Alltrak'tan yeni filo yatırımı gecikmedi
Düz cam ve hammadde lojistiğinde uzman Alltrak Uluslararası Taşımacılık, Renault Trucks D serisini tercih etti.
Macaristan, Romanya, Yunanistan başta olmak üzere tüm Avrupa’ya hammadde ve cam taşımacılığı yapan Alltrak, Türkiye’de de sodyum sülfat taşımacılığı sunan tek lojistik firması olarak ön plana çıkıyor. Alltrak, neredeyse tamamı Renault Trucks çekicilerden oluşan filosu için ilk defa Renault Trucks D serisi alımı yapıyor.
15 adet Renault Trucks D Wide 430 çekici teslim alan Alltrak’ın 120 araçtan oluşan filosunun neredeyse tamamı Renault Trucks. Yeni araçların teslimatı için Koçaslanlar Otomotiv’in İstanbul Orhanlı’daki merkezinde düzenlenen törende Renault Trucks Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, Koçaslanlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan, Alltrak Uluslararası Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydın, Alltrak Uluslararası Taşımacılık Şirket Ortağı Murat Aydın, Koçaslanlar Otomotiv Genel Müdürü Mesut Süzer, Renault Trucks Türkiye Bölge Satış Müdürü Arda Girgin, Koçaslanlar Otomotiv Bölge Satış Müdürü Fuat Kara, Alltrak Uluslararası Taşımacılık Lojistik Müdürü Mete Yazgan, Servis ve Destek Müdürü Nurettin Filiz hazır bulundular.
2001’den bu yana Renault Trucks çekiciler, Alltrak filosunun amiralleri
Alltrak Uluslararası Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydın, 2001 yılında ilk Renault Trucks Premium araçlarından bu yana tercihlerini hep Renault Trucks’dan yana kullandıklarını belirtti; “Filomuz, neredeyse tek markalı diyebiliriz. Arada farklı markaların araç alımlarıyla denemeler yaptığımız oluyor ancak hem performans hem de toplam satın alma maliyeti olarak Renault Trucks bizim için ilk tercih. 2 milyon km üzerinde bir Renault Trucks çekicimizin üstün performansını bile deneyimledik” dedi.
Ayrıca Mustafa Aydın, Renault Trucks’ın süspansiyondan ödün vermediğine değindi. Bu nedenle ve kabin içi konforu ile şoförlerin de sürüş performansından memnun olduklarını dile getirdi.
Lojistik, malın değerini belirlemede çok önemli bir unsur
Aydın açıklamasında; “Malın değeri ve hammadde rakamları değiştirilemediği için rekabet açısından lojistik maliyetleri, firmaların tasarruf sağlanabilecekleri en büyük kalemler arasında yer alıyor. Taşımacılık giderleri, malın maliyetini değiştirebiliyor. Bu nedenle hem müşterilerimiz hem de hizmet sağlayıcıları olarak biz lojistik şirketleri, kaliteden ödün vermeden giderleri gözetiyoruz. Tabi ki maliyet derken sadece araç satın alma maliyeti, sadece yakıt tüketimi veya araç bakımından bahsetmiyoruz. Toplam sahip olma maliyetini kastediyoruz” diye belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.