İETT'nin nostaljik otobüsleri sefere başladı

İETT'nin nostaljik otobüsleri sefere başladı

İstanbul'da 1927'den 1992'ye kadar kullanılan ve yeniden aslına uygun imal edilen Renault Scemia, Bussing ve Leyland marka otobüsler sefere başladı.

 

Türk filmlerinin birçok sahnesinde kullanılan, 1927'den 1992'ye kadar İstanbul caddelerinde hizmet veren "Büssing", "Leyland", "Renault-Scemia" marka nostaljik otobüsler sefere başladı. İETT tarafından tekrar aslına uygun imal edilen nostaljik otobüsler bugünden itibaren tarihi yarımadada Topkapı, Fatih, Eminönü, Beyazıt bölgelerinde hizmet vermeye başladı. İETT otobüslerinde kullanılan İstanbulkart’ın geçerli olduğu nostaljik otobüslerde dönemlerinin popüler şarkıları da çalacak. Araçlar aynı zamanda turistlerin de hizmetine açık olacak.

1951-52 yılları arasında Federal Almanya'dan satın alınan "Büssing"in dış cephesi o dönemin moda renklerinden vişneçürüğüne, üst kısmının da sarıya yakın beyaz renkle boyandı. 'Trambus' olarak tanınan kısa Büssingler, 26 oturma ve 25 de ayakta olmak üzere toplam 51 yolcu kapasitesine sahip.

Türkiye için özel üretilen "Leyland" ise 76 yolcu taşıyor. O dönemin ilk alçak tabanlı araçları olarak kabul edilen, yarı otomatik vitesli otobüsleri olan "Leylandlar" 15 Aralık 1992'ye kadar İstanbul'da hizmet verdi. İngiltere'nin Leyland firmasından 1968 yılında 300 adet alınan bu model otobüsler, Türkiye için özel üretildi. Uzun ömürlü ve sağlam olmaları için dış ve iç kaplama sacları perçin tekniğiyle tutturulan Leylandların bordo renkli deriyle kaplanmış sünger koltukları, yolculara oldukça rahat ve keyifli bir seyahat imkanı sunuyor.

İETT’NİN İLK OTOBÜSÜ YOLLARDA

Tramvay şebekesine destek ve tramvay işletilemeyen akslarda alternatif taşımacılık yapmak üzere 1927'de Fransa'dan 4 Renault-Scemia otobüslerde ise 22 kişilik oturma düzeni bulunuyor. 28 kişilik kapasiteye sahip bu araçların üçü 21 Ekim 1927 sabahından itibaren 5 kuruşluk bilet ücreti karşılığında Beyazıt Meydanı-Bakırcılar-Fuatpaşa-Mercan-Fincancılar-Sultanhamam-Eminönü Eski Postane hatlarında yer aldı. Dışı sac, içi ise ahşap kaplama şeklinde düzenlenen otobüsler, motorunun bulunduğu burunlu kısım dikkat çekiyor. Otobüsler ilk yıllarında İstanbul Belediye Otobüslerinin ilk üç aracı oldukları için ve altın renklerinden dolayı o dönemde “İBO’nun Altın Kızları” olarak anılıyordu.1931 yılından itibaren 'Taksim-Akaretler-Beşiktaş' arasında çalıştırılan otobüsler, filonun yenilenerek büyütülmesi çalışmaları kapsamında 30 Eylül 1942'de seferden kaldırıldı.

Zaman zaman güzergahları değiştirilecek olan nostaljik araçların hat ve sefer saati planlaması ilk etapta şu şekilde olacak.

Renault: 61B Beyazıt-Taksim hattında 09.30 Beyazıt'tan hareketle, Beyazıt-Laleli-Unkapanı-Şişhane-Taksim güzergâhında,

Bussing:87 Topkapı-Edirnekapı-Taksim hattında 09.05 Topkapı Suriçi’nden hareketle, Edirnekapı-Fatih-Unkapanı-Şişhane-Taksim güzergâhında,

Leyland:35 Kocamustafapaşa-Eminönü hattında 09.30 Kocamustafapaşa’dan hareketle,Cerrahpaşa-Yusufpaşa-Unkapanı-Eminönü güzergâhında hizmet verecek.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.