Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, geleceğin oluşturulmasında oda üyesi firmaların fikirlerinin çok önemli olduğunu belirterek, “İşletmelerimizin ürettiği fikirleri projeye dönüştürüyoruz, kaynak sağlıyoruz. İşletmesini geliştirmek isteyen yatırım düşünen üyelerimiz odamıza başvursunlar" dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısı Ali Osman Ulusoy Başkanlığında yapıldı. TTSO'nun aylık faaliyet ve çalışmaları kapsayan sunumun ardından Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu geleceğin oluşturulması için oda üyesi firmaların fikirlerinin projeye dönüştürülmesi ve bu konudaki oda destekleri, uluslararası ticarette firmaların hazırlanmaları yanı sıra meslek komitelerinin çalışmalarını içeren bir konuşma yaptı.
“Proje hazırlanmasında tüm bölgedeki firmalara destek veriyoruz”
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) İmalat- Sanayi ve Kültür-Turizm başlıklarındaki hibe desteklerini kazanan oda üyelerinin bölgeye yeni yatırımlar kazandırdığını söyleyen Hacısalihoğlu, Oda üyelerine proje hazırlama konusunda sürekli destek verdiklerini belirterek “Geleceğe dönük ihtiyaçlarını bulmak, projelerin hayata geçmesi ve alacak oldukları hibeleri kendi düşünceleri doğrultusunda hazırlamaları açısından en azından fikirleri elimize getirmeleri gerekmektedir” dedi.
Yatırım yapmak isteyen üyelerin projelerin hazırlanmasında oda birimlerinin görev aldığını, projeleri hazırlayarak Kalkınma ajansına sunduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, "Sadece Trabzon'a değil Kalkınma Ajansı içerisindeki tüm illere destek veriyoruz, yardımcı oluyoruz. Oradaki projelerin gerçekleşmesine katkı sağlıyoruz. Yine ekranda izlediğiniz gibi oldukça önemli miktarda sadece Trabzon'a değil diğer bölge illere de destek vermiş durumdayız "şeklinde konuştu.
Uluslararası ticaret için firmalar eksikliklerini tamamlamalı
Uluslararası ticaret için bütün üyelerin eksikliklerini gidermesi gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu. "Çok değerli meclis üyeleri, tabi her zaman amacımız üyelerimizin, firmalarımızın gelişmesi, kurumsallaşması. Bunun yanında verimliliğin artırılması, ekonomiden alacakları paylardan kendilerine katkı sağlaması. Yapmış olduğumuz toplantılarda karşımıza çıkan konulardan bir tanesi de özelikle firmalarımızın, belirli bir kısmının tam hazırlıklı olmayışı. Yani uluslararası ticarete hazırlıklı noksanlıklarımızın bazen ortada olduğunu gözleyebilmekteyiz."
Uluslararası ticarette sektörel dil eksikliği
Uluslararası ticarette yabancı dil konusunda da değinen Hacısalihoğlu "Tek dil aslında İngilizceyi herkes biliyor ya da buna benzer diller de anlaşma oluyor ama iş sektörel detaya ineceği zaman sektörel detay da bazı noksanlıklar gündeme geliyor. Dolayısıyla firmalarımızın bu dil konusundaki sektörel detayları da hazırlayıp en azından, iş görüşmeleri öncesi tercümanlara iletmesinde büyük önem olduğunu görüyoruz. Bu karşımıza çıkan önemli sorunlardan bir tanesi" şeklinde konuştu. Meclis toplantısı daha sonra odanın yapılan ve yapılacak çalışmalarının görüşülmesi ve gündemdeki konuların karara bağlanması ardından sona erdi. Hayati Akbaş / TRABZON
www.tasimacilar.com