Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un ulaşımda, sevkiyatta bir lojistik merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirterek “Kişi başına düşen gelirin 20-25 bin dolar olması için lojistik konumumuz bizim vazgeçilmezimiz olmalıdır” dedi. TTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, konuşmasında Trabzon’un kalkınmasında stratejik sektör olarak tanımladığı turizmle ilgili verileri paylaştı, şehrin tarihi kimliğini öne çıkaracak projelerden biri olan Ortahisar Projesini anlattı, Afganistan’daki Barış Gücü’nün sevkiyatında Trabzon’un stratejik konumu ve lojistik avantajlarının bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. Trabzon’un kalkınmasında turizmi stratejik bir sektör olarak değerlendiren Vali Kızılcık, “Hedefleri belirlenmiş ve koordineli bir çalışmayla turizm önemli noktalara geldi. Bunu artırma potansiyeline sahibiz. Artık bu konuda bir farkındalık da oluştu. Bunda herkesin önemli katkıları var” dedi. “En çok parayı Arap turistler bırakıyor”
Trabzon Valiliği olarak şehre gelen turistlerin ortalama kalış süreleri ve günlük harcama eğilimleriyle ilgili yaptıkları çalışmanın sonuçlarını Meclis üyeleriyle paylaşan Vali Kızılcık, "Bu yılın ilk 10 ayı itibariyle 55 bin Arap ve Azeri turist ilimize geldi. Diğer ülkelerden gelen turist sayasında da önemli artışlar var. Yaptığımız bir çalışmada ilimize gelen turistlerin harcama eğilimlerini tespit ettirdik. Buna göre ABD ve Kanada’dan gelen turistlerin ortalama kalış süresi 3 gün, günlük harcamaları ortalama 30 dolar, Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin ortalama kalış süresi 4 gün, günlük harcamaları ortalama 100 dolar, Uzakdoğu’dan gelen turistlerin ortalama kalış süresi 3 gün, günlük harcamaları ortalama 116 dolar iken, Arap ülkelerinden gelen turistlerin ortalama kalış süresi 5 gün, günlük harcamaları ortalama 306 dolar civarında. Arap ülkelerinden gelen turistlerin geride kalan 10 ay itibarıyla bıraktıkları paranın 100 milyon dolar civarında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi. “Ortahisar Projesi ecdadımıza saygının ifadesidir”
Trabzon’un tarihi kimliğini ortaya çıkaracak ve bir turizm destinasyonu olacak Ortahisar Projesi'ni anlatan Vali Kızılcık, "Alternatif turizm merkezi olma hedefimiz çerçevesinde 4 bin yıllık geçmişimize mütenasip tarih ve kültür değerlerimizin ön plana çıkarılma ihtiyacı vardır. ‘Medeniyetin temel unsuru olan insani değerleri mimari ve sanat eserlerini oluşturduk ve yaşatıyoruz’ diyebilmek için Ortahisar’ın ihya edilmesi olmazsa olmazdır. Bu anlamda üniversitemiz, belediyemiz ve TTSO ile ortaklaşa buranın restorasyonunun aslına uygun olarak gerçekleştirilmesi yönünde önemli bir irade ortaya koyduk. Bunu gerçekleştirirken hiç kimsenin yerinden edilmesi düşüncesine sahip değiliz. Ana düşüncemiz 1461’de fetihle beraber ilk Müslüman Türklerin yerleştiği bu bölgenin atalarımız ve ecdadımız tarafından kendi kültürümüze mimari anlayışımıza uygun olarak inşa edildiğini ve orada kendi kültürü doğrultusunda yaşamını idame ettirdiği mesajını verebilmek. Her şeyden önce ecdadımıza saygının bir gereği olarak bunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Biz dünyaya Türkiye'ye şunu seslenmiş oluyoruz biz buraya geldik ama kendi mimari anlayışımızı inşa ettik ve bunu sürdürüyoruz. Buranın nasıl restore edilip nasıl işletileceğine bizler değil bu şehir karar verecek" diye konuştu. “Lojistik konumumuz bizim vazgeçilmezimiz olmalıdır”
Afganistan’da Barış Gücü adı altında görev yapan NATO kuvvetlerinin 2014 yılı sonrasında bu ülkeden ayrılmasına yönelik sevkiyat çalışmalarının, Trabzon’un jeopolitik konumunu ve lojistik potansiyelini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Vali Kızılcık, şöyle konuştu: “NATO gücü Afganistan’dan çekiliyor. Bu ülkedeki malzeme, teçhizat, ekipman geri gönderiliyor. Bu sevkiyatın en etkin ve stratejik nereden yapılabileceğiyle ilgili yaptıkları çalışmada, haritada en stratejik konumdaki yerin Trabzon olduğunu tespit etmişler. Havayoluyla Trabzon’a gelecek ekipmanlar buradan gemiyle kendi ülkelerine gönderilecek. Bunu biz kendimiz düşünmemiş olmamıza rağmen Yaratanın bize bahsettiği bu özel konumumuz dolayısıyla yüzlerce insanımıza istihdam sağlıyor. Sadece Almanların sevkiyatı 2,5 yıl sürecek. Amerikalılar da var ve onların bu sevkiyata ayırdıkları bütçe 4,2 milyar dolar ve bunun görüşmeleri devam ediyor. Şimdi biz bölgesel gelişmede bir merkez olmayı hedeflemiş bir şehir olarak niçin Trabzon'umuzu, birilerinin lojistik merkezi olarak gördüğü Trabzon'umuzu, ulaşımda, sevkiyatta bir lojistik merkezi haline getirmeyelim. Dolayısıyla Trabzon’un uluslar arası bir şehir, kişi başına düşen gelirin 20-25 bin dolar olması için lojistik konumumuz bizim vazgeçilmezimiz olmalıdır.” Vali Kızılcık, konuşmasının sonunda Meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Hayati AKBAŞ www.tasimacilar.com 11.12.2012 Saat:10:52