyleyen Şahin, Otobüs A.Ş’nin toplu taşımada örnek teşkil eden bir kurum olmayı amaçladığını belirterek “Otobüslerin standardı açısından, şoförlerimiz açısından örnekliğimiz söz konusu. Bizim hedefimiz zaten örnek olmaktı. İstanbul’un otobüs işletmeciliğinin tamamını biz yapalım diye bir derdimiz yok” dedi.
Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Yurt dışında da dikkatleri üzerine çeken bir yapı oluşturduklarının altını çizen Şahin, Bu örnekliğin de hem özel halk otobüsçüleri tarafından hem minibüsçüler tarafında diğer toplu taşımalara ki diğer vilayetlerde bizim modelim ile ilgili bilgi almak için irtibata geçiyorlar. İran’dan ve bahrain’den gelenler oldu. Modelimiz onlarında ilgisini çekmiş. Bizim hedefimiz otobüs standardından işletmeci standardında ve şoför standardında bir çığır aşmak. Onu da yaptığımız düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Otobüs A.Ş. kendi bünyesinde 9-10 metrelik otobüs alımına hazırlanıyor
9-10 metrelik otobüslerle ilgili olarak da çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Şahin, 12 metrelik otobüslerin manevra yapmada zorlandıkları hatlarda almayı planladıkları bu otobüsleri devre sokacaklarını belirtti.
Otobüs A.Ş’nin kendi filosunu oluşturmada 9-10 metrelik otobüsleri tercih edebileceklerini söyleyen Abdullah Yasir Şahin, “bizim şu anki 12 metrelik otobüslerin bile çok zor manevra yapabildiği, çok zor girebildiği yerler var. Buralarda 9 metre ve 10 metrelik otobüsleri düşünüyoruz. Belki bir sonraki otobüs A.Ş nin filo alımında yapacağımız alımlarda 9-10 metrelik otobüsler olabilir. 9-10 metreli otobüsler işletmecinin işine gelmeyebilir, çünkü her ne kadar km yüzde 60 gibi bir kriter ise de bizim hak edişlerimizde yolcunun da bir kriter olduğunu düşünmek lazım. İşletmeci daha fazla yolcu taşımak ister. Bundan böyle belki 9-10 metreleri kendimiz kullanırız. 12 metreleri de özel işletmecilerimiz kullanır” dedi.
Oya KAYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.