Iveco Doğal Gaz İle Çalışan Stralis’i Amsterdam’da Tanıttı
Iveco yeni Stralis LNG (likit doğalgaz) aracını "Bedrijfsauto 2012", Amsterdam RAI fuar merkezinde tanıttı. Orta mesafe ve gece dağıtım yapan nakliyeciler için çok uygun olan aracın satışına Avrupa’da başladı.
Stralis LNG Doğal Gaz yerel ve uluslararası dağıtıcı misyonu için olduğu gibi aynı zamanda yakıt dağıtımı için de çok uygun bir araç. Fuarda teşhir edilen araç 4x2 olup 18 ve 40 ton arasındaki yükler için 330 HP güç üreten Cursor 8 doğalgaz motoru, Intarder ve EBS ile donaltılmış. Doğal gaz ile çalışan araçların sosyal sorumluluk mesajının yanında ekonomik yönü de oldukça kuvvetli, LNG teknolojisi kullanan araçlar kullanmayanlara göre 750 km daha fazla yol katedebiliyor. diğer bir avantajı ise GNC (sıkıştırılmış doğalgaz) teknolojisinin garanti ettiği azaltılmış emisyon oranıdır. Aynı zamanda LNG sistemi de bu avantajı sağlarken, aracın boş ağırlığı daha düşük. Geleneksel dizel yakıtlı araçlara göre yıllık 40,000 km’lik dağıtım misyonlarında 10 Bin Euro tasarruf etmek mümkündür. Geri dönüşüm yolu ile ise yılda 20 Bin Euro luk tasarruf imkanı sağlıyor. “Iveco alternatif yakıtlarda Avrupa’da lider”
Iveco’nun en büyük amacının doğalgaz teknolojisini tanıtmak olduğunu söyleyen Iveco Ağır Araç Başkan Yardımcısı Alessandro Mortali “Metan gazının alternatif bir enerji olarak kullanılacağını öngören çok az sayıdaki üreticilerden biridir. Bu nedenle Iveco 1995 yılından beri alternatif yakıt ile çalışan araç projelerini büyük bir özenle yürütüyor ve bugün 11 bin adet ticari ve endüstriyel araçlık filosu ile alternatif yakıtlarda Avrupa da araştırma, pazarlama ve üretimde lider durumda” dedi. CNG teknolojisi kullanan araçlarda metan gazı metal tanklarda 200 bar ile sıkıştırılmış halde bulunuyor. LNG teknolojisi kullanan araçlarda ise; doğal gaz likit halde -125 derecede ki soğuk hava tanklarında muhafaza ediliyor, sıcak dönüştürücülerde, sıcak hale dönüşütürülüp hafif gaz haline getirilerek kullanılıyor. Doğal gaz ile çalışan araç piyasasının yarattığı en önemli fırsat özellikle yiyecek, içecek sektörü için geçerli oluyor. Bu sektörde geceleri yapılan mal teslimlerinde motorlar daha az ses çıkarıyor. Yapılan ölçümlerde doğal gaz ile çalışan Stralis dizel ile çalışan ve aynı hızda giden Stralise oranla 3-6 desibel arasında daha az ses çıkarıyor. Son zamanlarda Avrupalı önemli kullanıcıların testleri de pozitif ve kanıtlanabilir bu sonuçları desteklerken, Doğal gaz ile çalışan Stralis lojistikte büyük avantaj sağlıyor. www.tasimacilar.com 23.04.2012 / 11:15