Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Genel Sekreteri Dr. Viktor Tvırcun, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Bali, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necati Tüysüz, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri, bürokrat ve işadamlarının katıldığı toplantıda KEİ’nin yapısı ve çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Programın açılış konuşmasını yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının amacının KEİ’nin Karadeniz’deki faaliyetlerinin tanıtımı ve oda olarak yapılan çalışmaların da KEİ ile paylaşılması olduğunu söyledi.
“Ekonomi ne kadar güçlüyse, işbirliği de o oranda güçlü ve kalıcı olur”
Ülkeler arası ilişkilerde ekonominin önemine özel bir vurgu yapan Başkan Hacısalihoğlu, “Bütün işbirlikleri ekonomiyle ayakta kalır. Ekonomi ne kadar güçlüyse, işbirliği de o oranda güçlü ve kalıcı olur. Bu doğrultuda KEİ’nin projelerinin üye ülkeler arasında hayata geçirilmesini arzu ediyoruz” dedi.
TTSO olarak KEİ kapsamındaki ülkelere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Bizler bölgede ekonominin gelişmesi için bölge ülkelerindeki odalar arasında işbirliği protokolleri imzaladık. Çalışmalarımızı odalar arasında sürdürüyoruz. Bunu KEİ üyesi 12 ülke arasında daha da geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda bir KEİ projesini geçen yıl tamamladık. Bu pilot projenin amacı ilgili ülkelerde yatırım yapacak işadamlarımızı bilgilendirmeye yönelikti. Bununla ilgili bir yatırım atlası hazırladık. Bunun 12 ülke arasında hazırlanmasını ve her yıl işadamları arasında toplantıların yapılmasını, işbirliğinin geliştirilmesini arzu ediyoruz.”
Trabzon’da olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan KEİ Genel Sekreteri Dr. Viktor Tvırcun, KEİ’nin kurumsal yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
KEİ’nin üye ülkelerde tanıtılması, bilinirliği ve çalışmalarının anlatılması için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Tvırcun, örgüte üye 12 ülke olarak yeni bir ajanda belirlediklerini söyledi.
Bu ajandanın kısa ve orta vadede neler yapılacağıyla ilgili yol gösterici olduğunu belirten Dr. Tvırcun, üye ülkeler arasında gümrüksüz mal gönderilmesini amaçlayan yeni ulaştırma projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
“Bu projeye üye ülkelerden de katkı ve projeler bekliyoruz” diyen Dr. Tvırcun, şu anda 7 ülkenin dahil olduğu bu projeyi 12 ülkeye çıkaracaklarını belirterek üye ülkelerden bu çalışmalara katkı beklediklerini ifade etti.
“TTS O’nun yatırım atlasının 12 üye ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmesi lazım”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı yatırım atlasının çok önemli bir çalışma olduğunun altını çizen KEİ Genel Sekreteri Dr. Tvırcun, bu çalışmanın 12 ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Şubat ayında Tokyo’da yapılan ‘Japonya – KEİ Bölgesi Toplantısı’ hakkında bilgi veren Dr. Tvırcun, “Japonya bu bölgeye çok sıcak bakıyor. Ulaştırma, enerji ve ekoloji konularına ilgililer. Gelecek Eylül ayında da İstanbul’da bununla ilgili bir toplantı yapacağız ve bu toplantıda Japon uzmanlar bilgi verecekler. AB ile ilişkilerimiz de çok samimi bir ortamda gelişiyor. AB bölge ülkelerinde bir Karadeniz Üniversitesi yapmak istiyor. Çalışmalar sürüyor. Güney Kore’nin de özellikle ileri teknoloji ve turizm konularında bölgeye ilgisi var” diye konuştu.
Hayati Akbaş / TRABZON