Vize Sorunu

Nazmi Özcan

Yurtdışında bir tatil yapmaya kalksanız ve/veya bir dostunuzu ziyarete gitmeye kalksanız, karşınıza vize engeli çıkmakta, Vize almak için  bir dosya dolusu evrak  hazırlamak gerekiyor.

Belirli Konsolosluklar randevu sistemi ile çalışıyor, O randevuları alıp yüz yüze görüşmeye, mülakata gitmeniz gerekiyor ve üzerine birde vize ücreti ödemeniz gerekiyor, harcadığınız zamanda çabası, Peki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamaları ne zaman başladı? Neden başladı? Sorularına yanıt bulabilmek için bir araştırma yaptım. (Kendi dokümanlarımdan tarihleri not ettim)

1980, 12 Eylül darbesinden önce, T.C.vatandaşı olarak Tüm Batı Avrupa’yı elinizi, kolunuzu sallaya sallaya gezme hakkınız mevcuttu. Hudutlarda kontroller yapılmakta ve genelde, çok şüphe çekmez iseniz, lisan yok, nerede, hangi otelde veya dostta kalacağınız belli değil, kılık kıyafet uygun değil, belli ki kesin çalışmaya, O ülkede kalmaya gelmişsiniz, bu durumda sizi sınır dışı ederler, geri gönderirlerdi.

Girişinize izin verilirdi.

12 Eylül 1980 darbesinin hemen akabinde, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda vize uygulamasına başladı, zira göç/iltica çok hızlanmışdı. İlk verilen vizeler 3’er aylık olarak verilmeye başlandı. (Yazarın notu: Kasım/1980’de Almanya, Fransa ve Belçika vizesi aldım 3 er aylık), Bu ülkeleri İtalya, Avusturya takip etti ve bu durum Schengen anlaşmasının yürürlüğe girmesine dek, 1995 senesine kadar devam etti. 1995 senesinde Schengen anlaşmasına imza atmış ülkelerin herhangi birinin konsolosluğundan Schengen vizesi almanız yeterli oldu. İngiltere’nin, kendine Has bir hudut kontrolü mevcuttu, vize talep edilmediği dönemde, hudut kontrolünde, memur tüm yetkiye haiz, sizin çalışma-oturma izni için O ülkeye geldiğinize inanmış ise, aynı uçak ile sizi geri gönderirlerdi. İleriki yıllarda, İngiltere’de vize uygulamasını başlattı. Şimdi düşünün, Bir sürücüyü İngiltere’ye göndereceksiniz, O sürücünün Avusturya-Almanya-Belçika ve İngiltere vizelerinin olması lazım, maalesef o günlerde nakliye sektörü diğer zorlukların yanında birde bu problemler ile uğraşmak zorunda kaldı.

Askeri darbenin, ülkeye, ülkenin insanlarına, ülkenin ticaretine yapmış olduğu darbeleri atlatmak çok uzun zaman aldı.

Bugünkü durum…

Dünyadaki 195 ülkeden, 55 ülke T.C. vatandaşından vize talep etmemektedir.

Tekrar,1980 öncesi, saygın, konsoloslukların önünde sabahlamayan, Bir dosya dolusu evrak hazırlamak zorunda kalmayan, T.C. vatandaşı kimliğine kavuşacağımız Günleri, ben şahsen dört gözle bekliyorum.

Saygı ve Sevgilerimle,
Nazmi ÖZCAN