Türkiye’nin ilk yerli 4x4 arazi aracı

Türkiye’nin ilk yerli 4x4 arazi aracı

Hisarlar Grup bünyesinde, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli 4x4’ü TURKAR’ın yeni üst yapılı aracı ‘Demiryolu Hat Bakım Onarım Aracı’ EMERA tanıtıldı.

Hem karayolunda hem de rayda gidebilen EMERA 4x4 ile ekipler demiryollarındaki arızalara ve bakım ihtiyaçlarına kısa sürede yanıt verebilecek. En zorlu arazi ve iklim koşullarında bile kullanılabilen EMERA 4x4, gerektiğinde vagon çekici olarak da hizmet veriyor.

Türk mühendisler tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli 4x4’ü TURKAR’ın yeni üst yapılı aracı ‘Demiryolu Hat Bakım Onarım Aracı’ EMERA tanıtıldı. Hisarlar Grup tarafından üretilen TURKAR EMERA 4x4, gelişmiş özellikleri ile demiryolu hatlarında meydana gelen her türlü arızanın hızla giderilmesini ve bakım ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarken, gereken durumlar da vagon çekici olarak da kullanılabiliyor. Araç, ön ve arkasında bulunan, takılıp sökülebilen aparatlar sayesinde, raylar üzerinde de güvenli bir şekilde ilerleyebiliyor.


TURKAR EMERA 4x4’ün tüm ayrıntıları ile tanıtıldığı Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı EurasiaRail 2013’de bir konuşma yapan Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk yerli çok fonksiyonlu arazi aracı olan TURKAR 4x4’ü ‘engel tanımayan Anadolu Dağ Keçisi’ olarak tanımlıyoruz. TURKAR 4x4’ün şasisi üzerinde geliştirilen EMERA 4x4 de, diğer modellerimiz gibi, her tür çetin arazi ve iklim koşullarında hizmet vermek üzere tasarlandı. EMERA 4x4 ile demiryolu onarım ekipleri, arıza ya da bakım ihtiyacı nasıl bir coğrafyada meydana gelirse gelsin, bölgeye güvenli bir şekilde ulaşabilirler. Özel aparatları sayesinde, çetin arazi koşullarında olduğu gibi, demiryolunda da atak ve güvenli bir sürüş olanağı sunan aracımızın, saatte 30-40 kilometre hızla geri gitme özelliği de bulunuyor. Vagonların fren sistemi için kullanılan özel hava sistemi ise gerek önden gerekse arkadan vagon çekmede büyük kolaylık sağlıyor. Ray üzerinde gidebilen 4x4 araç ihtiyaçlarını yurt dışından karşılayan kamu ve özel sektör kuruluşları, artık yerli bir ürünü de güvenilir bir iş ortağı olarak kullanabilecekler.”

Yüzde yüz Türk tasarımı

Yurtiçi ve yurtdışı satışlarının başladığını belirten Türker, 12 vitesli 4x4 aracın yüzde yüz Türk tasarımı ve yüzde 85 Türk girdiler ile üretildiğinin altını çizerek, çalışmaların 2005 yılında başladığını ve 8 yıllık bir çabanın ardından aracın yola çıkmaya hazır hale geldiğini ifade etti.

Ayrıca, pazarda yerli firma olarak tek olduklarını ifade eden Türker, “Biz açık ve net olarak söylüyoruz ki bu üründe ülkemizde ilk başlayan ve tek oyuncuyuz” ifadelerinde bulundu.


Yıllık 300 adet araç üretilmesinin hedeflendiğini belirten Türker, “Bu araç Türkiye’de henüz kamunun beklediği bir araç değildi. Bu nedenle şuan araç niş üretim. Dolayısıyla bunun yıllık minimum üretim sayısının 300 adetten aşağıya düşmemesi lazım ki ekonomik olsun. Biz bu sene, bu rakamı yakalamanın gayreti içerisindeyiz. Senenin ilk çeyreğindeyiz bu araç için belli bir sipariş aldık. Demiryolu ve maden sekltörlerinden siparişler alıyoruz ve gidişattan oldukça memnunuz. Umarım 300 adetlik hedefin çok çok daha üzerinde rakamlara ulaşırız” diyerek sipariş sayısının artması durumunda aracın maliyetininde düşeceğinin altını çizdi.

35 yıllık tecrübe ile rakiplerinden 4’te bir daha ucuz

Aracın fiyatının yurtdışından ithal edilen aynı ürünlere göre 4’te bir oranında daha ucuz olduğunu ifade eden Türker, bunun sebebini şöyle açıkladı; Başarnın en büyük sırrı şu; TURKAR’ın yola çıkarken 35 yıllık bir tecrübesi vardı. TURKAR’ın 9 futbol sahası büyüklüğünde tesisi var. Dolayısıyla var olan bu tesis ve tecrübeden dolayı araç ekonomik üretilmekte. Üretim yapmak için yeniden bir yatırım yapmış olsaydık, araç çok büyük yatırımlara mal olurdu. Az yatırımla yapılmış olması bir başarıdır.”


Tavşan ve kaplumbağa sürüş modu

4x4 aracın tavşan ve kaplumbağa olmak üzere yavaş ve hızlı sürüş modları olduğunu ifade eden Türker, kaplumbağa modunda aracın 45 km, tavşan modunda ise 120 km hız yapabildiğini belirterek, “Demiryolunda gidebilmesi aracın sadece bir özelliği, bu en büyük özelliği değil. Demiryolunda öne ve arkaya yüksek hızlarla gidebilmesi çok çok önemli. Öne gittiği aynı hızla arkayada gidebilmekte” dedi.

“Böyle bir ürün yapılıyorsa global pazara oynamak lazım” diyen Türker, Türk tasarımı aracın Libya, Mısır ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından da talep gördüğünü belirterek görüşmelerin halen sürdüğünü ifade etti.

Türker ayrıca, Hisarlar Grubun kar küreme, tuzlama araçlarının yanı sıra yasal olarak izinleri alınmış özel maksatlı insan taşıma aracı ile turizm alanında kullanılmak üzere karavan, balon ve yamaç paraşütü alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış araçlarının olduğunu da sözlerine ekledi. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum