Otobüsçüler ayakta kalabilmek için Bakanlık'tan ne istiyor?
TOBB'un ev sahipliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 16 Şubat 'ta gerçekleşecek yönetmelik çalıştayında, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, firmaların giderek zorlaşan maliyetlerine çözüm arayacak.
Otobüsçüler Bakanlık'tan neler istiyor?
-D1 ve B1 yetki belgeleri “D” yetki belgesi altında birleştirilmeli.
-D2 ve B2 yetki belgeleri “B” yetki belgesi altında birleştirilmeli
- Her iki belge öz mal yatırımı ayrı ayrı yapmak yerine tek belge altında yurtiçi ve yurtdışı taşıma yapmak isteyenlerin önündeki engelleri kaldıracak.
- D ve B belgesi adı altında birleştirilecek ve tarifeli /tarifesiz taşımacılıkta yeni otobüs firmaları kuruluşları zorlaştırılmalı.
- Birleştirilmiş D Belgesi 300 koltuk kapasiteli olmalı, belge ücreti de 400.000 TL olmalı
- Firmaların özmal koltuk kapasite şartını sağlaması, yetki belgesi süresinin sona erip ermediğine bakılmaksızın 5 YIL olarak belirlenmeli
- Kiralık araç oranları- 1 adet öz mala karşılık 4 adet olmalı.
Birleştirilmiş B Belgesi 150 koltuk kapasiteli olmalı- belge ücreti de 200.000 TL olmalı
- Firmaların özmal koltuk kapasite şartını sağlaması, yetki belgesi süresinin sona erip ermediğine bakılmaksızın 5 YIL olarak belirlenmeli
- Kiralık araç oranları- 1 adet öz mala karşılık 2 adet olmalı.
-F1 ve B2 yetki belgeleri “F” yetki belgesi altında birleştirilmeli
- Korsan taşıma yapanların, aracı ilk seferde 1 ay, ikinci seferde 2 ay, üçüncü seferde yetki belgesi iptal edilmeli.
- 18+1 araçların yetki belgelerine öz mal araç sayısına göre kaydedilmesi, 15 adete kadar olan özmal aracı olan firmalara 3 adet 18+1 koltuklu otobüsün kaydedilmesi. 15 taneden fazla özmalı olan firmalara araç sayısının %20’si oranında kaydedilmesine izin verilmeli.
- Yolcu terminallerinin havalimanları gibi modellere geçirilerek, terminal inşasında Belediyelerin Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından olumlu görüş alma yönünde yasal düzenleme getirilmeli.
- Yolcu Taşımacılığı Koordinasyon Kurulu kurulmalı
- “Yetki belgesi sahipleri, tespit edilmiş ücret tarifelerinin üzerinde ücret alamaz ve %30’den fazla indirim uygulayamaz hükmü %20’sinden fazla ücret alamaz ve %20’sinden fazla indirim uygulayamaz” olarak düzenlenmeli
- B2 ve D2 Yetki belgeli Turizm otobüslerin Belediyelerin ücretli verdiği “Yol Belgesi”(Güzergah izin belgesi) kaldırılmalı.
- Birden fazla yetki belgesine sahip tüzel kişilerin farklı yetki belgelerine kayıtlı otobüslerin UETS’ye veri girişi yapmak suretiyle, herhangi bir belgesinde öz mal yada sözleşmeli taşıtın herhangi bir ücret ödemeksizin yetki belgeleri arasında geçiş imkanı sağlanmalı.
- Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğinde Yolcu ve yük taşımaları ayrı ayrı mevzuat olarak düzenlenmeli.
- Pandemi sürecinde faaliyetin durması veya %50 kapasite ile çalışılması durumunda yetki belge sona erme sürelerine uzatma süresi eklenmeli.
- Yetki belge yenileme ücretleri %’5ten %1’e düşürülmeli ve tarifeli yolcu taşımalarında sefer iptal bildiriminin 48 saat önceden yerine 6 saat olarak düzenlenmeli.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.