Son günlerde Artvin kamuoyunun gündeminde yer alan Seyitler Yerleşkesi bir kez daha taşımacılık sorunu ile gündeme geliyor. Artvin köprübaşı mevkiinden Seyitler yerleşkesine taşımacılık yapan S. S 37’nolu Minibüsçüler Motorlu taşıtlar kooperatifi trafik uygulamasında aşırı şekilde cezai işlem uygulandığını ve bu nedenle de mağdur olduklarını belirttiler. Yapılan uygulamalarda şoför esnafının araçlarında Ceset torbası, elinde telefon bulundurma, yangın söndürme tüpü ve ayakta yolcu taşıma sebeplerinden son bir ayda aşırı şekilde cezai işlem gördüklerini ifade ettiler. S.S 37’nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıtlar Kooperatifi başkanı Halit Uçar konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak önemli iddialarda bulundu. Uçar, seyitler yerleşkesindeki öğrencilerin taşınmasında 37 no’lu seyitler taşıma kooperatifinin ve 38 no’lu şehiriçi öğrenci taşıma kooperatifinin birlikte yaptığını belirterek Ulaştırma Bakanlığının D4 yetki belgesini seyitler taşıma kooperatifine verdiğini ifade etti. D4 yetki belgesinin 37 nolu seyitler taşıma kooperatifinde olmasına rağmen, il trafik komisyonu ise öğrencilerin 38 nolu öğrenci taşıma kooperatifinin taşıması gerektiğine dair bir karar aldığını iddia eden Uçar, kararın yargıya taşındığını, ancak yargıya taşımanın bedelini ise kooperatif üyelerinin ödediğini ifade ederek, “Her gün seyitler yerleşkesinde uygulama yapan İl Trafik Jandarma Ekipleri ile Köprübaşı mevkiinde uygulama yapan Artvin İl Emniyet Müdürlüğü Trafik ekipleri tarafından yaklaşık 10- 15 şoför esnafına cezai işlem uygulanıyor. Şoförler, konuyu yargıya taşımanın bedelini ayakta yolcu taşıma, ceset torbası bulundurmama, yangın tüpü ve elinde telefon taşıma gibi sebeplerden dolayı her gün cezai işlem görerek ödüyor” dedi. “Gözünün üzerinde kaşın var misali cezai işlem”
Sayın Valimiz Necmettin Kalkan Bey’in daha önce basına “Keşke haklarını yasal yollardan arasaydılar” şeklindeki açıklamasına zaten beyan vermeden bir hafta önce yasal yollardan hakkımızı aramış bulunmaktaydık” ifadesinde bulundan Uçar, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat o tarihten itibaren ülkemizin hiçbir yerinde dolmuş esnafına yapılan sıkı denetimler bu kadar aşırı olmamıştır. Şunu sormak istiyorum, arkadaşlarımıza ayakta yolcu varsa ayakta yolcuya, ayakta yolcu yoksa ceset torbasına, ceset torbası varsa yangın tüpüne yangın tüpü varsa elindeki telefona kadar sıkı denetim yapılıyor. Ben inanıyorum ki bu güne kadar bu sorular çok nadir sorulmuştur. Kooperatifimize üye olan şoför arkadaşlarımız yapılan trafik uygulamalarında her şeyi tam olsa bile gözünün üzerinde kaşın var misali cezai işlemde bulunacaklar gibi bir hava yaşıyoruz. Yaklaşık bir ay içerisinde yazılan ceza toplamının 60’ı geçtiğini ifade eden Uçar, “05 Aralık 2012 Pazartesi günü 15 aracımız cezai işleme tabi olmuştur. Aynı anda 2-3 sebepten dolayı cezai işlem uygulanan arkadaşlarımızın sürücü belgesindeki ceza puanları dolmak üzeredir” açıklamasında bulunarak, bir ay içerisinde sürücü belgesi olan şoför bulamayacakları yönünde sıkıntısını dile getirdi. Ayrıca öğrencilerin sınav tarihleri içinde uygulamaların çok sık olmasının öğrencileri de mağdur ettiğini ifade eden Uçar, “Sınavına geç kalan öğrenci arkadaşlarımız yetkililere büyük tepki gösteriyor” dedi. "Öğrenci yanlısı tutumuz devam edecektir"
Uçar, bundan sonraki süreçte 13 Eylül 2011 tarih ve 10 sayılı kararı ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Şoför Ve Otomobilciler federasyonunun kendilerine vermiş olduğu fiyatı uygulayıp ayakta yolcu almamak için yönetim kurulu kararı alacaklarını ancak bu durumun hem öğrencileri hem de kendilerini zor duruma sokacağını belirtti. Uçar güzergâhlardaki ara duraklardan ayakta yolcu alınamayacağı için bir hayli gecikmeler olacağımı belirterek, “Tüm bu olanlara rağmen maddi kaybımız öğrencilerimize yansıtılmayacak öğrenci fiyatları 1,25 TL olacaktır. Öğrenci yanlısı tutumuz devam edecektir” dedi. Basın mensuplarını Seyitlerdeki duraklarına davet eden S.S 37’nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıtlar Kooperatifi şoför esnafı mağduriyetlerini basın mensuplarıyla paylaştılar. 45 yıllık şoförlük yapan 68 yaşındaki Seyfullah Gül, “45 yıllık şoförlük yaparım ömrüm boyunca yediğim cezaların toplamı bu bir hafta içerisinde uygulanan cezai işlem kadar olmamıştır.” dedi. Bir başka şoför esnafı Hasan Altuntaş ise şunları söyledi: “ceza kestiklerinde 20 puan ehliyetimize işleniyor. Bu böyle devam ederse hepimiz ehliyetsiz kalacağız.” Şoför esnaflarından Selim Bilgin, “iki senedir Özel İdare’ye söz geçiremeyen yetkililer 37’nolu kooperatife ceza yağdırması suçlarını bastırıyor anlamına gelmektedir. Onlar önce yollara dökülen taş, kaya ve yolda oluşan çukurları düzeltsinler sonra taşımacıların eksiklerini görsünler” dedi. 35 yıllık şoför Yavuz usta ise, “25 yıldır ceza evinde çalıştım böyle ceza görmedim. Bu cezalar bize yapılan haksızlıkları yargıya taşıdığımız için uygulanıyor. Vatandaşın ezilmesiyle zevk alan zihniyet nasıl olur bilmiyorum. Bizim üstümüze gelenler unutmasın ki bizde evimize ekmek götürmek için uğraşıyoruz” dedi. Hayati AKBAŞ www.tasimacilar.com 09.11.2012 Saat:14:00