İETT Şoförlerine İşaret Dili Eğitimi
İETT bir süredir bazı otobüslerde deneme sürecinde olan duraklarda sesli anons sistemini tüm otobüslere uygulamaya başladı
Konu ile ilgili İETT Kağıthane Garajı’nda düzenlenen tanıtım programına; İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Aşkın Ayık, GÖZDER (Görme Özürlüler Derneği), Bedensel Engelliler Derneği ve İBB Engelliler Müdürlüğü katıldı.
Görme Engelliler İçin Dış Anons Sistemi
Daha önce engelliler için Özel Halk Otobüsleri ve Otobüs A.Ş. de dahil olmak üzere 5 bin 620 aracını engelli erişimine uygun hale getiren İETT, görme engelli yolcular için dış anons sistemini başlattı. Dış anons sistemi okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için de kolaylık sağlayacak.
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, engellilere yönelik duyarlılığın artırılması için önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Kahveci, “dış anons sistemi ile önemli bir açığı kapattığımıza inanıyoruz. Bu sistem görme engelli vatandaşlarımızın toplu taşımayı rahatça kullanabilmesini sağlayacak. Yolcularımız içinde engelli yolcularımız çok önemli bir sekmendi oluşturmaktadır. Bütün engelli vatandaşlarımızın sosyal aktivitelere eşit seviyede erişimini sağlamak başlıca hedefimiz. Köklü geçmişimizden aldığımız güçle bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Bu hedeflerimizin peşinde koşarken, engelliler federasyonununda bizimle beraber yürümesini istiyoruz.” dedi.
Otobüs Şoförlerine İşaret Dili Eğitimi Başladı
Araçlarımızı engelli erişimine uygun hale getirmek için yenileme işlemlerinin devam ettiğini belirten Kahveci, şoförlere engelli yolcularla iletişim kurmaları için işaret dili eğitimleri vermeye başladıklarını söyledi.
Kahveci sözlerine şöyle devam etti; “engelli yolcularımıza toplu ulaşımda ücretsiz seyahat kartı vermekteyiz. 182 bin adet kendilerine, 73 bin tane de engelli yolcularımızın refakatçilerine bu kartlardan dağıttık.”
“Engelli asansörleri engelli olmayan insanlar tarafından kullanılıyor”
Metrobüs ve metro istasyonlarına engellilerin erişimi için yapılan asansörlerin engelli olmayan insanlar tarafından kullanılmasından dolayı engelli bireylerin asansörlere binemediğini dile getiren Kahveci, bu asansörlerin pozitif ayrımcılık olsun diye sadece engellilere yönelik olsun diye yapıldığını söyledi.
Kahveci, bu hizmetlerin yanı sıra daha önce işitme engelli yolcular için otobüslerde seyahat bilgilendirmesini sağlayan LCD ekranlar konulduğunu hatırlatarak LCD ekranların engelliyolcuların yanı sıra diğer yolcuların da bilgilendirilmesinde önemli bir etki oluşturduğunu kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.