Bu sabah twitter’da Hürriyet Ekonomi servisinden Sadi özdemir’in Hürriyet Ekonomi Köşe yazarı Vahap Munyar tarafından retweet edilmiş “Zeynep Bodur Okyay’a İtalya’dan Yüksek Şövalye Nişanı”yazılıtweet’i okuyunca “İtalya Nişan'ı veriyor da,07.4 den 02.05'e kadar TIR'lara İtalya geçiş belgesi yok.Yüklertaşınamıyor.”yazarak yanıtladım.
İtalya ikili geçiş belgesi yıllık 31.000 adet 4’er aylık dönemler halinde 10.333 adet olarak dağıtılmaktadır.Ayrıca 6.000 adet Mor Belge olarak tanımlı İtalya plakalı İtalya Taşımacılar birliğine kayıtlı çekiciler için çekme belgeleride yine 4’er aylık dönemler halinde 2.000 adet olarak dağıtılmaktadır.4’er aylık dönemlerde 2.000 adetten 6.000 de Transit geçiş belgesi bulunmaktadır.
İtalya tüm geçiş belgeleri senelerdir her 4’er aylık dönemde mevcut taşımalara yetmez ve sene içinde her 4 ayın son bir ayına yakın süre taşımalar sekteye uğrar büyük bir kısmıdataşınamaz.Yükler Çektirme belgesi ile üretilebilinen 3 taşımaya 1 ödül! (üçün birini)Belgesi ve İtalya geçerli Ubak belgeleri ile ortalama mevcut ihtiyacın dörtte biri karşılanarak yapılmaya gayret edilir.
Bu senede ilk 4 aylık belgelerimiz den ikili ve Transit geçiş belgeleri 04/07.04-Çektirme Mor Belgeleri ise 14.04’te tükenmiş olup,taşımalar yukarıda açıkladığım imkanlar dahilinde yapılabilmektedir.
2011’de İtalya’nın önemli seramik üreticilerinden Fincuoghi’yi satın alarak bu ülkede sanayici konumuna yükselen Kale Gurubuna törende ödülü Büyükelçi Scarante, “İtalya’da şükran duyduğumuz bir sempatisi var” dediği Zeynep Bodur Okyay’a Yüksek Şövalye Nişanı’nı iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda referans isim olduğu için verdiklerini belirtmiş.
Haberi ve Tweeti okuyunca Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nunbasında okuduğum “İşin ününe değil,ununabak.”sözü aklıma geldi.İtalya da yatırım yapacaksın,ödül vereceksin fakat iki ülkenin ihracat ve ithalat yüklerini taşıyacak TIR’lara İkili ve Transit geçiş belgesi kotası koyacaksın.İki ülke Ekonomilerinin” üne” değil “una” ihtiyacı olduğundan ticaretin önündeki engelleri kaldırmak en önemli ödül olacaktır.
İtalya ile belgesiz taşımaların veya belgelerin yeterli sayıya ulaşmasınınen kısa zamanda gerçekleşmesinidilerken,mevcut hali ile yetmeyen belgelere çare olarak uygulanan Mor geçiş belgesi’nin ve Ubak belgelerinin kullanımlarını tekrar irdelemek gerektiğine inanıyorum.İtalya geçerli Ubak belgelerinin 3 aylık kullanımına baktığımızda çok verimsiz kullanıldığı gözlenmektedir.Ayrıca belge mevcut iken Mor geçiş belgesi kullanarak fakat havuzdaki mevcut 3 belgeyi kullanmayarak,üstüne İtalyan çekici ile çektirmeden dolayı sefer başına ortalama 300-500 euro maliyete katlanan karşılığında 1 ödül belge ile taltif edilen! Taşımacılarımızın mağduriyetinin giderilmesi ve Ubak belgesinin daha verimli kullanılması için sistemin tekrar değerlendirilmesinde fayda görüyorum.