Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden 15 öğretim görevlileri tarafından 6 ay süren bir çalışma sonucu hazırlanan faaliyet raporu 4 ana başlık altında hazırlandı. İlk bölümde dünya ekonomisinde, ticaretinde ve limanlardaki gelişmeler değerlendirildi. İkinci bölümde Türk Limancılık sektöründeki gelişmeler, limanlarda gerçekleştirilen yük hacimleri ve analizleri yapılan raporun üçüncü bölümünde Yeşil Liman konusu ele alındı ve detaylar hakkında bilgiler verildi. Raporun dördüncü ve son bölümünde ise Türk limancılığına özel sektörün liman yöneticilerinin, dünyada ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin limanlara etkisi, liman mevzuatı, liman sektörünün sorunları, limancılık sektörünün mevcut ve gelecekteki durumu ve Türkiye’deki özel limanların dünya limanlarına göre konumlandırılması ele alındı.
Hopaport yükünü en çok arttıran liman oldu
Türkiye limancılık sektörü 2013 raporunun 2’nci ana başlık altında incelenen bölümünde Doğu Karadeniz Bölgesi Limanları ele alındı. Raporda; Doğu Karadeniz Bölgesindeki TÜRKİM üyesi limanların Samsunport, Toros Samsun ve Hopaport olduğu bilgisine yer verildi. ‘Bölgede elleçlenen yük ve genel kargo yük ve genel kargo oranı 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 26 oranında artış gösterirken, son beş yıl ortalama her yıl yüzde 19 gibi önemli bir büyüme oranı yakalandı. Bölgedeki TÜRKLİM üyesi limanlar önemli oranlarda yük artırmış ve en fazla yük artıran liman yüzde 56 artış oranı ile Park Denizcilik Hopa olurken, Toros Samsun yüzde 43 ve Samsunport yüzde 31 oranlarını yakalamıştır’ ifadeleri yer aldı.
Özer; Hopaport 2014 yılında bu rakamın da üzerine çıkacaktır
Raporu değerlendiren Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer Hopaport olarak 2014 yılında ciddi sayılacak projeler için düğmeye basma yılı olacağını ifade ederek ‘Hopaport kurumsal yapısı ile el attığı her işi en doğru şekilde yapmayı kendisine prensip edilmiş ve bu anlamda her geçen yıl saygınlığını artırmaya devam etmektedir. Bizim üzerinde çalıştığımız onlarca proje var. Her yıl bu projelerin 3-4’ünü hayata geçirebilmemiz demek Hopaport’un büyümesi demektir ve bu da Hopa’nın büyümesi, Artvin’in gelişmesi demektir’ şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Hayati Akbaş/ HOPA