Albümdeki Lojistik Kuş

Oruç Kaya

Konda tarafından sadece Gezi Parkı içinde bulunanları kapsayacak şekilde 6-7 Haziran’da yapılan araştırmaya göre Gezi Parkı’nda bulunanların %70’i, ilk haberi sosyal medyadan öğrenmiş (bu kişilerin yaş ortalaması ise 26).

Facebook, Twitter, Youtube, bloglar ve diğer sosyal medya kanalları, yeni bir iletişim sistemi oluşturdu ve bir örneği de yukarıdaki araştırmada görülmektedir.

Sosyal medya, iş dünyasının yeni bir stratejik oyun alanı olabilir mi?

İlk bakışta sosyal medya, eğlence ve muhabbet kanalı olarak görülebilir, ancak çok yakın zamanda, hatta başladı, şirketler için çok önemli bir iletişim aracı olacaktır. Niçin klasik iletişim kanalları yerine veya daha doğrusu klasik iletişim kanallarını destekleyecek şekilde sosyal medyanın kullanılması gerekiyor ve önemlidir?

Akla “dijital iletişim için web sayfası var, başkasına gerek var mı” gibi bir soru gelebilir. Web sayfası, statiktir ve ancak ziyaret edilirse anlam kazanır. Sosyal medya ise dinamiktir ve siz, kişileri harekete geçirebilirsiniz. Ayrıca; yukarıdaki anketteki iki temel unsur; gençlik ve sosyal medya çok net görülüyor. Lojistik dünyası özellikle lojistik sektörü, sosyal medyayı kullanıyor mu? Kullanabiliyor mu?

Twitter ve Facebook’ta basit bir araştırma yaptım. Türkiye’de yaklaşık 50 tane lojistik veya nakliye firması, Twitter ve Facebook’ta yer almaktadır. İlk tespitim, bu ikisinin sadece ücretsiz tanıtım aracı olarak kullanıldığı yönündedir. Ayrıca; birçoğunun ya bilgileri güncel değil ya da açıldığından beri hiç hareket olmamıştır.

Lojistik firmaları, sosyal medyayı tanıtım amacı dışında farklı ne amaçlarla kullanabilir? İlk aklıma gelenler;

• Sosyal medyayı kullananların büyük bir çoğunluğunun yaş ortalaması 20 – 25 olduğu için yeni istihdam adayları ve özellikle “talent” denilen yetenekler, sosyal medyayı kullanılarak etkilenebilir veya “linkedin” gibi kanallar vasıtasıyla aday havuzu oluşturulabilir.
• Sadece tanıtım amacı dışında potansiyel müşterilerini cezbedecek örneğin operasyonel bilgiler veya başarılı operasyonlar, sosyal medya vasıtasıyla rahatça yayılabilir.
• Mevcut müşteriler için gerçek zamanlı “müşteri memnuniyeti” uygulaması yapılabilir. Öte yandan; bu müşteri geri bildirimleri, herkes tarafından görülebileceği için bu uygulamayı tercih eden lojistik firmasında “şikâyet alma veya şikâyet edilme” korkusu olmamalıdır.
• Sosyal medya kanalları, şirket içi iletişimde kullanılabileceği gibi şirket çalışanlarının “aidiyet” ve “şirketin marka gücü” duygusunun geliştirilmesine yardımcı olabilir. Çünkü çalışanlar da sosyal medya kullanıcısıdır ve diğerlerinin etkilenebileceği kadar etkilenebilir.
• Youtube veya bloglar, şirket içi eğitim (örneğin; müşteri ile iletişim, araç yükleme, evrak düzenleme vs.) veya müşterileri herhangi bir operasyonun nasıl yapıldığı veya nasıl daha iyi yapılması konusunda eğitim amacıyla kullanılabilir (böylece sadece satış amaçlı tanıtımlar yerine bilgilendirme amaçlı faaliyetler de gösterilebilir)
• Araç talepleri veya boş araç pozisyonu gibi bilgiler için tedarikçiler ile örneğin Twitter üzerinden iletişim kurulabilir veya onların çalışmaları “takip” edilebilir. 
• Bir dağıtım aracını teslimat bilgisi, Foursquare’de “check in” ile verilebilir.
• Gerekli kişi veya kurumlar (lojistik fikir önderleri, dernekler, kamu kuruluşları, müşteriler, tedarikçiler ve belki de rakipler …) örneğin Twitter’da takip edilerek veya Facebook’ta “arkadaş” olunarak onların ne yaptıkları takip edilebilir.
• Sosyal medya kanallarını AR-GE veya iş geliştirme amaçlı bilgi toplamak için kullanılabilir.

140 karakterde bir konuyu anlatabilmek ve dikkat çekebilmek oldukça zordur. Bundan dolayı; Twitter’ı kullanmak isteyen firmalar, çok yaratıcı olmak zorundadır.

Sosyal medya sadece tanıtım amacı dışında da önemli bir iletişim kanalı olacaktır. Bu durumda; lojistik firmaları “sosyal medya” politikası ve uygulaması geliştirmeli ve hatta “sosyal medya” uzmanlarını istihdam etmelidir. Bu iş, şirketlerin pazarlama (tanıtım) veya IT departmanlarında çalışanların ikincil işi olmayacak kadar önemli olmaya başlamıştır.

Sadece lojistik firmaları mı?

Eğer iş dünyası lojistiğin önemine inanıyorsa, bu önemi sosyal medyayı kullanarak müşterilerine iletebilir ve hatta rakiplerine karşı rekabetçi avantaj sağlayabilir, lojistik hizmet tedarikçilerini sosyal medya üzerinden takip edebilir, onları sorgulayabilir, yeni tedarikçiler ile temasa geçebilir.

İletişim, sosyal medya ve lojistiğin ortak noktasıdır. Günümüzde bilginin iletilmesi ve paylaşılması, malın iletilmesi ve taşınması kadar önemlidir. Bu durumda; yeni iletişim kanalı olan sosyal medyanın da doğru (etkin, etkili) kullanılması zorunludur.

Sadece tanım ve satış amacı güdülmeden, daha fazla stratejik yaklaşılarak. Ben mi? Sosyal medyada lojistiğin daha etkili olması için bir proje üzerinde çalışıyorum. Yakın zamanda detayları paylaşacağım.

Oruç KAYA