Doğu Karadeniz Bölgesi’nden Yapılan İhracatta Yüzde 12 Oranında Düşüş

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yapılan ihracatta Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılının Ocak-Temmuz aylarını kapsayan ilk 7 ayında 793,1 Milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştiğini belirtti. Gürdoğan, 2012 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatının 949 Milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatarak ihracatta yüzde 12 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi. Gürdoğan, Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 12, Gürcistan'a yönelik ihracatta yüzde 6 oranında düşüş yaşanırken, İtalya ve Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracatta artış olduğunu vurguladı.

İhracatta yaşanan düşüşün en önemli nedeni

Önceki aylardan itibaren devam eden bölge ihracatındaki düşüş trendine dikkat çeken Gürdoğan "Özellikle Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatın ön plana çıkması ve bu piyasada yaş meyve sebze ihracatçılarının yaşamış oldukları sorunların çözümünü zorunlu kılmaktadır. Özellikle Rusya'nın Bölgemize yakın Güney Federal Bölgesinde yerel idarenin, maliye ve güvenlik birimlerinin ihracatçılarımıza yönelik baskıları, ekonomik güçle orantılı olmayan gerekçesiz ağır ve hürriyeti bağlayıcı ceza uygulamaları ihracatçılarımızın bu piyasalardan hızlı bir şekilde çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu konularda üst düzeyde girişimlerde bulunulmadığı takdirde, geçmiş yılların bin bir emek ve gayretler ile elde edilen bu pazardaki ihracatçılarımızın kazanımları heba edilmiş olacağı gibi, Bölgemize yakınlık avantajına sahip olduğumuz en stratejik pazarımız olan Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgesi piyasası da elimizden çıkmış olacaktır. Daha önce Bölgemize yakın limanların kapatılması ile başlayan bu olumsuz uygulamaların şimdi de ihracatçılarımıza kadar indirgenerek bu piyasadan çekilmeleri konusunda belli çevrelerce baskı yapılması ihracatçılarımızı endişelendirmekte ve bu konunun üst düzeyde ele alınarak, Rusya Federasyonu üst makamları ile görüşülmesi talep edilmektedir" dedi.


İhracatçının çözüm önerileri

"Rusya Federasyonu ile yaşanan bu sıkıntının üst düzeyde ele alınması yanında, ihraç maliyetlerinin düşürülmesinin yanında yatırım ve ihracata yönelik teşvik enstrümanlarının da uygulamaya konulmasını zorunlu kılmaktadır" diyen Gürdoğan, şunları söyledi: "Özellikle yatırım teşvik mevzuatında Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize ve Artvin illerinin en az 5 ve 6'ncı Bölge kategorisine alınması gerekmektedir. Yatırımcı açısından incelendiğinde, son bir yıldır imalatçı yatırımları açısından Doğu Karadeniz Bölgemiz illerinin hiç tercih edilmediği, alınan yatırım teşvik belgelerinin tamamen turizm ve HES yatırımları ile ilgili olduğu açıkça görülmektedir. Ayrıca, yakın zamanda 5084 sayılı istihdamın teşviki yasası yerine uygulamaya konulan yeni istihdam teşvikinde Bölge illerinin talep ettiğimiz kategoride yer almasından dolayı Sayın Başbakanımız ve Bakanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak yukarıda da açıkladığımız düşüş trendinde olan rakamlardan da görüleceği üzere tek başına bu desteğin yeterli olamayacağı diğer destek unsurlarının da ivedilikle uygulamaya konulmasının gerektiği ihracatçılarımız tarafından yüksek sesle dile getirilmektedir.

Hayati Akbaş- TRABZON

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri

"İBB'nin toplu ulaşıma yaptığı sübvansiyon 10 milyar lira"
Yeni Vapur Hatlarının fiyat tarifesi belli oldu
Geleceğin denizcileri İzdeniz'de yetişiyor
Diyarbakır Güneybatı Çevre Yolu 23 Ekim'de Açılıyor