Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD) davetlisi olarak kente gelen Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi, kentte bir dizi ziyaret ve temasta bulundu.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Milletvekili Ahang Arıf Raouf, Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr ve TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç başkanlığındaki heyet; Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi’yi ziyarete etti. Mersin Üniversitesi (MEÜ), Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Serbest Bölgesi ve Mersin Limanı’nda incelemelerde bulunan Irak heyeti, Mersin’e hayran kaldı.
Bu temaslar Mersin’i güçlendiriyor
Vali Güzeloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu ziyaretler dostluğu geliştirecek ve ticarete katkı sağlayacaktır. Mersin, Türkiye’nin dış ticaret ve ihracatında çok önemli bir şehirdir. Bu temaslar, Mersin’i daha da güçlendirecektir. Bugün Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en çok dış ticaret yapan ikinci kenti olan Mersin’in, 2012 yılı dış ticaret hacmi 25 milyar dolara ulaşmıştır. Mersin Limanı da yine ülkenin ikinci en büyük limanı konumunda olup, dünyada ise ilk 100’dedir. Mersin sadece dış ticarette değil, tarımda da ülkenin en büyük kentlerinden biridir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin en büyük ilk 5 havalimanından biri olacak Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili çalışmalarda da sona gelindiğini ifade eden Güzeloğlu, hedefin 15 milyon yolcu kapasiteli havalimanının temelini bu ay içerisinde atmak olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin, Irak’ın siyasi istikrarı ve ekonomik gelişim ile kalkınmasına çok büyük destekler sunduğunu ve sunmaya da devam edeceğini söyleyen Güzeloğlu, “Bu anlamda TISİAD ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi’nin imzaladığı anlaşma ilişkilerin gelişmesine destek sağlayacaktır. TISİAD alanında başarılı ve inisiyatif alıp, köprüler inşa etmektedir. BU köprüler güçlendirilmelidir. Bu anlamda Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi ile imzalanan, ‘İş Birliği Protokolü’nü bende destekliyorum. Mersin ile Erbil’in kardeş şehir olmasına yönelik talepler var. Biz zaten kardeşiz, iş bir tek imzalara kalmış. Heyet ile birlikte Erbil’de Türk ürünlerinin sergileneceği bir fuar organizasyonu da gündemde gelmiş durumda. Bu da önemli bir çalışma. Konuyla ilgili Mersin-Tarsus OSB ve MTSO’ya gerekli talimatları vereceğim, bende fuara katılabilirim. Zenginlik para pul, mal mülk ile değil, dostlarınızın sayısı ile belli olur. Dostu olan insan güçlüdür. Biz Türk milleti olarak, Ortadoğu’da tüm ülkelerin istikrara kavuşup, huzur ve güvenle geleceğe doğru yol almasını istiyoruz” diye konuştu.
Mersin-Erbil Kardeş Şehir Yolunda
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, çalışmaları ve hedefleri ile ilgili heyete bilgi vererek, Mersin’in değişim ve dönüşüm sürecini hayata geçirdiği projelerden bahsetti.
3. Dönem Belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Özcan, bu süre zarfında hizmet maratonunun aralıksız devam ettiğini söyledi.
TISİAD önemli bir köprü
MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi de, TISİAD’ın önemli bir misyon taşıdığını vurgulayarak, Irak’ın yeniden yapılanma sürecinde böyle bir kuruluşun olmasının Mersin adına sevindirici olduğunu belirtti. “Türkiye’nin Irak’a 10 milyar dolar civarında ticari hacmi var” diyen Burakgazi, “Biz bu rakamı daha da artırmak ve sadece Kuzey Irak ile değil Irak’ın tümüyle ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Mersin olarak Irak’a ihracat yapan ilk 5 ilin içindeyiz. Hedefimiz bu rakamı artırarak ilk 5’te de yükselmek. Sizlerden gelen her türlü yatırım ve işbirliği talepleri burada mutlaka karşılık bulacaktır” dedi.
OSB’de tarihi buluşma
“Bölgemizde ilk ve tarihi bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz” diyen MTOSB Başkanı Sabri Tekli de, Iraklı sanayicilerin, MTOSB’li sanayicilerle buluşmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bu sürecin devamı adına arayı açmadan sık sık buluşmak için üzerine düşen görevi yerine getireceğine dair söz veren Başkan Tekli, açıklamasında şunları söyledi: “Geçmişte yaşadığınız olaylar için geçmiş olsun ve yeniden yapılanma sürecinde Allah sizlere güç, kuvvet versin diyoruz. Bizler savaşa, krize bakmadan rızkımız için, ülkemize faydalı olabilmek için çalışmaktayız. Biz sadece üretimi, ihracatı düşündük. Bu süreçte bir çok sanayicimiz gerek bölgemize, gerek dünyanın her tarafına ihracat ve yatırım yapma iştahı ile çabaladı. Bu kapsamda şuan birçok sanayicimiz Irak’a çalışmaktadır. Bölge itibariyle komşu ülkelerle ticaret, alışveriş yapmak ve dostluk kurmak öncelikle düşündüğümüz konuların başında gelmektedir. Önümüzdeki günlerde sınırların kalkacağına ve birlikte birçok ortak işe imza atacağımıza inanıyor ve güveniyorum”.
Irak, gelecek vaat ediyor
Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ Genel Müdür Edvar Mum da, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde TISİAD’ı üstlendiği ve başarıyla yerine getirdiği çalışmalar için kutlayarak, “Irak heyetinin bugün ilimizde olması bu başarının güzel bir örneğidir. Irak, Türkiye için önem arz eden ve gelecek vaat eden bir ülkedir. İlişkilerin karşılıklı gelişmesi adına bizlerde üzerimize düşeni desteği vermeye hazırız” dedi. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş. İsmail Hakkı Taş da, limanın çalışmaları ve faaliyetleri ile ilgili heyeti bilgilendirerek, Irak’ın önemine vurgu yaptı. Mersin Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Yüksel Özdemir de, “İlişkiler sadece ekonomik değil, kültürel, sosyal ve eğitim gibi diğer birçok alanda birlikte yürürse daha iyi olur. Sadece ekonomik düşünmemek lazım, her alanda birliktelik sağlamaya çalışmalıyız. İşadamlarının yanı sıra yetkililer, üniversiteler, bilim insanları, aydınlar, sanatçılar da bir araya gelmeli” dedi.
“Kalbimiz ve kapımız size açık”
Mersin’e ziyaretlerinin her iki taraf için de hayırlı olmasını dilediklerini belirten Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr ise, heyettekilerin çoğunluğunun Mersin’e ilk defa geldiğini ve çok etkilendiğini vurguladı. Mersin’i örnek bir şehir olarak bulduklarını dile getiren Jawhr, bunun da yöneticiler ve kentteki birlikteliğin başarısının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Valinin kenti bir orkestra şefi gibi yönettiğini ve belediye başkanını da evladı gibi şehre hizmet ettiğini gördüğünü söyleyen Jawhr, STK ve işadamlarının da bu gelişim için ellerinden geleni fazlasıyla yapmak adına büyük çaba sarf ettiğine şahit olduklarını dile getirdi. Mersin’de gördükleri ilgi ve alakadan da çok etkilendiklerini söyleyen Başkan Jawhr, “Sizleri Irak’ta görmek isteriz. Her türlü talep ve ihtiyacınız için bizlerle irtibata geçebilirsiniz, kalbimiz ve kapımız size açık. Özellikle yeniden yapılanma döneminde sizlere, dostlarımıza, komşularımıza, kardeşlerimize ihtiyacımız var. Bu kapsamda 2014’te Arap ülkeleri arasındaki turizm şehri olarak öne çıkacak olan Erbil’de Türk ürünlerinin tanıtılacağı bir fuar organizasyonu düzenlemek ve Erbil ile Mersin’i kardeş şehir olarak görmek istiyoruz” dedi. Jawhr, TISİAD ile imzalanan protokolün devamı için çalışacaklarını ve bu kapsamda Irak’ta Mersin’i anlatarak, TISİAD üyesi işadamları ile işbirliği yapılması için çağrı yapacaklarını da sözlerine ekledi.
“Somut adımlar atmalıyız”
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, Irak heyetinin iki günlük programının dolu dolu geçtiğini ve heyete gösterilen ilgi, alakanın ne kadar doğru bir iş yaptıklarını da göstergesi olduğunu söyleyerek, “Başta yöneticilerimiz ve iş dünyamız karşılıklı ilişkilerin gelişmesine yönelik inançlarını tüm samimiyetleri ile ortaya koyarak, güzel bir birliktelik sergilemiştir. Ancak kurulan bu bağlar daha kuvvetlendirilmelidir. Bunun içinde gerek Erbil’de bir fuar organizasyonu düzenlenmesi, gerekse de Mersin ile Erbil’in kardeş şehir olması için kısa vadede somut adımlar atılmalıdır. Bizler bu adımların atılması için tüm gayretimiz ile çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.