Son yapılan yönetmelik değişikliklerinde bizi ilgilendiren iki konu var ki, bunlardan biri D2 taşımacılığıyla ilgili bir diğeri de Kış lastiği zorunluluğu.
Değerli okuyucularım; D2 tabir edilen harici ve grup taşımacılarını ilgilendiren bir konu var. Bu da sözleşmeli araç oranları ve cinsleriyle alakalı.
11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 25 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (c) ve (ç) bentleri eklenmiştir.
“c) Birden fazla sahibi bulunan taşıtlar, yetki belgeleri eki taşıt belgelerine özmal taşıt olarak kaydedilmez. Bu durumdaki taşıtlar bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde yetki belgeleri eki taşıt belgelerine sözleşmeli taşıt olarak kaydedilebilir.
ç) Sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesabında; her özmal taşıta karşılık aynı cinsten taşıt/taşıtlar dikkate alınır.”
Yeni Yönetmeliğin (c) bendinde yer alan “Birden fazla sahibi bulunan taşıtlar, yetki belgeleri eki taşıt belgelerine özmal taşıt olarak kaydedilmez” hükmünde yetki belgesi sahibinin belli bir payda ortak olacağı araçların durumu belirsizdir. Yani yetki belgeli işletme taşıtın yarısına veya daha fazlasına ortak olduğu zaman ne olacağı belirsizdir. Taşıtın kayıt ve tescil işletme adına kayıtlı olabilir. Diğer ortağın ortaklık payı tescil belgesinde belirliyse özmal olarak neden kayıt edilemesin?
Özellikle küçük iller bazında çalışanlar taşıt sahipleri yetki belgesi alabilmek için belli ortaklıklar oluşturuyorlar genelde bu ortaklıklar taşıt koyarak oluşturuluyor. Bu gibi ortaklıkların durumları zora girdiği gibi yönetmeliğin küçük işletmeleri zorlayacak bir hüküm olduğu açıkça görülüyor.
Ulusal bazda çalışan büyük işletmelerde ise durum sermaye yetersizliği nedeniyle bazı güvendikleri bireysel, taşımacılara iş ve sermaye desteği verilerek ortak olmakta ve bu taşıtlar işletme adına kayıt ve tescil edilmekte ve ortaklık yapısı taşıtın tescil belgesine işlenmektedir. Büyük işletmeler de bu hüküm gereği zorlanacaktır. Bugünden sonra bu tip ortaklıkların yapılması zor görünüyor. Bu maddenin tekrardan gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Yönetmeliğin (ç) bendinde yer alan “aynı cinsten araçları sözleşmeli olarak kiralayabileceğimiz” hükmü. Buda şu demek. Örneğin; Özmal olarak minibüsümüz varsa minibüs yerine daha önceki uygulamada otobüs kiralayabiliyorduk. Artık kiralayamayacağız. Minibüslere minibüs, midibüs tabir ettiğimiz 25-27 kişilik araçlara midibüs, otobüslere ancak otobüs kiralayabileceğiz.
Kış Lastiği Genelgesinin Değerlendirmesi
Bir diğer konu ise; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 27 Kasım 2012 tarihinde yayınlanan“Kış Lastiği ve Uygulamalarına İlişkin 2012/KDGM- 07/DENETİM numaralı Genelge.” Bu genelgeyle Kış Lastiği tanımı yapılmış ve araç sınıflarına göre uygulamanın nasıl yapılması gerektiği açıklanmıştır.
Bu uygulamanın bazı tereddütlere sebep olduğu bu tereddütlerden bana iletilen şehir içinde geçerli olacak mı? Bu yönetmeliği bir sene devretme şansımız var mı? Akdeniz bölgesinde, ege bölgesinde kış lastiğine ne ihtiyaç var gibi birçok eleştiriler geldi. Bu yönetmeliğin bu maddesinin değiştirilmesi veya kaldırılması ile ilgili yönetim kurulundan girişimde bulunmasıyla ilgili yönetimimize talepler geldi.
Öncelikle Lastik değişiminde şehir içi ayrımı olmadığı gibi bir sonraki seneye devretme gibi bir şansımız da bulunmuyor. Yurt genelinde bölge ayrımı, şehir içi, şehir dışı ayrımı yapılmadan kullanılması zorunluluğu da var.
500 Liralık Ceza
Araçlarda kış lastiği olup olmadığın ilişkin denetimler Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin ilgili birimleri tarafından yapılacak.
Kurala uymayanlara 500 lira ceza kesilecek. İlgili kural Türkiye'de trafikte bulunan 16 milyon aracın yaklaşık 5 milyonunu ilgilendiriyor.
Nusret ERTÜRK
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF)
Genel Sekreter
E-Mail: info@ttder.org.tr
E-Mail: sekreterya@tof.org.tr
Tel: (0212) 658 32 10 – 658 20 55
Fax: (0212) 658 32 80
GSM: (0532) 317 33 86