Google, Lojistik İşine Girdi

Oruç Kaya

Google, Waterloo Üniversitesi’nde okuyan dört genç ve kargo dağıtım şirketinden emekli bir kişi tarafından kurulan BufferBox adlı şirketi 30 Kasım 2012’de satın alarak (piyasa duyumlarına göre 17 Milyon USD) lojistik işine girdi.

Bu haber, Türkiye’de bazı teknoloji forumlarında yer aldı. Lojistik ile ilgili yazılı, görsel veya dijital medyada yer aldı mı? Ben göremedim. Eğer varsa özür dilerim.

Bufferbox, Amazon’un “Amazon Locker” benzeri çözüm sunan bir şirket. Şirketi kuran gençler, ilk olarak Waterloo Üniversitesi’ndeki okul arkadaşları için bu hizmeti başlatmışlar.

Nasıl mı çalışıyor?

Bufferbox’a üye oluyorsunuz. Bir internet alışveriş portalından yaptığınız alışverişin adresi olarak BufferBox adresini gösteriyorsunuz. Satın aldığınız “şey”, daha sonra BufferBox tarafından özel tasarlanan kilitli dolaba teslim ediliyor ve BufferBox, “ürünün kilitli dolaba teslim edildi” mesajını ve dolap gözünün şifresini cep telefonunuza veya e-posta adresinize gönderiyor. Siz, bu şifreyle dolabın kapağını açıyor (gönderi 72 saat burada kalabiliyor) ve ürünü teslim alıyorsunuz. Bufferbox ile ilgili videoları, youtube’da bulabilirsiniz.

Amazon Locker, sadece Amozan’dan yapılan alışverişler için verilen bir hizmet. BufferBox ise internetten alışveriş yapan herkese açık bir lojistik hizmet.

Sürekli internet üzerinde alışveriş yapana ama evine veya bir yere bağlı kalmak istemeyen kişiler için güzel bir çözüm. Bir teslimat için bir adrese defalarca gitmek zorunda kalan (zaman kaybı, maliyet, hasar, kayıp) bir kargo dağıtım şirketi için güzel bir çözüm.

Çevre için de güzel bir çözüm. Zira kargo şirketleri, bir adrese defalarca gitmek zorunda kalmayacak. Böylece daha az yakıt harcaması ve daha az gaz salınımı olacak. Ayrıca; dağıtım optimizasyonu daha kolay yapılabilecek.
Google, Bufferbox ile lojistik işine girmiş oldu. Google, daha farklı lojistik hizmetler sunmaya başlar mı?
NOT: 17 Mayıs 2011 tarihinde bir lojistik dergisi benden bir yazı istemiş ve “ya evde yoksan” başlığı altında “eve teslimat ve çevrenin korunması” kapsamında bir yazı yazmıştım. Hoş, bu dergi yazımı yayınlamadı. Yayınlasaydı Vizontele’de Emin karakterini oynayan Yılmaz Erdoğan’ın dediği gibi “ aklıma geldiydi” diyerek hava atmak isterdim.

NOT: Başka bir yazı için düşünmüştüm ama Shipwire adlı şirketi de vakit bulursanız incelemenizi tavsiye ederim. Farklı düşünüyorlar.

Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62
www.o2lc.com