Konvansiyonel dizel şehir içi otobüslerde bu fonksiyon yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Aktarma organlarında ilave bir elektik motoru gerekmemesi maliyet ve kurulum alanı bakımından kazanç elde ediliyor. AVE 130 Elektroportal ise aksta yapılan yenilikler elektrik tahrikli otobüsler için uygun bir çözüm niteliğinde. Bu teknoloji şirketi ürün gamı ile günümüz ve gelecekteki otobüs uygulamalarına yönelik taleplerin tümünü karşılıyor. Verimlilik, güvenlik ve otonom sürüş gibi otomotiv mega trendler ZF için sosyal ve politik uzun dönem faktörler olarak ve ayrıca yeni ürün geliştirirken sürücüler ve yolcular için konforu arttırmada önemli rol oynuyor.
Dünya çapındaki kentleşme trendi, küresel mega şehirlerde trafik sıkışıklıkları artmakta, iyileştirilmiş uluslar arası çevre standartları çerçevesinde özellikle toplu taşıma sektöründe yüksek performanslı, ses ve emisyonu düşük yolcu taşımacılığı konseptleri sürekli gelişiyor. “Toplu taşıma sektörünü, şirketleri ve şehirleri rahatlatan ve aynı zamanda yolcular için güvenli ve konforlu sürüş sağlayan verimli ve ekonomik sistem teknolojileri talep edilmektedir.” diye açıklayan ZF Friedrichshafen AG Şehir içi ve Şehirlerarası Otobüsleri Aktarma Sistemleri Bölüm Başkanı Andreas Moser açıklamasının devamında; “Bu yüzden sürekli olarak ürünlerimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Fonksiyonel yenilikler, hafif tasarımlar veya tahrik sistemlerinin elektrikli hale getirilmesi bu süreçlerde önemli rol oynamaktadır.” dedi.
ZF-Ecolife: Tek Şanzıman, İki Lansman
6 vitesli ZF-Ecolife otomatik şanzıman sürekli ürün geliştirmenin güzel bir örneği. Bu yıl ki Busworld Kortrijk Fuarı’nda teknoloji şirketi yakıt tüketimi verimliliği ve yüksek performanslı mevcut konvansiyonel otobüs şanzımanları şehir içi uygulamalarda yakıt tüketimini yüzde 10’a varan oranda azaltan yenilikçi start/stop fonksiyonunu ilk kez sundu. Mühendisler tork konvertör ve kavramayı güçlendirerek şanzımanı yeniledi. Bu fonksiyon için ilave bir elektrik motoru gerekmemesi, maliyet ve kurulum alanı yönünden kazanç sağlıyor. Diğer yenilik ise EcoLifeCoach şanzıman seçeneğinde şehirlerarası ve seyahat otobüsleri için şanzıman giriş torku 2.300 Nm’ye kadar yükseltmesi.
AVE 130 ElektroportalAks Gelecek İçin Şekillendirildi
ZF’nin şehir içi otobüsler için geliştirdiği başarılı AVE 130 Elektroportal aksın yeni nesli 2015 yılında pazara sunulacak. Tekerleğe yakın iki motorun önemli ölçüde arttırılan performansı ve tork değerleri; verimli ve elektrik tahrikli alçak tabanlı aksını toplu taşıma kuruluşları için daha da cazip hale getirmektedir. Aksa entegre iki adet su soğutmalı asenkron motorun güç değerleri 2 x 120kW’den 2 x 125kW’ye yükseltildi. Aynı zamanda elektrik motorların efektif nominal voltajı 350V’den 400V’ye çıkartılırken maksimuma torkdeğeri 2 x 465Nm’den 2 x 485Nm’ye ulaştı. Ayrıca, yeni AVE 130 kullanılması halinde aracın arka kısmında konvansiyonel tahrik ve kardan milleri gerekmediğinden ayakta ve oturan yolcu sayısı arttırıldı. İki adet entegre elektrik motoru sayesinde merkezi elektrik motorlu tüm diğer çözümlere kıyasla 500 kg daha hafif.
Tüm Otobüs Sınıfları İçin Aks Sistemleri İle Daha Güçlü Ürün Gamı
Busworld Kortrijk Fuarı’nda ZF‘nin ürün lansmanları arasında otobüsler için AV133 alçak taban aksı da yer alıyor. Dünyaca bilinen AV132 aksın yerini alan AV133, modern BRT (BusRapid Transit – Metrobüs) trafik konseptleri ve modern araçlar için yeniden tasarlandı.
AV133’ün alüminyum körük taşıyıcıversiyonu ağırlık yönünden 45 kg’lık bir avantaj sağlar. Midibüsler için yeni aks programı A/AV110 bu segmentteki ürün gamını tamamlamakta.
Optimum Yakıt Tüketimi
Şanzıman ve aks sistemlerinin verimliklerini arttırmak için birbiriyle uyumları en iyi şekilde sağlanmasının gerekliliği sebebiyle ZF, toplu taşıma kuruluşları için ilave ve modüler bir hizmet konsepti sunuyor. Güzergâh üzerinde detaylı yol ve araca özgü parametrelerin analizi için rotaya dayalı aktarma organları danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu analiz ile ZF’nin uzmanları ideal araç konfigürasyonunu belirliyor. Ayrıca verilen danışmanlık hizmeti sayesinde otobüslerin sürüş esnasındaki yakıt tüketimleri yüzde 4’e varan oranda azaltıldı.