Afet Durumlarında Takograf Kullanımı!

Bilal Yeşil

AETR Sözleşmesinde , afet durumlarında takograf kullanımını düzenleyen  herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Sadece sel, yangın güvenlik vs.. sebeplerle  sürelere uyulamaması durumlarında hareket tarzlarını açıklayan maddeler vardır. Belirtilen durumlarda, sürücüler sürüş sürelerini uzatabilir, dinlenmeleri daha geç verebilir, veya dinlenmelerini bölebilirler. Ama, kural olarak, afet durumlarında yardım malzemelerinin taşınması, AETR Sözleşmesi kapsamı dışında bir çalışmadır. Özelllikle uluslararası nakliyatta çalışan ve yakında  tekrar yurtdışına çıkacak sürücüler ile ilgili aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi önerilir.

Sürücülerin, yardım malzemesi yüklemek için ilk noktadan hareket ettiği an, tarih ve saat (UTC) olarak kaydedilmelidir. Sürücülerin kartlarını takograftan çıkarmaması önerilir. Ama çıkardıkları durumlarda da zamanlar mutlaka kaydedilmelidir. Sürücün, en son yardım taşıma seferinin  bittiği zaman da kaydedilmelidir. Alınabiliyorsa, yardım taşımaları için zabıta, afet yöneticileri veya güvenlik birimlerinden belge alınması faydalı olacaktır.

Eğer sürücüleriniz yapabilirse, her sefer başlangıcında ve bitişinde, takograftan 24 saat etkinlik çıktısı alarak, çıktının arkasındaki bilgiler doldurulmalı (Saat UTC saati olmalıdır), sefer kısaca özetlenmeli, sürücü tarafından imzalanıp, saklanmalıdır. Bu kayıtlarda 30 gün sürücünün yanında olmalı, sonra firmaya teslim edilmelidir.

Takografın, ilk sefer başlangıcında ‘’OUT’’ (Kapsam dışı)  konumuna alınması ve son sefer bitişinde ‘’OUT’’ konumundan çıkarılması başka bir yöntem olmakla beraber, afet yardım malzemelerinin taşınması, AETR sözleşmesinde ve AB mevzuatında ‘’OUT’’ konumunun kullanılacağı haller içinde sayılmamıştır. Bu nedenle, ihtilaflara neden olabileceği hatırda tutulmalıdır. Bu şekilde kullanan firmalar var ise,  mutlaka aşağıda açıklandığı şekilde etkinlik belgesi düzenlemelidirler.

Sürücü, yol kenarı denetiminde, kural olarak önceki 29 gün içinde ne yaptığının hesabını vermek durumundadır. Firmalar sürücüleri sefere göndermeden önce, ekte örneği görülen etkinlik belgesini düzenlemelidir. Belgede 17 numaralı hane (Sürücü, AETR sözleşmesi kapsamında olmayan bir araç kullanmıştır) işaretlenmelidir. Bu belge, sefere çıkmadan önce ıslak imzalı olarak sürücüye verilmelidir. Sürücülerimiz  bu konu ile ilgili olarak sorun yaşarlarsa, firmalara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ve üyesi oldukları  derneklere en kısa zamanda bildirmeleri önerilir.

Tüm sürücülerimize kazasız güvenli seyahatler dileriz.

ETKINLIK BELGESINI INDIRMEK ICIN TIKLAYIN

 

Bilal Yeşil

Elektrik Elektronik Mühendisi