23 Aralık 2013 tarihinde Kayseri’de 21 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği elim trafik kazası sonrası edinilen ilk bilgilere göre kazanın kar ve tipi gibi kötü hava koşullarında direksiyon hakimiyetinin kaybolması nedeniyle meydana geldiği belirlendi. Bu arada, kazanın olduğu bölgenin yarım saat önce karayolları ekiplerince tuzlandığı, otobüsün sadece arka lastiklerinin kış lastiği olduğu ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bazı kaynaklara göre otobüsün arka tekerleklerinde (muhtemelen Kış Lastiği profili olan) kaplama lastik, ön tekerleklerinde de “M+S” logolu lastik takılıdır.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (UDHB) 27.11.2012 tarihli “Kış Lastiği Genelgesi” ne göre şehirlerarası yollarda çalışan otobüslerde sadece çeker dingilde “M+S Lastiği” takılması yeterlidir. Muhtemelen bu araçta takılı olan lastikler bu mevzuat şartını sağlamaktadır. Otobüsün sadece arka tekerleklerinde “M+S” veya “M+S Kış Lastiği” veya Kış Lastiği profili olan Kaplama Lastik takılması “UDHB Kış Lastiği Genelgesi” ne uygundur.
Ağır ticari araçlar için AB ülkelerinde “Kış Lastiği” tartışması devam etmektedir. Teknik olarak “M+S” ve “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” birbirinden farklı lastiklerdir. “M+S” Lastiği kamyon ve çekicilerde yaz-kış kullanılabilen çeker dingil lastiğidir. Orta Avrupa ülkelerinde kışın çeker dingilde “M+S” lastiğinin takılması yeterli sayılmaktadır. Soğuk iklimlerde tüm tekerleklerde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” önerilmektedir.
Bu bilgiler ışığında otobüsün ön ve arka tekerleklerinde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” takılması bu kazayı muhtemelen önleyebilirdi.
Önerimiz:
- Kış Lastiği Genelgesi’nin süratle revize edilmesi,
- 1 Aralık- 1 Nisan arasında şehirlerarası otobüslerin tüm tekerlerinde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” takılmasının zorunlu olmasıdır.
Bu son kaza ile birlikte Kayseri’de bir takvim yılı dolmadan üç büyük otobüs kazası olmuş ve toplam 40 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Kayseri’de daha önce olan kazalarda 1 Mayıs 2013’de 8 öğretmen, 21 Aralık 2013’de 11 üniversite öğrencisi yaşamlarını yitirmişti.
Bir kazanın oluşması için sürücü kusuru dahil en az iki veya üç noksan biraraya gelmelidir. Bu elim kazada da muhtemelen olan budur: önde Kış Lastiği takılmamış bir araç, bilinçsiz kullanımın da eklenmesiyle, bu felakete neden olmuştur. Bu ve benzeri kazalar kader değildir, aklın ve bilimin gereği olan kuralların uygulanmasıyla önlenebilir. Bu tür kazaların aklın ve bilimin egemen olduğu gelişmiş ülkelerde görülmemesinin nedeni de budur.
Elim kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımızın acısını paylaşıyor, bu tür kazaların önlenmesi için herkesi kaderciliğe değil, sadece aklın ve bilimin kurallarını uygulamaya davet ediyoruz.
Alpay Lök / Kışlastiği.com
24.01.2014 16:43