Ülkemizde 2009 yılında yürürlüğe giren ve ticari araç kiralamanın önünü kapatan uygulamanın, ticari hayatı olumsuz etkilediği açıktır. Bu olumsuzluk; hem oto kiralama kuruluşları hemde küçük ve orta ölçekli ticari işletmeler bakımından yaşanmaktadır.
Şirketler, ilgili Bakanlığın karayolunda hafif ticari araçlarla yapılan ticareti saptamak ve yetki belgesi olmayanların taşıma yapmasını engellemek gerekçesiyle, 2009 yılında getirdiği düzenleme ile tacirler işlerini geliştirmek için kiralama işletmelerinden araç kiralayarak, kullandıkları araçları kendi bünyelerine almak zorunda kaldılar. Bu durum haliyle şirketlerin ekonomik imkanlarını zorlayan ve hatta büyümelerine engel olan bir boyuta ulaştı.
Mevzuatın zorluğu ve sahip olunması gereken belge sayısının çokluğu ülkedeki yerli ve yabancı yatırımcının kaçmasına neden olmaktadır. Korsan ve kayıt dışı taşımacılığa engel olmak gerekirken aslında ekonomik döngüyü kısıtladığımız gerçeği görülmelidir.
Bu kısıtlamanın aşılması ancak yönetmelikte yapılacak değişiklikler ile mümkündür. Bu bakımdan yasağın ticari hayat üzerinden yarattığı olumsuzlukları çeşitli platformlarda dile getirmek ve özellikle sektörel bazda ortak hareket ederek konu sık sık gündeme getirilip çözüm talep edilmesi ile mümkün olacaktır.