Hopa Paluri Otel Restaurant salonunda düzenlenen panelin konuşmacıları Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin idi. Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu’nun da katıldığı panele oda üyeleri ve Nakliye sektörü yoğun ilgi gösterdi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Oda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek uzun süredir yapmak istedikleri panelin şartlarının ancak bugün oluşabildiğini ifade ederek “Sayın Atilla Yıldıztekin’in bilgi birikimi ve deneyimini oda üyeleri ile paylaşmasından büyük memnuniyet duyacaklarını” söyledi.
“Hopa Limanı’na önem veriyoruz.”
Akyürek, Hopa Limanı’na önem verdiklerini ve genel müdürle koordineli çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını söylerken; “İran’la uluslararası alanda ilişkilerin gelişimine paralel Hopa Limanı’nın yeniden İran transit taşımacılığında aktif rol almasını ve bugünden yarına bunun hazırlığının yapılmasının önemini biliyoruz. Bundan dolayıdır ki önümüzdeki ay HOPAPORT ile birlikte bir İran gezisini organize etme hazırlıklarımız devam ediyor. Ben panelimizin ülkemize, bölgemize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyor, Atilla hocamızı ve Sayın HOPAPORT Genel Müdürü Meriç beyi de panelimizde aramızda olmalarından dolayı teşekkür ediyor, tekrar Hoş geldiniz diyorum” dedi.
“HOPAPORT hızla gelişiyor.”
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de panelde yaptığı konuşmada katılımcılara Hopa Limanını anlatarak Hopa İş dünyasının Hopa Limanını yakından takip etmesini istedi. Hopa Limanının geleneksel Liman yöneticiliği anlayışından hızla uzaklaştığını, profesyonel bir yönetim ve ekip çalışması temelinde hedeflerine ulaşmaya başladığını ifade eden Özer göreve geldiklerinde 575 bin ton olan işlem hacmini 875 bin tona çıkardıklarını, bu yılki hedeflerinin 1 milyon ton ve belki de bunun üstünde bir işlem hacmini yakalamak olduğunu ifade etti.
“El ele verdiğimizde her şeyin üstesinden geliriz.”
Son olarak Hopalı iş adamlarına seslenen Özer şunları söyledi: “Karşılıklı bilgi alışverişlerimizi hızlandıralım. Biz ilçemiz iş dünyası ile el ele verdiğimiz zaman üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Tekrar teşekkür ediyorum.”
Hopaport Lojistik danışmanı ve Lojistik Yönetim Uzmanı Atilla Yıldıztekin; Hopa’nın her açıdan yolunun açık olduğunu ifade ederek, Hopa Limanını ilçenin artık daha profesyonel şekilde değerlendirmesinin de zamanının geldiğini ifade etti.
“Lojistik sektörü 8-10 kat büyüyecek.”
Lojistik sektöründe gelecekte neler olacak konusuna giren Yıldıztekin, Lojistik ve taşımacılık sektörünün var olandan 8-10 kat büyüyeceğini, dev Lojistik filolarının kurulacağını, bunlarla rekabet şansının çok zor olacağını, geleneksel nakliyecilik yapan sektörün de oluşturacağı birlikteliklerle ancak ayakta durabileceğini ifade etti.
“Lojistik potansiyelinde 21 milyar dolar hedefi.”
Yıldıztekin Lojistik potansiyelinin 4-5 milyar dolardan 21 milyar dolar hedefine yöneldiğini ifade ederek Taşıma-depolama- stok ve yükleme ayaklarının artık iyi oluşturulmasını, küreselleşmenin sektörü tüm dünyada geliştirip büyüttüğünü, Dünyada ticaretin serbestleşmesine paralel araçların artık sınır kapılarından durmadan geçmesinin yolunun açıldığını, Dünya nüfusunun artmasına paralel tüketiminde artmaya devam ettiğini, kredi kartları ile yapılan alışverişin de ticari potansiyelin artmasında önemli bir etken olduğunun altını çizen Yıldıztekin çok tüketimin, çok ticaret ve çok taşımacılık anlamına da geldiğini söyledi.
“Türkiye, Dünya’nın en büyük 10. Ekonomisi olacak.”
Yıldıztekin 2023 hedefleri kapsamında Türk ekonomisinin Dünyanın 16’ncı büyük ekonomisinden 10’uncu büyük ekonomisi haline geleceğini, milli gelirin 800 milyar dolardan 2 trilyon dolara yükseleceğini, 11 bin km. olan demiryolunun 22 bin km. olacağını, 15 bin km. olan bölünmüş yolun 31 bin km. olacağını, 550 milyar dolar ihracat, 650 milyar dolar ithalat yapılacağını, Dış Ticaret hacminin 1,1 trilyon dolara yükseleceğini, Ulaştırma sektörüne alt yapı olarak yapılacak ilave yatırımın tutarının 350 milyar dolar olacağını, Dünyanın en büyük 10.uncu limanın Çandarlı da yapılacağını panele katılanlarla paylaşarak, herkesin bu rakamları kafalarında iyi değerlendirmesi gerektiğini, buna denk düşen hedefleri önüne koymalarını, aksi takdirde yok olacaklarını sözlerine ekledi.
“Hopa gelişiyor.”
Hopa Limanına da değinen Yıldıztekin Meriç beyin detaylı bilgiler verdiğini, çalışmalarının temelinde limana yeni yeni yatırımların kaçınılmaz olduğunu ve bunun için çalışıldığını, 2023 hedefleri doğrultusunda Hopa Limanının işlem hacminin 5 milyon tona çıkması için bugünden altyapı yatırımları dâhil birçok konuyu masaya yatırarak değerlendirdiklerini, özellikle Hopa-Batum demiryolu projesinin 2023 hedefinde var olduğunu ama bunun erkene çekilmesi noktasında çaba gösterildiğini, İlçede arka planda bir organize sanayi bölgesi kurulması arayışının başlatılmasının sevindirici gelişme olduğunu da sözlerine ekledi.
Panel sorulan soruların Yıldıztekin tarafından cevaplandırılması ile sona erdi.
Hayati Akbaş