Enstitü ihracat işlemlerinin hızlandırılması ve gümrüklerden kolay ve basit geçişlerin sağlanabilmesi için Trabzon’da iş dünyasının ithalat ve ihracatta belgelendirme sorunlarına birebir yakından hizmet verecek.
Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk ve beraberindeki heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret ederek bölgeye yönelik çalışmaların rotası çıkarıldı. Ziyarete TSE Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Bozdemir, Deney Laboratuvar Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev, Özel kalem Müdürü Bekir Çengelçi ve il Müdürü Eşref Çakıroğlu da katıldı.
İki ayrı hedefleri olduğunu vurgulayan Başkan Şentürk, ilk olarak TSE olarak son iki yıldır yeni bir anlayışla çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Diğer taraftan da kurumun merkezdeki faaliyetlerinin yanı sıra yerelde örgütlenmeye ağırlık vererek hizmetlerin maliyetlerini düşürülmeye çalışıldığını söyledi. Trabzon’da öngörülen yatırımların gerçekleştirilmesi ile idari binanın da aynı alana taşınacağını ve tek merkezden güçlü bir kadroyla ve laboratuvar altyapısıyla bölgede var olacaklarını kaydetti.
“Trabzon’da da Lojistik Merkez çalışması yürütülüyor”
Türkiye’de son yıllarda ihracatçılarımızın en önemli konusu lojistik merkezleri olduğunu sözlerine ekleyen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, lojistik hizmetlerinin en önemli ayağının belgelendirme olduğuna dikkat çekti. TSE olarak bu alanda çalışmalara ağırlık vereceklerini aktaran Şentürk, şöyle konuştu: “ Lojistik bir malı bir bölgeden, ülkeden alıp, başka bir bölgeye ve ülkeye taşıyorsunuz. Burada belgelendirme çok önem taşıyor. Eğer bu belgeyi veremez iseniz eksik bir lojistik hizmet olur. Devlet Demir Yolları’nın Lojistik merkez çalışması İzmir’de var. Burada gördük ki Trabzon’da da Lojistik Merkez çalışması yürütülüyor. Burada üzerimize ne gibi görevler düşüyor. Nasıl hizmet verebiliriz. Yükleme ve benzeri işlerde belge gerekli olacaktır. Bizde bu işin işine girmemiz gerekiyor. Sonra yarın bu merkezler kurulduğunda belgelendirme ayağımız eksik kaldı, olmaması için bugünden çalışmalarda yer almayı öngördük.”
Güçlü lojistik altyapısına sahip olmaz isek başarılı olunamayacağını kaydeden Şentürk, “ En uygun fiyata, en uygun zamanda, en uygun noktada bu malı teslim etmemiz gerekiyor. Teslimatı yaparken de gümrükten en hızlı şekilde geçmemiz gerekiyor. Örnek vermemiz gerekirse Mısır’da yaşadığımız güncel bir konuda bu ülkeye yapılan mobilya ihracatımızda TSE belgesini kabul ettirdik. Mısır gümrüğünde artık üzerinde TSE belgesi bulunduğu takdirde gümrükte başka bir belge istenmeyeceği belirtildi.”