“Lojistik merkezler istihdamı arttıracağı gibi ekonomiye de katkı sağlayacak”

Trabzon TSO Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan Lojistik Merkez, Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi projelerini TTSO meclisinde anlatarak projelerin bölgenin geleceği olduğunu söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Ali Osman Ulusoy Başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda konuşan Trabzon Ticaret Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ekonomik konuları kapsayan bir konuşma gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmasında Lojistik merkezler konusuna da değinen Hacısalihoğlu, yer konusunda da alternatifler sunarak “İdealimiz Arsin OSB'nin önü idi. Çamburnu ve İyidere alternatifti. Önemli olan doğru kararların verilmesi idi. Trabzon olarak değil Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bu projeye bakmak gerekir” dedi.

Giresun’dan Artvin’e kadar olan bölgenin dağlık olduğunu belirten Hacısalihoğlu, dağ tepelerinin düzleştirilerek yatırım için organize sanayi bölgesi alanlarının oluşturulduğunu hatırlattığı konuşmasında kamuya bir liraya olan maliyetin 3 liraya, aynı şekilde burada yatırım yapan özel sektöre de maliyetin 3 liraya yükselttiğini vurguladı.

“Lojistik her ürünün ilk üretildiği ve son tüketildiği alanda gerekli”

Trakya'da Tekirdağ, Akdeniz'de Mersin, Karadeniz'de Trabzon'a lojistik merkez kurulmasının ülke çıkarları açısından zorunluluk olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, Trabzon Lojistik Merkez'in Rusya Federasyonu, Karadeniz Havzası, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetleri ve Orta Doğu hattında önemli bir merkez olacağını dile getirerek “Örnekler isek, bugün Afganistan'dan çekilen Almanya Ordusu Trabzon hattını kullanmaktadır. Bu bölgenin lojistik gücünü göstermektedir. Uçakla Trabzon'a getirilen yükler buradan gemiler ile Almanya'ya ulaştırılmaktadır” diyerek lojistiğin müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, servis hizmetinin ve bilgi akışının, kaynağından tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması olarak tanımlanması gerektiğini aktardı.


“Her mod lojistik merkezlerinde yer alacak”

Lojistik merkezin de Kara, deniz, demir ve hava yolu ağına sahip uluslararası mal taşımacılığı ve mal üretiminde kullanılan katma değeri yüksek ekonomik merkezler olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu lojistik merkezlerinde Açık ve kapalı depolar, soğuk hava depoları, lisanslı depolar, antrepolar, geçici depolama yerleri, dağıtım merkezleri, kargo aktarma merkezleri, Aktarma, yükleme ve boşaltma terminalleri, Paketleme, elleçleme, hafif montaj, demontaj, İhtiyaca göre serbest bölge, meyve-sebze ve diğer haller, Sigorta, bankacılık ve finans kurumları, Gümrük İdareleri ve ilgili diğer kamu kurumları, Sosyal tesisler, Lojistik sektör tedarikçileri satış ve servis yerlerinin bulunacağını da belirtti.

Lojistik merkezlerinin bölgeye yapacağı katkıyı da arka plana atmamak gerektiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, yaklaşık 13 bin kişiye istihdam sağlanacağını, İhracata 7 milyar dolar katkının sağlanacağını, 3 milyar doların ise ekonomik değer oluşturacağını belirtti.

Hayati AKBAŞ / Trabzon
www.tasimacilar.com


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri

"İBB'nin toplu ulaşıma yaptığı sübvansiyon 10 milyar lira"
Yeni Vapur Hatlarının fiyat tarifesi belli oldu
Geleceğin denizcileri İzdeniz'de yetişiyor
Diyarbakır Güneybatı Çevre Yolu 23 Ekim'de Açılıyor