AB ülkelerinde, sürücülerin normal haftalık dinlenmelerini araç içinde geçirmelerinin yasaklandığını ve tüm AB ülkelerinin bunu uygulamak zorunda olduğunu duyurmuştuk. Sürücünün normal haftalık dinlenmesini (45 Saat ve üstü) araç içinde geçirdiğinin tespit edilmesi durumunda büyük para cezaları kesilmektedir.
Mevzuat böyle olmasına rağmen, gerçekte Almanya dâhil, sürücüler için park alanları ve dinlenme tesislerinin yeterli olmadığı belirtilmektedir. Bu kapsamda, firmalar çeşitli çözümler üretmektedirler. Bazı Alman taşıma firmaları yabancı ülke vatandaşı sürücüleri için çeşitli büyüklükte dinlenme tesisleri tedarik ederek kullanıma sunmaktadırlar. Otoban kenarlarında bulunan park alanları için yeni kriterler belirlenmekte, bu kriterlere göre park alanları sertifikalandırılmaktadır ve sertifikalı park alanlarının sayısı arttırılmaya çalışılmaktadır.
Sürücü yeteri kadar dinlenmediği taktirde, yorgunluk nedeni ile meydana gelen kazalar sayısal olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde sertifikalı park alanları bulunmamaktadır (Firma beyanına göre derecelendirilenler hariç). Mevcut park alanlarındaki tesislerin kriterleri belli değildir, hizmet kalitesi yetersizdir ve hizmetler pahalıdır.
Otobanlar ve diğer şehirlerarası yollar üzerinde bulunan mevcut dinlenme tesislerinin standartları yükseltilmeli ve sertifikalandırılmalıdır. Devlet yollar üzerindeki tesislere gelir kaynağı olarak bakmamalı, kayıpları önleyici bir düzenleme olarak görmelidir ve dinlenme tesislerinde fiyatlar makul seviyelerde tutulmalı, tesisler sık sık denetlenmelidir.
Uluslararası nakliyatta çalışan sürücülerin normal haftalık dinlenmelerini araç dışında geçirerek yeteri kadar dinlenebilmeleri için, AB ülkelerinde, UND öncülüğünde önemli kavşak noktalarında konaklama tesisleri tesis edilmelidir. Bu uygulama ile önlenecek cezalar, bu tesislerin kurulması için fazlası ile kaynak oluşturacaktır.
Bir diğer çözüm ise, uluslararası nakliyatta çalışan firmaların kaynaklarını (Tesis, altyapı ve sürücü) ortak kullanmalarıdır. Tabii bunun için ilk şart, birbiri ile işbirliği yapabilecek iki Türk firmasının mevcut olmasıdır. İki yıl önce çıkan bir habere göre, Alman lojistik firmaları altyapı tesislerini ve kaynaklarını ortak kullanıma açmak sureti ile maliyetleri %10 düşürmeyi başarmışlardır. Rekabetin çok yüksek olduğu uluslararası taşımacılıkta rekabet etmek isteyen Türk taşımacılık sektörü, benzer maliyet düşürücü tedbirleri bulmalı ve uygulamalıdır.